שאלה

שאלה

שמעתי לצערי על לא מעט זוחלים "טיפשים" שהתבשלו או נכוו מאמצעי חימום. בשבי אנו כמגדלים מקפידים לתת להם אמצעי חימום מתאימים כדי למנוע בעיות אלו, אך מה בדבר בטבע? הזוחל יודע לא לשכב שעות על אבן חמה? או בשמש ישירה? או באזור לח מדי? הוא יכול להרגיש אם הוא מתיבש? מקבל כוויה או פיטריה? הוא יודע לחפש מקור מים כשהוא בנשל או כשיש בעיות בעיכול? ואם האנסטינקטים שלו פועלים נכון בטבע , למה הם אבדו בשבי? האם נחשים שגודלו בשבי במשך מס' דורות (אותו מין וסוג בלי הכלאות) שומרים על אותם תכונות כמו אבותיהם? ועוד קטנה לסיכום- נחש בשבי ,שטובל בכלי מים, עושה זאת גם מתוך הנאה בלבד? או שיש להסיק מכך על דברים שונים כמו הכנה להתנשלות או זירוז איכול? תודה מראש

אילון פ

New member
שאלה מעניינת.

כשחלק מהכלוב של הזוחל חם/קר/לח/יבש מידיי, הוא כמובן יידע להתרחק מן המקום המסוכן, ממש כמו בטבע. הבעיה מתחילה כשכל הכלוב או רובו אינם מספקים תנאים מתאימים, ולזוחל אין אפשרות לברוח מהמצב. חיות מותאמות לטבע, מכאן שברוב המקרים זוחל לא ייתקל בטבע בתנאים לא מתאימים. על הכלוב לחקות את מקום המחייה הטבעי של החיה, והבעיה נוצרת כשהוא לא עושה זאת.

אז למה

כ"כ הרבה איגואנות מקבלות כוויה מאבן חימום וכנ"ל נחשים. הרי אבן היא מקומית. ויש להם לאן להתרחק. אני מסכימה שהכלוב חייב לתת את התנאים המקסימלים אחרת אנחנו לא אוהבי חיות אלא עוכרי חיות. וייהיה לנו הרבה סליחות לבקש ביום ד'....

כשלזוחל יש אפשרות לבחור בין

טרריום קר או נקודה חמה מאוד הוא ילך לנקודה החמה מאוד במקרים רבים ואז ישרף. לכן חימום בעזרת אבן לא מתאים כי הוא נקודתי מדי ולא מחמם את הסביבה ובעל החיים חייב לבוא איתו במגע.

אני אשתדל לענות לך

במקרים בשבי אנו המטפלים מעדיפים להיות חסכנים. הסבר: במקום לתת לנחש טרריום מרווח עם אזורי טמ"פ שונים אנחנו מסדרים את הטרריום כך שמפל הטמ"פ לא עובד בצורה הכי טובה ובשביל שבצד אחד של הטרריום יהיו 25 מעלות אנחנו משתמשים בגוף חימום שמגיע ל35 מעלות בצד החם של הטרריום. הבעיה היא שבהרבה מקרים לזוחל פשוט אין אפשרויות בחירה טובות והוא צריך לבחור בין קר לחם והוא בוחר בחם במידה והוא כבר הגיע לחם הוא ישאר שם. הוא ישאר בצד החם גם כשגופו יתחיל להכוות והוא פשוט לא יזוז. כשנותנים לזוחל אפשרויות טובות לבחור ומשתמשים בגופי חימום שאינם חמים מאוד בנקודה אחת והזוחל אינו מסוגל להכוות מהם אין יותר מדי בעיה. בטבע לזוחלים יש אפשרויות רבות לווסת את חום גופם בדיוק לטמ"פ הרצויה. הזוחל יודע לעשות כל מה שצריך בשביל לשמור על עצמו בריא בטבע ולכן די נדיר למצוא נחש שסובל מבעיות בהתנשלות. נחשים נכנסים לכלי מים גם כדי לווסת את חום גופם (מים שומרים על הטמ"פ טוב יותר מהאוויר, גם לצורך לחות בתקופת הנשל וגם להורדת טפילים חיצוניים. נחשים זו חיה שעדיין לא בויתה מבחינת ההתנהגות שלה. יצרנו מופעי צבע שונים אבל פיזית לא ידוע לי על שינויים שנעשו וכמות הדורות שהתרבו בשבי היא קטנה ביחס לבעלי חיים אחרים שחיים במשק האדם ושעברו שינויים רבים בכל מני תחומים. זוחלים עדיין נשמרו בצורה הטבעית שלהם מלבד קצת צבעים שונים...

../images/Emo45.gif תודה.

ושאלה נוספת האם נחשים משתדלים להתרחק ממקום עשיית הצרכים שלהם או שלא משנה להם?

משתדלים להתרחק כמה שאפשר

כל מגדל קינגים יודע שקינגים אוהבים לעשות את הצרכים שלהם מיד אחרי שניקית את הטרריום שלהם.

naja

New member
היי דפי.

שאלה מצויינת והאמת היא שכבר קיבלת תשובות לעניין. בכל מקרה, ההבדל העיקרי בין הטבע לשבי הוא שבטבע ישנן עשרות נישות שונות בתוך בית הגידול שמאפשרות נחש לבחור לו בכל רגע נתון את המצב המועדף עליו מבחינת טמפרטורה ולחות ואילו בטרריום, כמו שיונתן כתב, האפשרויות מאוד מוגבלות ואינן תמיד אידאליות. בטבע כמעט ולא יקרה מצב שנחש ישהה זמן ממושך מידי בסביבה שלא מתאימה לו(מבחינת חום, לחות). לגבי כוויות ופטריות-בשבי אלו תוצאות של שטח מחיה קטן שלא מאפשר לנחש להתרחק מקור עשיית הצרכים שלו או ממקור החום. עד היום ראיתי מעט מאוד נחשים בטבע שהיו במצב גופני לא טוב או שסבלו מאיזו פגיעה(יתכן שאחת הסיבות לכך היא שהם נטרפים מהר מאוד). לגבי טבילה במים-אני לא חושב שנחש יעשה את זה לצורך הנאה אלה כדיי להתקרר או לצוד. לגבי האינסטינקטים-שאלה מעניינת. יצא לי להתקל במספר מועט יחסית של נחשים שברחו מהמגדלים שלהם ונלכדו כעבור זמן מה, אולם שמתי לב שככול שעבר זמן רב יותר מהבריחה ועד להמצאות הנחשים, כך היה מצבם רע יותר, אולם אי אפשר להסיק מכך שמדובר באיבוד האינסטינקטים מאחר ומדובר במדגם קטן ולא מייצג ומכיוון שלפחות חלק מהנחשים אלו נחשים שלא אמורים לשרוד בתנאים הקיימים בארץ.

dreaming h

New member
אם כך, שאלה -

האם המצאות כמעט קבועה של נחש בכלי המים שלו יכולה לנבוע מחוסר במקום מסתור? בהנחה ומפל הטמפרטורה וגודל הטרריום הולמים. ושאלה נוספת, האם בכל מקרה מומלץ לאפשר לנחש כלי מים בגודל המאפשר לו לטבול כולו?

naja

New member
יכולות להיות לכך הרבה סיבות.

מקום מסתור, מיקום של אמצעי החימום, חוסר לחות בטרריום, טפילים, טמפרטורה גבוהה מידי, סוג הנחש. בכל מקרה מומלץ לתת לנחש אפשרות להכנס לכלי המים.

רן333

New member
לגבי ההימצאות הקבועה בכלי המים -

אני מסכים עם naja. לגבי מתן כלי מים שמאפשר לנחש להיכנס לתוכו - אני חושב שהתשובה תלויה במין הנחש. למשל (דוגמאות קיצוניות): אם הייתי מגדל בירית או אנקונדה, אני כמעט בטוח שהייתי מספק להם כלי מים גדול שמאפשר (לפחות) רחצה. אבל אם הייתי מגדל desert rosy boa, למשל, לא הייתי מספק כלי כזה בשום אופן; למעשה, חלק מהמגדלים ממליצים אפילו להימנע מהשארת כלי מים כלשהו בצורה קבועה בכלוב של נחשים כאלה.

רן333

New member
ההמלצה שזכורה לי היא לאפשר רחצה

בכלי המים. אבל אני לא מגדל נחשים כאלה, ואני לא יותר מדי בקיא בספרות שנכתבה אודותיהם ובהמלצות של מגדלים שונים. לא אתפלא אם יש מגדלים שממליצים דווקא על כלי מים קטנים יחסית.

naja

New member
אצלי יש להן גיגית גדולה.

חלקן נכנסות אליה בזמן העיכול למספר שעות אבל לא יותר מזה.

dreaming h

New member
אוקיי,

אז הגיע הזמן לספר לבואה של באבא שיש עולם מחוץ למים...

pembencipolisi

New member
בטבע יודעים הזוחלים היטב את גבול

החמום הרצוי , על פי חושיהם. לטאות רבות שבות מדי יום אל אותה אבן חמה בבקרים כדי להתפרקד עליה, אבל כשמגיע החום לשיאו הן זזות ממנה. אז כבר מתאים חום גופן לצאת לחפוש המזון. הן יודעות גם מתי לחפש צל. אצל הכח הענק ההתנהגות הזו ברורה , הוא מאתר חום או צל באמצעות עין קדקוד זעירה. התמזל מזלי לצפות בו בטבע בקומודו. תנינים יודעים מתי לרבוץ בשמש כדי להתחמם , מתי לפעור פה גדול כדי להלחית , ומתי לרבוץ במים כשחם להם יותר מדי.

למעלה