שאלה

HAINEEKEN

New member
שאלה

כמה פולנים יש בארץ, כלומר באחוזים לעדות אחרות?

talia olav

New member
מיהו פולני?

אם כוונתך לילידי פולין - מספרם כיום מועט מאד: רובם הגיעו לישראל מוקדם יחסית ליוצאי רומניה, רוסיה, וכו' - ולכן רבים מהם כבר נפטרו, וילדיהם ילידי ישראל. אם כוונתך למוצא - האם בני-דודי שהם בנים לאב יליד פולין ואם בת ליוצאי תימן הם פולנים? הפולנים לא שמרו על טוהר הגזע. הלמ"ס מונה כ-221,000 יוצאי פולין, מהם כ-70,000 ילידי פולין והיתר - לפי ארץ לידת האב. אם נניח שמספר הנשים יוצאות פולין שנישאו לבני תפוצות אחרות זהה למספר הגברים, הרי שסך הכל המספר הוא כ-370,000.

talia olav

New member
יוצאי רומניה הם ה"עדה" הגדולה

ביותר מבין יוצאי אירופה (כ-236,000), לפי ההגדרה הנ"ל. יוצאי מרוקו הם העדה הגדולה ביותר, ואחריהם - עירק. אבל: כל הנתונים לעיל לא כוללים דור שלישי! כלומר, אם הוריך ילידי פולין, ונולדת בארץ - ילדיך נכללים ב"עדת ישראל".

davidncsy

New member
תיקון- 3,351,000 יהודים

בעוד שברומניה הגדולה- שכללה את טרנסילווניה, בוקובינה ובסרביה חיו 850,000 יהודים. גם בברה"מ מספר היהודים היה נמוך מזה שבפולין ב300,000 .

talia olav

New member
כמובן - מבין כל העדות -

מצטערת על הטעות. מקור הטעות הוא שזה ברור מאליו - מספרם מעל ומעבר לכל יתר העדות

טלמ

New member
כמובן נכללים לפי החוק

מבחינה מנטלית ומבחינה רגשית זה משהו אחר לגמרי

talia olav

New member
למען הדיוק, מספר "הפולנים" נמוך

מ-370,000, כי הרי חלק מיוצאי פולין נישאו ליוצאות פולין.

masorti

New member
הסטטיסטיקה של הלמ"ס היא קישקוש שגוי

מתוך ידע אישי אני אומר לך שבמפקד האוכלוסין של 1995 ארץ המוצא נקבעה לפי השייכות הפוליטית היום. כלומר: כל יוצאי גליציה-המזרחית הוגדרו כאוקראינים (או ביילורוסים) משום שבגבולות הנוכחיים האיזור נמצא באוקראינה, אלא אם תיחמנו והצהירו אחרת. וכנ"ל כל יוצאי וילנה שהוגדרו כליטאים, וכו' וכו'. אגב, לפי ההגיון של הלמ"ס יש להניח שכל ילידי ימית נרשמו כילידי מצרים ולא כצברים.

masorti

New member
../images/Emo32.gif עובדה קצת מצמררת לגבי המפקד..

מפקד האוכלוסין של 1995 נערך בסוף השנה. לצורך רישום התושבים בטפסים נקבע שרירותית שלמפקד ייכנס כל מי שחי אחרי שעת חצות שבין 4 ל-5 בנובמבר. יצחק רבין נפטר ב-4 בנובמבר בשעה 23:15, שלושת רבעי שעה לפני הזמן הקובע.

talia olav

New member
האם זה השפיע בפועל על התוצאות?

אני מניחה שהיתה יכולה להיות השפעה על יוצאי חבר העמים / ברה"מ. אבל לגבי יוצאי פולין - אם מישהו החי עשרות שנים בארץ אמר שהוא יליד פולין - האם פשפשו במקום הלידה וכו'? ומאחר שרוב אלה המסווגים כיוצאי פולין הם ילידי הארץ - האם עשו להם מבחן בגאוגרפיה הסטורית? מנסיוננו בפורום שרשים, ממילא רבים מהם לא היו יודעים את התשובה...

davidncsy

New member
טליה, יש לך אולי נתונים על עליות

מפולין ,מלפני קום המדינה? ידוע שלפני קום המדינה היה ליוצאי פולין נתח מאד משמעותי בחמשת העליות וכן בעליה הבלתי ליגלית. יכול להיות שלפני קום המדינה עלו (הרבה?) יותר עולים מפולין מאשר השרידים שעלו לאחר השואה?

talia olav

New member
אין לי הנתונים - נתוני הלמ"ס

המוכרים לי מתחילים ב-1948. ברור שלצורך הנושא בו החל השרשור, יוצאי פולין שהגיעו למשל בראשית שנות ה-30, והולידו אז בארץ ילדים - נכדיהם היום אינם נחשבים ל"פולנים" עפ"י הגדרות הלמ"ס.

talia olav

New member
לי נראה שלא כך היה -

כל הכתוב להלן בערבון מוגבל - אין לי מקורות טובים לנושא. העליה הרביעית נחשבה הן לעליה ההמונית הראשונה, והן לעליה הראשונה בה יוצאי פולין היו דומיננטים. בסך הכל היו בה כ-67,000 עולים, מהם כמחצית מפולין. וכ-20,000 מהם עזבו אח"כ את הארץ. לעומת זאת, מספר הניצולים מפולין היה בסדר גודל של 300,000. אני לא יודעת מהי התפלגות ארצות היעד שלהם, אך עדיין אני מניחה שמספר אלו שהגיעו לישראל גבוה משמעותית לעומת ימי טרום-המלחמה. לפי ספרו של יוסי גרודזינסקי "חומר אנושי טוב" - מבין 330,000 עקורים שהיו במחנות עקורים באירופה - 140,000 הגיעו לישראל. הטיעון שלו הוא שכ-40% מהעקורים הגיעו לישראל. בהשלכה, אם שיעור זה נכון לגבי יהודי פולין - הרי שמדובר בסדר גודל של בין 100,000 ל-150,000 - הרבה יותר מאשר בעליות הקודמות. [בסוגריים - אפשר ורצוי להתווכח קשות על התזה המובאת בספר, אך אני נוטה להאמין שהניתוח הכמותי שלו יסודי ואמין]. אשמח אם אחרים יתקנו, ידייקו וירחיבו.

תותח9

New member
נתונים מוערכים

בעליה הראשונה והשניה הגיעו לארץ בזמנים שפולין כמדינה עצמאית לא היתה קיימת. רוב העולים הגיעו מרוסיה הצארית, הרבה פחות מאוסטרו-הונגריה. רבים מתוכם דווקא מהאיזור שיכול להיחשב כפולין, אוקראינה או בלארוס, כך שקשה לדעת בבירור. לגבי העליה השלישית - אחוז ניכר מבניה הם חלוצים מפולין - גם גליציה, גם מרכז ומזרח פולין. כנ"ל לגבי העליה הרביעית, שרובה המכריע הוא מפולין (עליית גראבסקי - פגיעה כלכלית ביהודי פולין וסגירת שערי הכניסה לארה"ב) העליה החמישית נקראאת גם "עליית היקים", אך למרות שעולי גרמניה הם מספר נכבד בה, הגיעו יותר עולים מפולין. בעליה זו הגיעו גם ממדינות רבות אחרות. אנסה למצוא נתונים יותר מדוייקים

למעלה