שאלה

Mor L

New member
האם זה טוראט או לא?

שלום, פעם שמעתי שטוראט נגרם מטראומה נפשית ולכן התחלתי לתהות אם מה שיש לי זה באמת זה או שמשהו אחר. אז אני אספר את הסיפור ואקווה שאקבל תשובות: לפני 7 חודשים התחילו לי "טיקים" בצוואר כל פעם שאני עצבנית או מתוחה או שאני נתקלת בסירוב, טיפשות או טמטום... הסימנים של הטיקים האלה הם תנועה מהירה ביותר של הצוואר מימין לשמאל או משמאל לימין, במהירות גבוהה יותר משאי פעם יכולתי להזיז את הצוואר ככה. זה קרה לי כאשר החבר לשעבר ואני היינו בנופש שבוע באילת, וביום השלישי באילת הטיקים התחילו להופיע בתור זעקה שייתן לי תשומת לב. הוא לא נתן לי שום תשומת לב וחיבה כל שהיא, לא ליטוף לא חיבוק לא נשיקה כלום, רק ישן בצד שלו על המיטה הזוגית במקום לעשות מה שאמורים לעשות כשנמצאים בנופש ביחד.... כמעט תמיד המצב היה בלתי נסבל כזה והיו לנו הרבה ריבים, ולא היינו צריכים לצאת לאילת בכלל בהרגשה הזאת אבל כבר הכל שולם מראש... אחרי חודש נפרדתי ממנו וחשבתי שהצוואר שלי יכול להירגע עכשיו ולחזור להיות רגיל בלי הקפיצות האלה. אך החודשים עברו וראיתי שלא משנה מה אני עושה או עם מי אני נמצאת הטיקים האלה תמיד קורים. אני כבר שנה בטיפול פסיכולוגי ופסיכיאטרי, והפסיכולוגית שהיתה לי באותו הזמן שנפרדתי ממנו אמרה שהטיקים האלה הם סימן נוסף למצוקה הנפשית הקשה שאני נמצאת בה (מהבית, לימודים, חברים לשעבר וכו'), שהם רק עדות נוספת וזהו, והיא אפילו לא התייחסה לזה יותר ממשפט אחד. אז כיום אני עם חבר אחר שאוהב אותי וגם אני אוהבת אותו, אך עדיין הרעידות האלה קורות. אני האמנתי שבסופו של דבר הם ייעלמו עם חום ואהבה, אבל אני מתחילה לפקפק בכך. אז החלטתי לשאול פה אנשים שיודעים על הנושא הזה מקרוב האם מה שיש לי זה אכן טוראט שנגרם מטראומה, או שרק מצוקה נפשית שאכן תעבור לי עם הזמן?

רעות1965

New member
שאלה

בעקבות שאלתה של MOR L - אין לי תשובה לשאלה, אבל צצה לי שאלה נוספת בנושא תסמונת טוראט בהקשר לטראומה- האם מטוראט שנגרם כתוצאה מטראומה יש סיכויים טובים יותר להחלים?, הטראומה היא רק גורם מזרז או הגורם עצמו, כלומר, אם לא הייתה מתרחשת טראומה היה יכול להיות מצב שלא הייתה מתפתחת התסמונת או שזה רק עניין של זמן? סיפרתי בעבר כי בני לוקה ב adhd והוא מגלה סימנים של ילד הלוקה בתסמונת טוראט. בחודש האחרון נוספו גם טיקים קוליים, ואז נפל לנו האסימון, והתחלנו לקשור בין הסימנים... לפני 8 חודשים הוא הוכש ע"י נחש, וזאת הייתה טראומה ללא ספק... (נסיעה באמבולנס, אישפוז בבי"ח וכו'). אשמח מאד לקבל מידע בנושא, למי מכם שקרא חומר או שיש לו נסיון. ובהזדמנות זו אני רוצה לציין- לא עובר יום מבלי שאני קוראת בפורם (בשלב זה אני כותבת רק כשיש לי שאלה), אני לא יכולה שלא להתפעל מיכולת הנתינה שעולה פה מכל כך הרבה אנשים. מרגשת אותי כל פעם מחדש, התמיכה המוצקה שכל הזמן מורגשת באויר... ישר כוחכם!!! רעות 1965

היי רעות1965

אתחיל מהסוף אנחנו שמחים שאת קוראת כל יום ושותפה ללבטים ולבעיות שיש לאנשים כאן . אין הוכחה חד משמעית שכתוצאה מטראומה מקבלים טיקים או שלוקים בטוראט . הכשה ע"י נחש היא גם טראומה אך מה הדבר קשור לטוראט? ונסיעה באמבולנס? וגם לא בטוח שהטראומה היא הגורם המזרז , יכול להיות שהטוראט (כמובן בתנאי שאובחן)היה חבוי בפינה כלשהי כמו שאצלינו שעם נטילת תרופה מסויימת פרצו התיקים החוצה בבת אחת. יכול להיות כפי שאת מציינת שבנך לוקה בADHD ועם קבלת התרופות פרצה התסמונת החוצה (שוב אנחנו לא מומחים והתשובות שלנו הם מנסיונינו האישי בלבד)כפי שקרה להרבה "טוראטניקים" . הלוואי שיהיו סיכויים ש"יחלים" מטוראט שנגרם כתוצאה מטראומה. ולמה כתבתי "יחלים" ? כי טוראט אינה מחלה ואת עצמך מצינת שבנך לוקה ב ADHD למה את חושבת שזו לקות וזו מחלה?

רעות1965

New member
תודה על החומר למחשבה

זיו שלום, קודם כל תודה על התגובה. אני חייבת להגיד לך משהו- לפני כמה ימים כשקראתי את שכתבת, די התעלמתי מהשאלה שכתבת בסוף דבריך, השאלה די הרגיזה אותי, הרגשתי שאתה "מתפלצף" איתי על מונחים לא משמעותיים שלא עוזרים לי בכלום. היום, לעומת זאת, קראתי שוב את ההתייחסויות לשאלתי, ואני מודה לך על השאלה- נתת לי חומר למחשבה. אני חושבת שהשתמשתי במילה "יחלים", כי אני עדיין ב"תקופת" ההיסטריה/האבל/חוסר האונים - כך גם תיפקדתי כשהתברר לי שבני לוקה ב adhd ... פשוט צריך כנראה את הזמן הזה, לפני שחוזרים אחר כך לפרופרורציות נכונות ולתיפקוד מתאים... שנהייה רק בריאים ו...שלווים- כמה שניתן. רעות1965

הלנה

New member
אני לא יודעת לגבי טוראט

אבל בקורס של פסיכופתולוגיה למדתי שיש לכל ההפרעות הנפשיות (וטוראט למרות הרקע הנאורולוגי עדיין מופיעה בספרים כהפרעה נפשית.. אבל זה כבר נושא לדיון אחר) מודל שנקרא - דיאתזה-דחק. הכוונה היא שהמחלה קיימת באופן "רדום" והיא מתפרצת כתוצאה מ"דחק" - מצב משברי כלשהו. לכן מאד הגיוני, רעות, שאם לבן שלך היה את הגן לטוראט הוא התפרץ כתוצאה מנשיכת הנחש... אם בכלל... לפי מה שהבנתי את עדיין לא יודעת אם יש לו טוראט, אז הכל בעצם ספקולציות. בקשר לשאלה של MOR, הטיקים התפרצו בשנות ה- 20? כי לפי מה שאני יודעת הטוראט מופיע עד גיל ההתבגרות (אם כי בכל כלל יש גם יוצא מן הכלל) ויתכן שאצלך זה באמת מצב משברי שיעבור. אגב, אני הלנה אמא של ערן בן 12 וחצי שלוקה בטוראט וכל מה שכתבתי היא דעתי האישית בלבד.

רעות1965

New member
הלנה יקרה שלום לך

נכון שעדיין לא עשינו את האיבחון, אבל לפי כל הסימנים עליהם אני קוראת- מדובר בזה... במיוחד לאור העובדה שבני לוקה ב adhd ושהוא מגלה סימנים של ocd ו ה ל ו ו א י שאתבדה... להתראות, רעות1965

השגיא

New member
טוראט וטראומה

אוי רעות, דרכת על נקודה רגישה וכאובה. למעשה זוהי שאלת השאלות אצלי. האם טראומה גרמה להופעת הטוראט אצל שי שלי? ואם כן? מהי הטראומה הזו? כי יתכנו כמה תשובות לשאלה הזו... גיא בן צבי, איש האומגה 3 של הפורום, הסביר לי שטראומה בהקשר הזה היא מוות של הורה למשל. כאן בהיבט הנפשי. בהיבט הפיזיולוגי- ידוע שסטרפטוקוקוס יכול לגרום לתופעות שדומות לטוראט. (טיקים, OCD וכו'), לא שמעתי אף פעם על הכשת נחש בהקשר הזה אבל זה מענין. אצלינו הטוראט הופיע אחרי תקופה ארוכה שהילד הרגיש רע. אבל כל הבדיקות שעשיתי לסטרפטוקוקוס ופנדס הראו שזה כנראה לא זה.. בכל מקרה התשובה שהלנה נתנה, כנראה נכונה כי שמעתי אותה גם מממיכל לופו שדה שהיא פסיכולוגית מומחית לטוראט, וגם מעוד כמה אנשים שאני מחשיבה את דעתם. לגבי סיכויי החלמה אם המקור הוא טראומה. אני משתדלת לא לחשוב כך, ולא לטפח לעצמי תקוות. אנחנו מנסים לחזק את שי ולטפח בו ביטחון ושידע שככה הוא... יש דברים שאני חושבת שיתמתנו עם הגיל, לא כי הטוראט יעבור, אלא כי הוא יגדל וילמד להתמודד טוב יותר עם הדברים. גלית

חגית35

New member
טראומה כגורם לטוראט

אל נתבלבל בין טראומה המופיעה בספרות הרפואית כגורם לטוראט ושם הכוונה הינה לחבלה מסוג פגיעת ראש בתאונה או משהו דומה או לידה שבה היתה טראומה כגון ואקום או מלקחיים טראומה מסוג משבר נפשי או הלם יכולות להוות טריגר לאוסידי כי רמת החרדה עולה והטקסים באים כדי להוריד את רמת החרדה וזה מעגל קסמים כי עם החרדה והמתח כל מי שיש לו נטיה לטיקים מטקטק הרבה יותר.

בנבר

New member
רעות שלום

קוראים לי צביה ואני אמא לארבעה שנים מהם בוגרים ,בעלי תסמונת טורט .אצל הראשון הופיעו טיקים משום מקום בסביבות גיל 8 ,כשבדיעבד אנו יודעים שכל מיני הרגלים שהיו בצעירותו אכן היו קשורים לטורט.השני לאחר טיפול בריטאלין, בסביבות גיל 8 החלו להופיע טיקים, אנו הפסקנו מיד את הטיפול בריטאלין אך הטיקים נשארו איתו עד היום.לפי מה שידוע לנו הטורט פורץ כשיש נטייה לתסמונת .בעת כל מחלה החל משפעת וכדומה הטורט מחמיר לתקופה מסוימת ולאחר מכן מתמתן,בכלל המהלך של התסמונת מאד דינמיוזה מה שניחם אותנו תמיד,כי ידענו שגם אם ישנה תקופה מאד קשה עם תופעות מאד לא נעימות היא תחלוף ותתחלף בטיק אחר ,אך כאן תמיד יש תקווה שהוא יהיה יותר סימפטי.בדר"כ ההטיקים מתחלפים במחזוריות מסוימת ,לבעל תסמונת טורט יש מספר טיקים שיתחלפו בינהם בעצמה שונה.מה שצריך לזכור וזה לא קל שלא משנה איך, למה וממה הטורט פרץ הוא יהיה איתנו לנצח וצריך ללמוד לחיות איתו .ידוע שהטורט מתמתן עם השנים ואנחנו הוכחה אמיתית לזה.אצלנו הטורט לא מאחורינו אך בדר"כ הוא מאד מינורי ומאפשר חיים רגילים בדר"כ. בהצלחה צביה

רעות1965

New member
גלית, חגית וצבייה יקרות, תודה על

ההתייחסות והמידע המעניין. שנהייה בריאים, רעות1965

אין לי מושג .. אבל ...

אצלי הטוראט התחיל בערך שבוע אחרי שאבא שלי נפטר ... אגב, שמי גיל בן 37 עם טוראט מגיל 8

yakovs

New member
מור

שלום, אני יעקב. לדעתי, אף אחד לא יודע באמת מה זה בדיוק טוראט. גם לא כל המומחים הגדולים שמחפשים כל הזמן הגדרות וקריטריונים. ולכן, המצב הוא מאד פשוט: אותנו לא צריך לעניין איך קוראים לזה. אנחנו מתעניינים בשאלה: איך מתמודדים עם זה. אם את מרגישה במצוקה נפשית קשה, ייתכן שאת צריכה עזרה. אבל אם את עושה את זה כדי למשוך תשומת לב כפי שתארת, או מסיבות מוצדקות אחרות, אז אני לא רואה בעייה קשה. אני רואה רק טיקים בצוואר, והאם זה יעבור? בסוף בסוף בסוף, הכל עובר. יעקב.

למעלה