שאלה ...

שאלה ...

שלום לכולם , פעם ראשונה שאני ניכנס לפורום הזה . יש לי שאלה ואני מאוד אשמח אם מישהו יוכל לענות לי - מהם הקריטריונים שנידרשים על מנת להגדיר אדם / מאורע מסויים מהעבר כעובדה היסטורית ? אני שואל את השאלה במובן הבסיסי ביותר ואפילו על אירועים כמו המהפיכה הצרפתית , מציאות אדם בעולם לפני אלפיים שנה שקראו לו אריסטו וכו' . אני מסוגל לחשוב לפחות על קריטריון אחד - שיהיו לאירוע מספר רב של נוכחים , כי אם רק אדם אחד מספר שהוא ראה משהו - זה לא אמין . האם הקריטריון הזה מוסכם ? האם יש עוד קריטריונים ? האם יש דירוג בחשיבות של הקריטריונים ( כך שאם קריטריון מסויים מיושם בצורה משמעותית , אז אפילו שתנאי אחר לא מיושם כמעט או אפילו בכלל לא - עדיין הקריטריון שמיושם " מחפה " עליו ) ? תודה מראש לכל מי שיענה ...

polakyos

New member
קריטריון אחד

לפי דעתי אחד מהקרטריונים הוא שהאירוע או האדם היו צריכים להשפיע בצורה זו או אחרת על ההיסטוריה, על העתיד. שהאירוע לא יהיה רלוונטי רק לאותה תקופה או זמן או מקום אלא גם ישפיע בנוסף על עוד דברים,מקומות ואנשים.

ראשית ...

תודה על התגובה . ייתכן שהקריטריון שרשמת הוא הכרחי מעצם ההגדרה של " אירוע היסטורי " מכיוון שאם האירוע / האדם לא היו משפיעים בצורה כלשהיא אז לא היה כל סיבה שהם ייזכרו ואנשים ידברו עליהם או יכתבו עליהם וכו' ואז לא היה כל דרך לדעת שהם היו קיימים . כך שקריטריון זה הוא כניראה מובן מאליו . כמו כן ברור שזה לא קריטריון יחיד מפני שניתן לחשוב על " מאורעות " שהשפיעו על אנשים רבים ועדיין לא בטוח כלל שהם היתרחשו או שהדמויות שעליהן מסופר היו קיימות . למשל - וויליאם טל השוויצרי . ( שעד כמה שהבנתי ייתכן והוא היה דמות דימיונית ) . אשמח אם תוכל לשתף אותי בקריטריונים נוספים ולא פחות חשוב - דירוג חשיבותם . הנושא מאוד חשוב לי מסיבות מסויימות ומאוד היה עוזר לי אם גם חברי פורום נוספים יוכלו להחכים אותי ...

hastings

New member
חפש את ספרו של קאר "מהי היסטוריה"

בפרק הראשון הוא דן בדיוק בשאלה זו. הקביעה שלו, שהיא נכונה בעיני, היא שעובדה היסטורית היא מה שהיסטוריון מחליט לעשות בו שימוש. אבל באמת שווה לקרוא את הספר.

טרה10

New member
עדות שמיעה או ראיה..איננה

נחשבת למאפיין היסטורי.אלא רק מסיעת לקביעת הפרטים ובכלל שהאירוע אירע. התכוונת בטח למהפכה הצרפתית או למלחמות-אבל ההחלטות לפעמים מתקבלות ע"י איש אחד. לעומת זה רצח קנדי- התרחש במעמד של המונים- בדאלאס-אבל את האמת עד עכשיו לא יודעים. לכן במקצוע ההיסטוריה-קודם כל צריך תיעוד ומבחנים שונים שכוללים בחינתם של מספר פרמטרים -כמו זמן האירוע, המיקום של האירוע, ואירועים מקבילים כדי לודא שאין סתירות-ועוד כמה פרמטרים. לומדים את זה-בתואר ראשון.

למעלה