שאלה

שאלה

האם אמורים להגיד לבחורה שהיא מאזור חיפה חיפאית או חיפנית כמו אמרקנית?

Yuvalenko

New member
שלום לאלת השמיים! ../images/Emo13.gif

לפי השאלה אני מניח שאת מאזור חיפה (גו חיפה!) ולכן שאלתך... לעצם העניין, נהוג יותר לומר "חיפאית" אך אין פסול ב"חיפנית" כמו שאפשר לראות בקישור הזה.. וגם כאן...

אהלן

לא חיפאית אבל מהסביבה. גם אני חשבתי שמותר להגיד את שניהם, אבל את הסבר לא ידעתי לומר. תודה.

Yuvalenko

New member
סֹבִּי סֹבִּי ממטרה.. ../images/Emo13.gif

משפט שהמורה שלי (או לפחות ככה זכור לי) אהבה לומר בתור דוגמא לציווי בגזרת הכפולים..

חיפני

עפ"י חז"ל: חיפני ובשיני (אדם שבא מבית שאן) לא ישא את כפיו תניא נמי הכי אין מורידין לפני התיבה לא אנשי בית שאן ולא אנשי בית חיפה ולא אנשי טבעונין מפני שקורין לאלפין עיינין ולעיינין (סדר מועד, מסכת מגילה)

כן

אמרו את זה עליהם כי הם התחילו להאמין באלילים,לכן אסור להם היה לעבור לפני התיבה.

חלילה עובדי אלילים

אין קשר... הסיבה היחידה שבגללה אסרו על תושבי חיפה ובית שאן דאז לעבור לפני התיבה היא הסיבה הפשוטה - הם איחדו את הגיית א' ו-ע', וכן ח' ו-כ' וכולי - שום עובדי ושום אלילים....

לא נורא, אבל

בפסוק עצמו שצירפתי, ישנה התחלה של ההסבר: "...שקורין לאלפין עיינין ולעיינין ..."

אה...

טוב - ב"קורין" קרה עוד משהו, אבל בעיקרון זה לא חוק האינפון - בתקופת חז"ל פשוט העיצורים מ' ו-נ' איבדו את התכונות המבדילות שלהן, ולרב ישנה חלופה בין מ' ל-נ'... לא אינפוף, וגם לא ממש נונציה... פשוט חילופים בתנאים פונטיים וצורניים מסוימים. אם את רוצה קצת הרחבה, תגידי...

לא רוצה

הרחבה. המרצים מעדיפים לתופעה הזאת או נונציה או האינפוף,לפי מה שלימדו אותי. וידוע לי שב"קורין" חלה הדמות של גזרת ל"א לל"ה.

arie86

New member
רוביק רוזנטל הזכיר זאת במדורו

בכתובת: http://www.nrg.co.il/online/1/ART/745/421.html " בעקבות סוגיית שם התואר "חיפני" ("הזירה הלשונית" 11.6) מצטטת עדה שגיא מן התלמוד הבבלי: "חיפני ובישני לא ישא את כפיו-- אין מורידין לפני התיבה לא אנשי בית שאן, ולא אנשי בית חיפה". ישראל קרמר מוסיף: "שמות התואר לתושבי הרצליה וטבריה הם הרצלייני וטברייני, למרות ששמות מקומות אלו מסתיימים גם הם בתנועה כמו חיפה. אפשר גם טברני, כשם הניקוד המוכר לנו. לכן הסיומת ב' ני' עברית, לשמות תואר לתושבי מקומות, אינה מופרכת, ואסייני, מרוקני, אפריקני ואמריקני לא רק מתאימים ללועזית אלא גם לעברית". "

למעלה