שאלה

D BOOK

New member
שאלה

מישהו שלא חייב במצוות כגון שוטה ,האם יש לו מציאות של טומאה וטהרה ? לדוגמא: אם השוטה לא נטל ידיים בבוקר ויגע באוכלין ,יהיה מותר לאכול אותם ?

לשאלתך

יש לי אח שהוא ניקרא שוטה , ואנו דואגים שהוא כן ישתוף ידידם בבוקר ומניחים לו תפילין, והא גם מברך לפני אכילה ברכת המזון כמו בגן קצר ,כי קשה לו ארוך, אבל לתפילה בציבור לא מחשיבים אותו רק אם אין ברירה

D BOOK

New member
תודה ..זה מאד מעניין

כי אם הוא לא מחויב במצוות ,למה שיהיה מטמא ? כמו גוי למשל שלא מטמא... בגלל שזה לא הכי הלכה למעשה ,אז אם אתם יכולים להפנות אותי למקורות ,אני אשמח. ושוב תודה וא גיט שאבע'ס לכולם !

גוי לא מטמא לא בגלל אי חובתו במצוות

הנה לך דוגמא מוחשית. אחראי כשרות רציני, ידאג ויעדיף שדווקא פועל שאינו יהודי יועסק במקום אשר שם יש לפועל מגע ישיר עם המזון. כמובן שעדיף שפועלים יהודים יטולו ידיהם לסירוגין לפני העבודה במידה ואינם שומרי תורה ומצוות. אבל בכל מקרה, מושג הרוח רעה לא קיים אצל הגוי בשחרית. הרוח הרעה זה דבר הבא בעקבות פריחת הנשמה לעילא ושובה עם בוקר. לגוי אין את החלק האלוקי הזה הקרוי נשמה...

אין קשר לחיוב במצוות...

ליהודי - כל יהודי אפילו שוטה - יש קדושה ולכן יש טומאה וטהרה. לגוי אין שום קדושה ובכן גוי מופקע מטומאה וטהרה.

הרי ברור שטומאה אינה חובת האדם

וכן גם לא טהרה. טומאה וטהרה הינן מציאויות הקיימות על האדם מעצם מציאות מסויימת. ולעניינינו, אתן לך דוגמא מנטילת ידים לסירוגין שחרית. נטילה הבאה לסלק רוח רעה. אותה נטילה, משתדלים לעשות גם לילדים שעדיין לא הגיעו לחינוך. וזאת, כיון שידי הקטנים עסקניות הן. נוגעות בכל הנקרה בדרכן. וכדי למנוע רוח רעה שבידיהן שתעבור על מגען, נוטלים גם ידיהן.

D BOOK

New member
בכוונה הבאתי את דוגמאת

השוטה ,כי בקטן אתה יכול לטעון שהוא עתיד להיות מחויב במצוות,או אפילו בגלל חינוך. אולם אם כבר הזכרת קטן הרי לקטן אין נשמה שיורדת חזרה לגוף (אחרי שינת הלילה)אם כן מדוע גם הוא חייב בנטילה להוציא הרוח רעה ?

לקטן יש נשמה כגדול.

הקטן עתיד אכן להיות מחוייב במצוות. אך אין קשר בין עתידו ובין היום. ומה אם השוןטה עלול להתפכח בסיעתא דשמייא ביום מן הימים ? דברתי על קטן שלא הגיע לחינוך. כמדומני שאף בקיצור ש"ע כתוב משהו אודות נט"י עבורו. אם כי איני בטוח כי אני מנסה לכתוב מן הזכרון... בכל מקרה: טהרה/טומאה שייך בכל מי השייך בו קדושה/נשמה. אם כי : יש סוגי טומאות ויש סוגי טהרות. הנה לדוגמא טומאת נדה. והרי בנות כותיים גם כטמאות נדה. ולעומת זאת הרוח הרעה בבוקר אינה על הגוי. ואם כבר, אז הנה מושג של אדם ש'אין לו טהרה עולמית' לפי מאן דאמר אחד. בסנהדרין מה ע"ב אין לו בוהן יד, בוהן רגל, אוזן ימנית. אין לו טהרה עולמית. רבי אליעזר אומר נותן על מקומו ויוצא. רבי שמעון אומר נותן על שמאלו ויוצא. כמדומני שיש גירסאות שונות בשמות החולקים כאן. אך לא זה עניינינו. יום טוב ובהצלחה.

D BOOK

New member
אם יורשה לי להגיד תיקון קל

לקטן ידוע שאין נשמה ,אלא רק נפש. בגיל י"ג שנים מקבל רוח. ובגיל כ' שנים מקבל נשמה. דברי הזוה"ק. ויישר כוח על התשובות.

אתה נכנס כבר לעומק דברים

עפ"י קבלה. בבר המצוה יש חידוש בנשמה. גם לקטן יש חלק אלוקי ממעל. אותו חלק שנקרא נשמה. אלא שיש שינויים מהותיים ותוספות ביום הבר מצוה. אך כל זאת אינו בשביל לשלול את הנשמה האלוקית הקיימת גם בילדים, ואף מיום הברית.

David i

New member
יש לך טעות קטנה...

הנוגע בדבר מאכל לפני נטילת ידים שחרית אינו פוסל אותו מאכילה, גם אם הוא אדם שפוי ובריא בנפשו. בכלל, דיני טומאה וטהרה אינם נוהגים בזמנינו, שכולנו נחשבים כטמאים.

למעלה