שאלה

• פותח הנושא wu1
  • פורסם בתאריך

wu1

New member
שאלה

שלום רב! רציתי לדעת מה יחס היהדות לאסטרולוגיה וגלגל המזלות. כי חלק אומרים לי שהיהדות מאשרת אמונה בגלגל זה, וחלק אומרים לי שזוהי אמונה אסורה (לפי היהדות).

אסטרולוגיה וגלגל המזלות....

יש להם בסיס בתורה. אמנם רוב המתעסקים בזה לא עושים זאת ע"פ התורה - וחבל, כי לרוב הם מוצצים את דעתם מאיזה אצבע... אולם יש בודדים העושים זאת ע"פ הקבלה.

wu1

New member
ובמה מטבטא ההבדל

בין אלו שסתם ממציאים לבין אלו שעושים זאת על פי הקבלה?

אני רק כמתבל

לאחר שמכובדינו הנאמן למקורות כבר אמר. במקורות שמענו הרבה על מזלות. אם בברית בין הבתרים בבראשית פרק טו, בה הבטיח הקב"ה לאברם כי ידוע תדע כי גר יהיה זרעך בארץ לא להם וגו' ביום ההוא כרת ה' את אברם ברית לאמר לזרעך נתתי את הארץ הזאת וגו'. נאמר שם בפסוק ה' : ויוצא אתו החוצה ויאמר הבט נא השמימה וספר הכוכבים אם תוכל לספר אתם ויאמר לו כה יהיה זרעך. ועל זה לימדונו חז"ל שה' אמר לו 'צא מאיצטגנינות שלך'. היינו, ממה שראית בכוכבים שלאברם אין בן. אברם אינו מוליד, אבל אברהם מוליד... את האיצטגנינות ראינו גם שפרעה אמר למשה ראו כי רעה נגד פניכם [שמות י. י]. כוכב יש ששמו 'רעה' שמסמל דם, והנה הוא עולה לקראתכם במדבר, ולא כדאית יציאתכם ממצרים. וגם כאן אותו כוכב אכן לא נשתנה ממהותו של הדם. אבל גם המהות יכולה להשתנות לטובה. מי אשר קשור למזל מאדים הרי נקשר לדם. ויש הרבה יהודים טובים שנולדו במזל מאדים... חז"ל לימדונו ששוחטים ומוהלים הינם במזל מאדים. הרי שיש באיצטגנינות וודאי. אלא שאותם איצגנינים שאינם מודעים לכוחות הקדושה שבעם ישראל, לא מפיהם אנו חיים. שהרי מקובלנו מחכמינו ז"ל שישראל הם למעלה מן המזל. הכל לפי מעשיהם... אישית, אני משתדל בדרך של תמים תהיה עם ה' אלהיך [דברים יח. יג]. כי אף איצטגנין ואף חוזה לא יסייע בעדי לשפר את עתידי. לכל היותר הוא יגלה עתידי אם הוא קולע למטרה. אך לא מעבר לכך, וגם לא ישפר. בתור יהודי יכולני כמו כל יהודי, לשפר בעצמי את עתידי. 'מזל' טוב לך ולכל בית ישראל.

אלי ו.

New member
הרמב"ם קורא לאסטרולוגיה חכמת הטפשים

מתוך האגרת (קישור למטה) דברים שראוי להאמין בהם דעו רבותי, שאין ראוי לו לאדם להאמין אלא באחד משלשה דברים. הראשון דבר שתהיה עליו ראיה ברורה מדעתו של אדם כגון חכמת החשבון, וגימטריאות, ותקופות. והשני דבר שישיגנו האדם באחד מהחמש הרגשות, כגון שידע ויראה שזה שחור וזה אדום וכיוצא בזה בראית עינו. או שיטעום שזה מר וזה מתוק. או שימשש שזה חם וזה קר. או שישמע שזה קול צלול וזה קול הברה. או שיריח שזה ריח באוש וזה ריח ערב וכיוצא באלו. והשלישי דבר שיקבל אותו האדם מן הנביאים ע"ה ומן הצדיקים. וצריך האדם, שהוא בעל דעה, לחלק בדעתו גם במחשבתו כל הדברים שהוא מאמין בהם, ויאמר: שזה האמנתי בו מפני הקבלה, וזה האמנתי בו מפני ההרגשה, וזה האמנתי בו מפני הדעה. אבל מי שיאמין בדבר אחד שאינו משלושת המינים האלה, עליו נאמר "פתי יאמין לכל דבר" [משלי יד,טו].

מצאתי לנכון להגיב על תגובתך...

שכן היא הפריעה לי במובן מסויים... הפריע לי שככה אתה משמיץ תורה שלא שונה בהרבה מן התורה שאתה עצמך מאמין בה. אינני חושב שיש לרמב"ם או לך זכות לקרוא לדת אחרת או למאמיניה טיפשים, ממש כמו שלמאמיני הדת האחרת אין זכות לקרוא לך טיפש. בתור אתאיסט אני רואה את תחום הדת (לא משנה איזו) כדבר מופלא, ולא ארחיב את התאוריות שלי, מפני שיפתח פה דיון שיכעיס חלק מהאנשים הקוראים פה ואין לי כוונה לעשות זאת. על כן, ידידי, אמליץ לך לצאת מן המסגרת הקטנה שאתה שוהה בה ולאות דברים בפרספקטיבה מעט אחרת.

אלי ו.

New member
חבל שהגבת בלי לקרוא את השרשור

נשאלה שאלה מהי עמדת היהדות ביחס לאסטרולוגיה. הובאה כאן דעה מסוימת ומצאתי לנכון להביא גם דעה אחרת. הרמב"ם הביע את דעתו מבחינה אמונית לאחר שנשאל שאלה דומה. אם מישהו ישאל מהי עמדת היהדות ביחס לנצרות, גם אז אומר שבעיני היהדות מדובר באמונת שוא. אין בין זה לבין כבוד או אי כבוד דבר. אם ברצונך לדבר על נושא דתות ואמונות שונות אני מזמין אותך להמשיך את הדיון בפורום תיאולוגיה ודתות אחרות שגם בו אני פעיל.

סלח לי...

פשוט תגובתך הלהיטה אותי מעט, כנראה מפני שהייתה שונה משאר התגובות ולא צוין בה כל דבר המבטל סוביקטיביות.

למעלה