שאלה.

Mapisto

New member
שאלה.

האם אתם רואים את הדת כתזה פילוספית ולהפך? או שהפילוספיה שאמורה לבאר את דרך החיים אמורה גם לבאר את הדת שהיא תוצר האנושות (או שהאנושות תוצר שלה?). חשבתי על זה, ואני יכול לחיות בצורה מסויימת לפי פילוספיים כאלה ואחרים, התחלתי לקרוא ספרון - "הפילוסופים הגדולים - ניטשה" ושם דובר על ניטשה כ"אנטי פילוסוף" לא רק מבאר, אלא נותן כיוון ומגמה לשנות את פני הדברים. עדיין לא סיימתי מפאת חוסר זמן... מזמן לא כתבתי פה, אבל בגלל שאני מתגייס עוד מעט ואני לא רוצה לנוון את המוח, אשמח לחזור לדיונים כאלה ואחרים

hikok

New member
משהו שכתב ניטשה

פאקט = פיקציה FACTA – FICTA Facta! ,כן Facta ficta! עובדות הן בדיות כותב ההיסטוריה אין לו עסק עם מה שקרה באמת אלא רק עם המאורעות שמשערים שקרו : שכן רק אלה פעלו את פעולתם. וכיוצא בזה יש לו עסק רק עם גיבורים משוערים. עניינו - מה שמכונה תולדות העולם הן דעות על מעשים משוערים ומניעיהם המשוערים, שאף הם, מצידם , נותנים עילה לדעות ומעשים , ואף אלה ממשותם מתאדה מיד ואינה פועלת את פעולתה אלא כאד , הפריה והתעברות נמשכות והולכות של יצירי דמיון מעל לערפיליה העמוקים של המציאות שאין לה חקר. כל ההיסטוריונים מספרים על דברים שלא היו ולא נבראו אלא ברוחו של - האדם אין עובדות - יש פירושים נגד הפוזיטיביזם הנעצר אצל התופעות לאמור : יש רק עובדות הייתי אני אומר לא , עובדות דווקא אין כלל , יש רק פירושים. אין בידנו לקבוע עובדה 'כשהיא לעצמה' : אולי שטות היא לרצות כזה דבר. צרכינו הם שמפרשים את העולם , 'יצרינו וה'בעד' וה'נגד שלהם. כל יצר הוא תאוות שלטון , כל יצר יש לו הפרספקטיבה שלו, שהוא מבקש לכפותה כנורמה על כל שאר היצרים. רשימות מן העיזבון , מתוך "ניטשה מסה ומבחר מכתביו" ------------------------------------------------- יום נפלא באהבה סיגל

Mapisto

New member
../images/Emo51.gif אבל

אם העובודת הם פיקטביות, אז איפה אנו חיים, בעולם שנכפה ע"י המודעות שלנו, ז"א שיש לנו מודעות. העובדה הזו היא פיקציה?! פרדוקסי משהו, לא? ויש דברים אובייקטיבים, כמו היסטרויון שיאמר בשנת 565 נכבשה העיר X במושב Y ע"י מורדוך הגדול. איפה הכפייה? אני אומר "אתמול זרחה השמש", זאת עובדה, לא? ברור שההיסטוריה היא משהו פחות לקוני.מצד שני, אני כן מבין את ניטשה, יכול להיות שכתיבת ספר, כמו היהודים של היווני ההוא (דמט, אני לא טוב בשמות
, הסופר הוא יהודי שהתייוון ואז הלך לכתוב לקיסר או משהו כזה) היא פחות או יותר מדויקת, גם אם הוא בחיים לא יוכל להכיל את התמונה הגדולה במאת האחוזים, גם 80 אחוז זה מספק, אבל האמת עצמה - הפכה לפיקציה.

Mapisto

New member
הערת אגב

הבאתי את הספר הנ"ל כאחד המקורות שנחשבים ליותר מדוייקים, כי הרי ברור שהתנך מגזים בתיאוריו, ומעגל שנים לכפולות של 7 שבא לו.

hikok

New member
ואפשר לראות גם כך

אכן ארועים התרחשו בשנה...בעיר... ואז כותב אדם כלשהו על מהלך התרחשות הארועים והכתיבה על אודות היא הפרשנות שלו את ההתרחשות "...דעות על מעשים משוערים ומניעיהם המשוערים,... נותנים עילה לדעות ומעשים ..." אז איפה אנו חיים... בעולם , במציאות שאנחנו יוצרים במחשבותנו ייתכן באמת שמחשבותנו והמודעות שלנו כפויה ומובלת ע"י "יוצרי מציאות" וייתכן גם שבמודעות אנחנו חושבים ובוראים לעצמנו מציאות כאוות נפשנו ללא השפעה של השולטים במדיה המנסים ליצור עבורנו מציאות לילה טוף באהבה סיגל

גדול הניטשה הזה

לדעתי מובלעת בפסוקים הללו אפיסטמולוגיה שלמה, שעושה סינתזה בין משנתו של קאנט למישנתו של דארווין. שרד זה שתפיסתו תאמה את צרכיו ואת יצריו. ומה שהוא אומר לגבי ההיסטוריוגרפיה מובן מאליו. לחובתה של ההיסטוריוגרפיה יכול כל אחד לאמר שהיא עוסקת במיון, ושמיון זה חשוד תמיד. מה רלבנטי ומה איננו רלבנטי להנציח בספר היסטוריה? מה שנראה כחשוב. מה נראה חשוב? וכאן מפנה אותנו ניטשה לצרכים וליצרים. ההצגה הזאת של ההיסטוריוגרפיה, משמשת לניטשה כמשל לתפיסתנו בכלל.

Mapisto

New member
שאלה של מתחילים

אפיסטמולוגיה - כל הזמן אני נתקל בזה. מה הביטוי אומר בשפה פשוטה.

sheketz

New member
כן ולא

אדם דתי לא בהכרח מתעסק במחשבה פילוסופית. ומי שמתעסק בפילוסוםיה הרבה פעמים נוקט עמדה יותר ביקורתית. מצד שני הדתות בנו להן איזה תמונת עולם פילוסופית(?), וגם אנשים מחזיקים בתפיסות העולם שלהם באופן "דתי".

Mapisto

New member
דווקא רוב האנשים שאני מכיר

כן מבינים את הגותם של רבנים ואת הפילוספיה שלהם. לדוגמא הבעל שם טוב, הגה פילוספיה חדשה, מהפכנית, שהייתה אמורה להחליף את היהדות האוטודקסית השבלונית בחסידות.

hikok

New member
ולעניין השאלה

"האם אתם רואים את הדת כתזה פילוספית ? או שהפילוסופיה...אמורה לבאר את הדת...?" למען האמת אין לי ידע בדעות פילוסופיות למיניהן אולם יודעת משהו על חלק מהדתות דת כלשהי (כמעט רובן המכריע),גם אם הפילוסופייה שלהם היתה בתחילה עם כוונות טובות , במשך הזמן מגיעה לכך שמטרתם העיקרית לשלוט באנשים וצבור הון , דתיות ממוסדת היא אמצעי שליטה. רוב הדתות מציעות מציעות למאמינים גאולה אישית באמצעות מילוי צווי הדת :אמונות, טקסים מצוות רובן ממלאות צורך רגשי או פסיכולוגי בלב או במוח של האנשים בדרך כלל לכל אחת מהן תשובות לשאלות רוחניות: על אלוהים, מי אנחנו ומהם הכללים שעל פיהם עלינו לחיות דתות מסוימות שולטות על ידי כך שהן משתמשות בחוסר הביטחון של האנשים, והן אף נוצרו תוך התבססות על חוסר הביטחון של חברה נבערת חלקן התבססו על פחד, פחד מפני הגיהינום (דת כ'ביטוח חיים לאחר החיים'), פחד מפני האלוהים . דת ממוסדת יוצרת אדם הפועל למענה ,והופכת אותו לעבד דתיות אמיתית עפ"י הפילוסופיה שלי היא זו התומכת באדם ,גורמת לו להתפתח , ולחיות בשמחה ובהנאה עם עצמו גופו ועם הסובב אותו באהבה סיגל

אם אתה מתגייס

דווקא כדאי שתנוון קצת את המוח. אף אחד לא צריך את המוח שלך שם, במקום שכולו כוח. תמיד יימצא שם איזה אידיוט שדרגתו כופה עליו ועליך לחשוב במקומך.

Mapisto

New member
אני לא חושב שימציאו מישהו

שיוכל לשלוט לי על המחשבה, אם אנשים הצליחו לשמור על אמונתם אחרי אירוע מצער באמצע המאה שעברה, אני מאמין ש3 שנים בתנאים סבירים יתנו לי הרבה שעתות מתות לנצל תאי מוח רדומים.

למעלה