שאלה

• פותח הנושא XiroX
  • פורסם בתאריך

XiroX

New member
שאלה

זה משהו שמטריד אותי כבר די הרבה זמן, מאז שראיתי את הסרט (בהנחה שנתעלם מהסתירה העלילתית שיש בו). את השערים בנו הקדמונים לפני מליוני שנים. עכשיו בסרט טוענים שהסמלים (שברונים) הם למעשה הצורה של קבוצות כוכבים בשמים. מכאן, יש לי 2 בעיות- הראשונה, למה שהקדמונים יעשו את כל השברונים לפי איך שהם נראים מזווית של כדוה"א, והשניה, השמים משתנים בצורה בלתי ניכרת במהלך מליון שנים. שום קבוצת כוכבים לא אמורה להראות אותו הדבר לאורך כל כך הרבה זמן. אז מה ההסבר? שלפני מליוני שנים במקרה ככה בדיוק נראו השמים מנקודת המבט של כוכב הבית של הקדמונים? עכשיו הקטע הוא, שהייתי יכול לבטל את זה כמו עוד הרבה פרטים אחרים שיש בסרט ולא נמצאים בסדרה, אבל נראה שהם כן משתמשים באותה שיטת חישוב של מיקום הכוכבים כמו בסרט. למישהו יש רעיון או שזה עוד אחד מאותם דברים כמו "well, if i'm out of phase, how come i don't fall through the floor?"?

ככה

1. הקדמונים גרו בכדור הארץ. 2. מה זה משנה אם הכוכבים השתנו או לא השתנו לגבי תושבי כדור הארץ הרי להם זה לא ממש משנה, הם בורים ומה שמעניין אותם זה לחייג ממקום למקום ולא באיזה מקום נמצא כל כוכב, מה גם שבעת חיוג למקום חדש הם שולחים גשוש שהלוויין עוקב אחריו ומראה בדיוק היכן הוא ממוקם בגלקסיה.

טים ג

New member
לגבי 2

איך הגשוש מראה איפה בדיוק הוא נמצא בגלקסיה
הוא שולח אותות רדיו דרך השער או ישר לכדוא"ה

לא שמתי לב שדנים בנושא זה בפרקים

אבל ההיגיון שלי אומר שזה דרך לווין וקצת קשה לי להסביר למה, אז אני אחשוב על ניסוח מתאים ואעלה את זה בהמשך.

kinspirit

New member
בנוגע לתזוזת הכוכבים

עד כמה שזכור לי (ותקנו אותי אם אני טועה), בפרק הראשון של הסדרה הם פתרו את הבעיה של תזוזת הכוכבים ע"י כתיבת תוכנה אשר מחשבת את הסטייה של הכוכבים לאורך מליוני השנים (או כמה שזה לא יהיה). אני צודקת?

deathcaster

New member
תגובות לטים ולקינספיריט

לקינספיריט עד כמה שאני זוכר , כבר בסרט דיברו על זה , כך שאת צודקת , בסה"כ ניתן לחשב אפילו על נייר ( בהזנחה מסויימת ) את תזוזת מערכות הכובבים , הכל עניין של חישוב וקטורי איטי ומייגע עם קצת ידע בגרביטציה והבנה של חוקי קפלר . בכל מקרה גם כיום קיימות תוכנות כאלו , ואם אינני טועה גם ע"ג האבל ( טלסקופ החלל ) פועלות מערכות דומות המשערכות את מרחק הכוכבים / גלקסיות שהאבל צופה עליהם . לטים הגשוש משדר דרך השער ולא ישירות , אם הוא היה משדר ישירות , היה לוקח לשידור מלמשל גלקסיית אנדרומה להגיע לכדה"א בערך 300 שנה .

Hakarpad

New member
בעיקרון כן...

אפשר לחשב את תזוזת מערכת הכוכבים... הרבה יותר קל כשמסתובב לך בבסיס מישהו עם כל הידע של הקדמונים תקוע לו בראש וכותב לך נוסחא מסובכת שכוללת גליפים באמצע ופתרונה הוא השינויים בתזוזות הכוכבים במשך אלפי שנים
הגשוש, חייב לשדר דרך השער... הם משדרים על ידי אותו רדיו כמו עטלף מן הסתם... שליחה וקבלה שליחה וקבלה (במהירות רבה מאוד)... ככה הם גם יכולים לעקוב אחרי מיקומו של מישהו שעובר בשער, או בכלל למצוא לאן השער מתחבר בגלקסיה... קצת מסובך פיסיקלית בגלל שאנחנו מדברים על תופעה של "קיפול חלל" אבל אני מעריך שהפיתרון אפשרי.

XiroX

New member
שוב פעם

זה עדין לא מסביר איך הם חשבו על כך מראש בסרט. הרי בסרט הוא מזהה מראש את הסמלים לפי קבוצות הכוכבים. זה בדיוק הדרך שבה הוא מבין את הכתובת. בקשר לזה שזה שונה בכל כוכב, אני בספק כי הם בכל זאת יודעים איך לחייג מכל כוכב לכוכב אחר. ובכל מקרה, בהרבה מקרים בסדרה אכן רואים את אותה ה"קוביה" שיוצרת הכתובת כמו ששהם יוצרים בסרט בזמן שהוא מסביר להם איך הבין את הכתובת. דרך אגב, עוד חור באותה נקודה הוא שלמרות שקבוצת כוכבים נראית לנו כאילו הם קרובים, זה רק כי אנחנו רואים אותה ב"דו-מימד". אין סיבה שבעולם שמה שיראה לנו כקבוצת כוכבים מהשמים שלנו אכן יוכל לשמש כקוארדינטה שמרחב חלל, שכן אין נקודה מסויימת שהיא אותה קבוצת כוכבים, ולפי כך לא יכול להיות ניווט על פיה. הכוכבים לא קשורים אחד לשני בכלל (להבדיל מיוצאי דופן כמו חגורת אוריון שאכן קרובים אחד לשני), ורק במקרה נראים קרובים בשמים שלנו. גם לא ברור מאליו שהקדמונים באו מכדוה"א. רומזים על זה ב "Frozen" (עונה 6 פרק 4). שם נאמר גם בפירוש שמדובר בגזע שחי לפני מליוני שנים, ואז בהחלט יש שינויים עצומים מבחינת צורת הכוכבים, לא משנה כמה זה עצום בשדה מידה אסטרונומי. בכל מקרה, לא ניתן לחשב מיקום לפי הגשוש, כי הוא נמצא עשרות שנות אור לפחות מכדוה"א, ולכן אין דרך לדעת איפה הוא נמצא (אולי לפי מבט בשמים וחישוב ממש מתוחכם של צורת הכוכבים ומיפויים ואז לעשות חישוב, אבל זה ממש מסובך). נקודה אחרונה- אאל"ט, בפרומיתיאוס משתמשים גם כן בשיטת הניווט לפי שברונים, כשהם מכניסים כתובת של כוכב כפי שהיו מכניסים בשער רגיל ומגיעים לאותו כוכב כך שחייב להיות הגיון כל שהוא בשיטה. מילא אם זה היה עובד כמו מספר טלפון, אבל נראה לי מאוד לא הגיוני שמישהו ילך ויחפש בית לפי מספר הטלפון שלו במקום כתובת, כך שחייב להיות הגיון כלשהו מאחורי הקטע. אולי זה קצת פנאטי לחפש הגיון מאחורי השיטה, ביחוד כשהיא בכל מקרה לא עיקבית לאורך הסדרה, שלא לדבר על עקביות של סרט/סדרה, אבל בכל זאת, קצת ניטפיקינג. רק רציתי לציין שזה אחד הדברים היחידים שמצאתי שאכן ראוי לניטפיקינג, (מעבר לכל הקטע של השפה, אבל לא נורא) ושזאת בכל זאת סדרת המד"ב האהובה עלי נכון לעכשיו (אולי חוץ מפייפלי. אולי), ושזה פשוט עלה לי בזמן מרתון של עונות 4-7.

Chelnak

New member
יכול להיות שבעצם מדובר בסמלים

במלוא מובן המילה: כלומר, הציורים שמתארים את קבוצות הכוכבים הם לא יותר מ-מִמשק ידידותי (פחות-או-יותר) למשתמש. מי שמחייג בשער, מכניס את הכתובת, ואז השער עצמו מתוכנת כדי להמיר את זה לנקודות הציון של שער היעד. כמו שכשמחייגים למספר טלפון רגיל - למספרים עצמם אין משמעות פיסית מוחשית, אלא שם קוד ליעד מסוים, שלמרכזיית הטלפונים יש את הכלים המתאימים כדי לפענח אותו ולחבר בין נקודת המוצא אל היעד. אם זה נכון (אני לא בטוחה, כי רק עכשיו חשבתי על זה) זה אומר שזה לא משמעותי המרחק בין הכוכבים שבקבוצת הכוכבים המסוימת. ובעניין תזוזת הכוכבים והשינוי שהיו צריכים לעשות כדי לחייג בשער - אולי אפשר לחשוב על זה כמו על שינויים במרכזיית הטלפונים - כמו הוספת ספרה נוספת למספרים הקוויים (כמו שהיה ב-1995) או שינויי הקידומות למספרים הסלולריים - עלייך רק להתאים את עצמך בהתאם לשינוי על-מנת לחייג אל המספר המבוקש. אילו היה ל-SGC חייגן DHD, החייגן כבר היה מבצע אוטומטית את השינויים ההכרחיים (והנמשל הוא חיוג למספר טלפון סלולרי לפי המספר הישן, שעד לתאריך מסויים - המרכזייה עצמה תבצע את השינוי הנדרש אוטומטית, ותחבר את המחייג אל יעדו), לעומת חיוג דרך המחשב כמו ב-SGC שמצריך כתיבת תכנה מיוחדת להתאמת השינויים (והנמשל הוא התאמת כל מספרי הסלולר המאוחסנים בספר הטלפונים שבפלאפון שלך למספרים החדשים). ובנוסף, זה לא משנה אם הקדמונים הגיעו או לא הגיעו מכדור-הארץ: הם היו צריכים רק לבקר בו - כדי להביא את הסטארגייט, וכדי להתאים את הסמלים שעליו ולכייל אותו. אולי הם אפילו לא היו צריכים לבקר כאן - אלא מישהו אחר מטעמם... וכמובן שכל מה שכתוב לעיל הוא דעתי בלבד.

Chelnak

New member
אם אני לא טועה, כבר בסרט, אחרי

שהתקבלו התמונות הראשונות מהגשוש שנשלח לאבידוס, דניאל אמר שהסמלים על הסטארגייט שבאבידוס שונים מאלה שעל הסטארגייט שבכדור-הארץ. מה שאומר שהסמלים על כל סטארגייט כוללים קבוצות כוכבים כפי שהן נראות מאותו כוכב-לכת + הסמל של כוכב-הלכת עצמו. או ככה לפחות אני הבנתי. בנוסף, השמים אכן משתנים, אך מכיוון שרוב הכוכבים המרכיבים את קבוצות הכוכבים כל-כך רחוקים מאתנו, מבחינה יחסית של מי שנמצא בכדור-הארץ, הקבוצות השתנו (בצורה שלהן) רק בקושי (לפי מה שידוע לי). נוסיף לכך את ההערה של kinspirit בקשר לחישוב תזוזת הכוכבים - ונפתור, פחות או יותר, את הבעיה.

למעלה