שאלה...

TheWhiteTigris

New member
שאלה...

שכחתי כבר את שיעורי הלשון שלי מביה"ס אז אתם מוזמנים לרענן את זיכרוני בקשר לשאלה: למה אפשר להגיד מילים מסויימות עם ה' בסוף המילה או א'?... (דוג': דוגמה-דוגמא, קופסה-קופסא, וכו'...)
 

אִיתַי

New member
סיומות ה' ו-א'

שלום לטיגריס הלבן, וברוך הבא לפורום
הסיומת א' הינה ארמית, ואילו העברית מעדיפה סיומת ה'. לכן עדיפה "דוגמה" על "דוגמא" (ובהתאם עדיף "דוגמות" על "דוגמאות"), וכמו-כן גם כורסה, קופסה, סיסמה ועוד.
 

TheWhiteTigris

New member
אה באמת?...

אני למדתי משהו אחר, מבולבל שאף אחד לא הבין...
אז אם ה' היא העברית אכן עיפות לה תחילה. תודה
אגב, אם כבר אני בשוונג שאלות: איך רושמים שירטוט (עם "סין") או סירטוט (עם ס')?
 

LCA

New member
אם בדבר עסקינן...

מה עם שריטה / סריטה.. מה הנכון מבין שניהם?
 

yavin

New member
בטוח?

כל אדם אומר לי דבר אחר ומתקן אותי. אפשר לעשות בדיקה חוזרת על המילה?
 

אִיתַי

New member
../images/Emo141.gif שריטה / סריטה ../images/Emo142.gif

בדקתי במילון אבן שושן, והרי התוצאות: שריטה: 1. פציעה בעור, שרטת. 2. גֵרוד, חִכוך. 3. חריץ דק. סריטה: שריטה, חתך בלתי עמוק. לפיכך נראה כי שתי האפשרויות נכונות.
 
../images/Emo45.gif אכן, זוהי דעתו של אבן שושן, אך

בל נשכח שהאקדמיה היא הסמכות העליונה במדינה ועל אף הערכתי הרבה לאבן שושן מילון יכול להכתב על ידי כל אחד כראות עיניו אבל מוסד עליון רשמי יש רק אחד.
 
דוגמה, קופסה, נוסחה - עם ה' בלבד!

להלן קטע מאתר האקדמיה: שמות שהתגלגלו לעברית מן הארמית ומשמשים בצורת נקבה נכתבים בה"א בסופם. לדוגמה: קופסה, דוגמה, נוסחה, עובדה, סדנה, סמטה, כופתה, טבלה, גרסה, רישה, סיפה. הוא הדין בשמות כגון שאילתה, משכנתה, אסמכתה, אתנחתה, בדותה. צורת הרבים: דוגמות או דוגמאות; משכנתות או משכנתאות וכיו"ב.
 

Dynamo1929

New member
מדוע

מורה ללשון (בתיכון) סירבה להכיר באתר האקדמיה כגורם מוסמך וטענה שבכל זאת אפשר לכתוב "דוגמא/ה" עם א'?
 
מערכת החינוך של היום...

המורה טעתה, אין לראות במורים גורם מוסמך לאף מקצוע וללשון בפרט. לי הייתה מורה (למתמטיקה אמנם) שלא ידעה את כללי שם המספר, ובתגובה לכך שתיקנתי אותה - הועפתי מהכיתה. האבסורד הוא שרוב המורים לא פועלים לפי קביעות האקדמיה על אף שהם מחוייבים לכך לפי חוק.
 

or99

New member
המורה לא "טעתה".

לדעתה האקדמיה לא תקבע לה איך לכתוב. זו אינה טעות אלא דעה. מלבד משרדי הממשלה, אף אחד לא מחויב לפי החוק לכללי האקדמיה. אם מדברים על טעות, לדעתי האקדמיה היא שעושה טעות בכך שהיא מבטלת שימושים עתיקים. מה מפריע לה להשאיר גם את דוגמא?
 

אִיתַי

New member
תשובה ../images/Emo26.gif

בדיון שהתנהל כאן באשר לתהליכי ה"מודרניזציה" של העברית, עלה גם חוק האקדמיה ללשון העברית כגורם הרשמי והמוסמך ל"טיפול" בענייני הלשון, ותוכנו אף צוטט כאן ע"י אחד מחברי הפורום. באשר ל"דוגמא" או "דוגמה" - אני אישית מעדיף את הסיומת העברית "דוגמה" (ולא רק במקרה זה, גם ב"כורסה", "סיסמה" וכו'), ובהתאם גם את צורת הרבים "דוגמות" על פני "דוגמאות", ואני חושב שטוב עושה האקדמיה בכך שהיא פוסלת את "דוגמא" (אף על פי שלא ידוע לי על פסילתה הרשמית והמוחלטת של מילה זו). אנו דוברי עברית, ולא ארמית, ולכן אין סיבה להשאיר את הסיומת א' על כנה.
 
למעלה