שאלה

pincasbk

New member
שאלה

ידוע לי שהמוניטור רושם את הפעילות החשמלית של הלב ולא המכנית. כאשר יש נגיד התקף לב ויש בעיה בתפקוד המכני של הלב כתוצאה מכך - האם יש פגיעה גם בפעילות החשמלית? ואם לא - אז איך מוניטור יכול לגלות לנו שיש התקף לב?

מקוה שאני זוכר טוב...

כעקרון המוניטור מראה את מהלך פוטנציאל הפעולה (פולס) מהסינוס אל שאר האזורים בלב, ליתר דיוק: מהאזור הימני-עליון לאזור השמאלי-תחתון (ובהתאם גם הסידור הבסיסי של האלקטרודות, אם תשים לב) ב-MI מתרחשת חסימה בעורקים הקורונריים, המובילים דם ללב. כתוצאה מכך אספקת הדם לתאי שריר הלב נפגעת, והפוטנציאל לא עובר "כמו שצריך" אל כל שריר הלב, מה שגורם לבעיה המכנית=הלב לא מתכווץ. אז, כמו שאתה רואה, יש צמידות בין הפעילות החשמלית והמכנית (או ליתר דיוק - הפעילות המכנית נובעת מהפעילות החשמלית) לכן במקרה כזה המוניטור יראה לנו בעיה בשלב בו שריר הלב משחק תפקיד, במקרה הקלאסי עליית מקטע ST. תיקון או אישרור יתקבל בברכה (ועדיף אישרור
) ושאלה הנובעת מכאן: נובע מכך שבעת בדיקה של דפיברילטור אוטומטי אין צורך להפסיק עיסויים, מכיוון שהפעילות המכנית לא גורמת לפעילות חשמלית. האם עובדה זו נכונה? (כמובן שברמת העקרון, כי למעשה נרצה למנוע הפרעות כלשהן בתהליך הבדיקה) דרך אגב, אף אחד לא ניסה לנחש מאיפה הציטוט שהבאתי...

תיקון קטן...

צריך להבחין בין המושגים מוניטור, דפיברילטור וכו' וכו' אני אשאיר את זה כבר למומחים. בכל אופן, אני התכוונתי לסטריפ בסיסי...

Regenboog

New member
תרשה לי לצטט אותך-

"הפעילות המכנית נובעת מהפעילות החשמלית". וזו פחות או יותר התשובה לשאלה.

krid

New member
ננסה לענות

קודם כל כפי שנאמר באחת התגובות יש חשיבות רבה להבדיל בין דברים שונים, מוניטור דפיברילטור והאק"ג שנשכח. מה שאני רוצה לומר שבהחלט פעילות חשמלית אינה מעידה על פעילות מכנית, אבל עניתה לשאלתך לבד למעשה, כשיש התקף לב כפי שאמרתה, או בוא נגדיר את זה כארוע כלילי חריף, מכל סוג שהוא, גם אם מדובר באנגינה לא יציבה. אספקת הדם לשריר נפגעת, השריר שנפגע עובר נמק, ושינויים מקדימים שהם בעצמם גורמים לשינוי במעברו של הפוטנציאל החשמלי בשריר הלב, כמו כן מערכת ההולכה של הלב גם היא זקוקה לאספקת דם, ולכן במקרים רבים היא יכולה להיפגע גם (מה שקורה בעצם). לסיכום אני רוצה לומר.............. מוניטור הוא כלי שבערתו נוכל לבדוק רק קצב, מקצב, הוא לא כלי אמין לזיהוי אוטם או איסכמיה, בשביל זה יש את האק"ג. ולגבי דפיברילטור, חובה להפסיק עיסויים, למי שעשה עיסוי וראה מה קורה במוניטור, רבותי אי אפשר להבין או לראות משהו כשעושים עיסוי....!!!

קצת סתרת את עצמך...

מסכים עם רוב מה שאמרת, ומקבל תיקונים (אם היו, לדעתי רשמנו את אותו הדבר...) אבל...אמרת שמוניטור לא אמין לזיהוי אוטם או איסכמיה, ובשביל זה יש אק"ג. טוב...עד כמה שאני יודע, ההבדל בין מוניטור ואק"ג הוא מספר הלידים שאתה ממקם=מספר כיווני ההולכה שאתה רואה. אז או שתסביר את ההבדל בין מוניטור לאק"ג, או שתספק הסבר אחר, כי כרגע אתה נשמע די סותר. אהה, ולגבי הדפיברילטור, הדגשתי- רק ברמת העיקרון. ברור שבגלל אופי המכשיר אנחנו נפסיק עיסויים כדי למנוע הפרעה. השאלה היא: האם בגלל שדפיב' בודק פעילות חשמלית, אזי אין צורך להפסיק עיסויים (כי הפעילות המכנית לא גורמת לפעילות חשמלית...)

paradan

New member
קצת ענית לעצמך ../images/Emo8.gif

בעצמך אמרת מה ההבדל בין מוניטור לאק"ג - מס' הלידים. אך לא רק, מכשיר אק"ג מכיל בנוסף פילטרים כך שתצוגת הגרף בהם היא יותר מדוייקת. בדיוק בגלל זה הרבה פעמים כל מיני שינויים מוזרים שרואים בסטריפ של מוניטור אין בתרשים אק"ג. מה גם שהמוניטור הסטנדרטי הוא סה"כ שלושה לידים מה שלא מספיק לנו בשביל לאבחן אוטם. עכשיו לגבי עניין הדפיברלטור האוטומטי נכון שהוא בודק פעילות חשמלית ולא מכנית ונכון שפעילות מכנית (עיסויים יעני) לא גורמת להפעלה חשמלית של שריר הלב אבל מה שהיא כן עושה זה הרבה הפרעות שבעיקבותיהן המכשיר עלול לזהות הפרעת קצב שדורשת מכת חשמל כשהיא לא קיימת בכלל. אם יזדמן לך בזמן נסיעה בנט"ן תשים לב שעם כל נגיעה הכי קטנה בחיבור הכבל לחולה (איפה שמתחברת המדבקה) או בעקבות תזוזה של החולה יווצרו הפרעות משמעותיות במוניטור...

ושוב...../images/Emo4.gif

השאלה היא עקרונית ברור שאין לעסות בזמן בדיקת מוניטור\אק"ג\דפיב', בדיוק בגלל הסיבה שנאמרה כבר 3 פעמים בת'רד (ואני ממש לא אחזור עליה בפעם הרביעית,
לדעתי כבר אפשר להתיחס אליה כאל "הסיבה"...) אבל תודה. ענית לי בעצם על השאלה... תוכל, בהזדמנות זו, להסביר איך עושים אבחון מלא של איסכמיה? אם אני מבין טוב, איסכמיה היא מושג הכולל את האוטם והאנגינה פקטוריס, או שאני לא מבין טוב? על אוטם אני עוד זוכר משהו בקשר לעליית מקטע ST, אבל זה מסתיים שם...

אה, ודרך אגב...

מכל הבלגן שהיה לי בזמן האחרון, שכחתי קצת נימוסים. אז.... שלום לכולם, אני רע קטנטן ואני חדש (או שכבר לא) בפורום. השם האמיתי שמור במערכת (לפחות עד הודעה חדשה) אבל ממה שרשמתי כאן אפשר לגלות כמה דברים עלי...קצת שרלוק הולמס לא יזיק לאף אחד... והנה תמונה שלי (ותודה לציירת המוכשרת...)

meijin007

New member
יש מחלוקת עד כמה שאני יודע

על "האם פעילות מכנית בלב יוצרת פעילות חשמלית" כי מנסיוני (הלא עשיר כל כך) גם אם תחבר ת'לידים לידיים\רגליים בעת עיסוי, כלומר, ההפרעה היא לא בגלל שהמדבקות זזות, תיהיה הפרעה במוניטור. כלומר, התהליך הוא פעילות חשמלית<->פעילות מכנית. אבל אם אני זוכר נכון, יש מחלוקת על זה. דבר אחר: PEA: איך הוא נוצר? כלומר, לפי מה שאמרו פה, לא יתכן מצב של "יש NSR וגם אין פעילות מכנית" אסף.

לא נראה לי...

פעילות חשמלית נוצרת כתוצאה מהפרשי פוטנציאלים כימיים איך ניתן לגרום להפרש פוט' כימי ע"י עיסוי מכני?

meijin007

New member
שזה בדיוק מה שאני שאלתי בזמנו...

וממה שהבנתי, זה דוחף חלק מהיונים דרך המחיצות, ויוצר זרם. בכל אופן, עובדה שרואים שינויים במוניטור...

paradan

New member
אין שום מחלוקת!

הגלים שרואים במוניטור בזמן עיסויים הם הפרעות בלבד שנגרמות בגלל תזוזה של החולה. אין שום מחלוקת בשאלה האם נוצרת פעילות חשמלית עקב העיסויים - היא לא!

pincasbk

New member
אז יכול להיות?

מצב שבו יש הפרעה בפעילות המכנית אבל האקג לא יעלה על זה? או שכל תקלה בפעילות המכנית תגרום להפרעה בפעילות החשמלית?

amitp

New member
כמובן

זה נקרא PEA (Pulseless Electrical Activity, או פעילות חשמלית ללא דופק) - פעילות חשמלית במוניטור/אק"ג, לפעמים אפילו קצב סינוס סדיר, אבל אין פעילות מכנית יעילה. יש לזה מספר גורמים (היפוקסייה, היפוולמייה, היפותרמייה, MI נרחב, היפרקלמייה, תסחיף ריאתי, טמפונדה לבבית... ועוד כמה
) שבהם צריך לטפל במידת הצורך.

amitp

New member
ברוך הבא

(וברוכה הנמצאת...
) תמונה מהממת (בחורה מוכשרת, אין מה לעשות..
). אתה מרגיש טוב אבל? אתה נראה קצת ירוק... (אבל אני מניח שלתקופת בחינות יכולה להיות השפעה כזאת, במיוחד שם, ובמיוחד במלונות..) בהצלחה בבחינות (אם כמונו עדיין לא גמרתם את השנה..
)

תודה...

(אני דואג להזכיר לה כל הזמן...) עוד מבחן אחד מחר, וזהו...עד מועדי ב' לפחות. ולמה ירוק רק מהבחינות? תנסה מכל הסמסטר...
וזה עוד במצב טוב, למלונות אני נכנס עוד שבועיים... ובהצלחה גם לך, כמה עוד למניאק?

למעלה