שאלה!

Daffynes

New member
שאלה!

מישהו יודע (טוב נו ברור שכן... ) מה זה תסמונת קרון? (יש מצב שאני טועה בשם אבל אם מישהו מכיר אותה מוזמן להסביר לטועים ולתוהים
תודה!

modmos1

New member
תשובה חלקית + שאלה משלי

מחלת הקרון היא מחלה כרונית אוטואמיונית (ככה כותבים את זה? - נו, כשמערכת החיסון מתקיפה את הגוף עצמו) שיכולה להשפיע על כל חלק במערכת במעיים אבל לרוב תקרה באילאום (החלק שבין המעי הדק לגס). הדלקת שתקרה באזור הזה, לרוב תשפיע על האזורים שמסביב, ולא רק על האילאום. כתוצאה מהתקפת מערכת החיסון קיר המעי נהייה עבה ויכול להווצר אולקוס (רגע - זה לא אמור להיות ההיפך? אם קיר הקיבה ייעשה דק - אז יש מצב שייווצר חור... מוזר, אבל שיהיה). היא מופיעה בכל הגילאים אבל אנשים בגיל הבגרות בסכנה גבוהה יותר. לא ידועה הסיבה למחלה אבל ככל הנראה לגנים יש חלק בעניין. אם במשפחה יש עבר היסטורי של המחלה, הסבירות להופעתה בדורות הבאים עולה וכןנראה כי מוצא יהודי גם כן מגביר את הסיכוי לחלות בה. (מוצא יהודי? אנחנו נמצאים בכל העולם. זו דת!) שכיחותה באוכלוסיה היא כ-7 איש חולים לכל 100000 איש. מקווה שעזרתי. ועכשיו לשאלה שלי: לאמא שלי בזמן האחרון היו מצבי רוח משתנים, ובכלל היא נכנסה הרבה לדיכאון (לא - לא מחזור, על בסיס קבוע). לאחר בדיקות מקיפות בקופ"ח ובביה"ח התגלתה אצלה בעיה בבלוטת התריס שכנראה הייתה אחראית לאלו. (היא נאלצה לעבור ניתוח - ועכשיו הרבה יותר טוב) מה הקשר בין בלוטת התריס למצבי הרוח? איך תפקוד לקוי שלה יכול לגרום לשינוי בהתנהגות? ולמה היא הפסיקה בכלל לתפקד כמו שצריך? אמא שלי היא בריאה בד"כ... תום

Daffynes

New member
תודה רבה לך!

(והייתי ממשיכה גם בתשובה לשאלתך אבל האמת - אין לי מושג....
)

DOPLEXN

New member
תשובות

בקשר לשאלה הראשונה- תסופת- מחלת הקרון יוצרת חוסר בברזל, ויטמין מסוג B12 אלו נספגים באילאום ועל כן יש לקחת אותם בצורה אחרת- כלומר קפסולות. בנוגע לבלוטת התריס. בלוטת התריס משחררת הורמון הנקרא TSH (TROID STYMULATING HORMONE) אותו הורמון מעורר את פעילות בלוטות התריס. עם זאת להורמון זה תפקידים נוספים. בבדיקת דם פשוטה בודקים את נוכחות הורמון זה. כאשר ישנה רמה גבוה של הורמון זה, ניתן להסיק שבלוטת התריס פועלת בצורה לא יעילה. כאשר הגוף משקיע אנרגיה ביצירת הורמון זה, שדורש כמות די רצינית של אנרגיה, זה בא על חשבון דברים אחרים. על כן, נוצרים תסמיני עייפות, שינויים קיצוניים בהתנהגות ועוד. שמחתי לעזור. . .

amitp

New member
קצת סדר

באופן כללי - בלוטת התריס אחראית על ייצור שני הורמונים - T3 ו-T4. ההורמונים האלה מבקרים חלק גדול מהפעילות המטבולית של הגוף (ייצור אנרגיה וניצול אנרגיה). יתר פעילות של בלוטת התריס => הפעלת יתר של מערכות בגוף => ירידה במשקל (עקב ניצול אנרגיה מוגבר ופגיעה בספיגה), כאבים בחזה, רעד, חרדה, שינויים בהתנהגות ומצבי רוח מתחלפים, הזעה מוגברת, טאכיקרדייה, עור חם, התייבשות (עקב בעיות ספיגה). Staring, Lid Lag. חוסר פעילות בלוטת התריס => תת פעילות המערכות המטבוליות בגוף => עייפות, השמנה, ישנוניות, דכאון, חוסר יכולת להתרכז, ירידה בתאבון, עצירות, נשירת שיער, כאבי שרירים... הגוף מבקר את פעילות בלוטת התריס (כמות הורמוני T3 ו-T4 שמופרשים ממנה) על ידי הפרשת הורמון ה-TSH מבלוטת ההיפופיזה (ולא מבלוטת התריס). יתר פעילות של בלוטת התריס יכול להגרם כיוון שמשוחרר יותר מדי TSH (ואז רמתו תהיה גבוהה) או מכיוון שהבלוטה פועלת באופן מוגבר בלי שום הוראה מן הגוף (למשל בגלל גידול בבלוטה) - ואז הTSH יהיה נמוך (מכיוון שהשאיפה תהיה להפחית את פעילות הבלוטה). חוסר פעילות בלוטת התריס => הפוך.

קצת תוספת

עד היום לא הכוח באורח חד משמעי שזה אכן גנטי. הקרוהן יכול להופיע בכל חלק של המעיים החל מהקיבה ועד הרקטום. 50% מהחולים בקרוהן סובלים מבעיות וזיהומים באיזור הרקטום ופי הטבעת למעשה נוצרים כיבים לאורך כל המערכת. ניתן לשלוט במחלה על ידי תרופות (למנוע נזק נוסף) אך לעיתים מתרחשות התפרצויות שעלולות להוביל לכריתת חלקים מהמעי קשה מאוד לגלות את התסמונת וכיום הבדיקה היעילה ביותר היא קולונוסקופיה לגילוי הבעיה. לרוב המחלה מתפרצת עם מחלת חום בהתחלה ומלווה לאורכה בשילשולים וכאבי בטן בהתקפות שונות וללא הסבר נראה לעין *עד לפני 25 שנה אשפזו אנשים אשר סבלו מקרוהן בבתי חולים לחולי נפש כי לא האמינו לכאבי הבטן שלהם. קרוהן גם מתאפיין באנמיה קלה בלתי מוסברת ובמחסור בויטמינים (לחלק B12 לחלק ברזל...)

למעלה