שאלה

Ori Cohen

New member
שאלה

בשנה הבאה ישנה אפשרות שאסע לפולין. במסגרת הביקור בפולין אבקר במחנות ההשמדה ובמקומות בהם יהודים רבים נספו. הבעיה היא שאני כהן, וכידוע לכהנים אסור להכנס לבתי קברות. האם הביקור במקום זה מהווה בעיה כלשהי? האם מותר לי לנסוע לפולין? תודה.
 

MichaLaB

New member
מותר לך לנסוע לפולין

אך אסור לך להיכנס לבתי קברות. שהרי ידוע כי כהן מותר להיכנס לבית קברות, אך ורק 7 פעמים כאשר זו מקרבה ראשונה. מיכל :)
 

א77

New member
אלא ש...

מקומות בהם יהודים רבים נספו, ולא ידוע שיש במקום עצמותיהם, אז ייתכן שאין בעית טומאת כהן. טומאת כהן בבית העלמין, או בבית המאהיל על המת, או בד' אמותיו של המת.
 

Ori Cohen

New member
אך דבר נוסף ידוע לי

המורה שלי אמר לי שאחד מהאנשים מצא שם עצם של יהודי. האם זה אומר משהו?
 

א77

New member
עצם של יהודי

עצם של יהודי בוודאות לא ניתן לקבוע כלל. אלא אם יש שם גופות ועצמות בידיעה שהומתו או נקברו שם יהודים. עצם לעצמה שנמצאה במקום מסויים, מאד קשה לסווגה כעצם של יהודי. ולעניינינו אם העצם אינה יחידה, אלא יש עוד... הרי בכך אות כי נטמנו שם יהודים או חלקי יהודים. מה שברור הוא, שלבית עלמין יהיה אסור לך להיכנס. יש אפשרות ללכת בתוך בית העלמין במקומות מסויימים אבל לא בתווך. שים לב, קברי כהנים בד"כ נמצאים בצידי החלקות. כשאחריהם גדר המפרדת בין קבריהם לשביל. זאת בכדי שהכהנים בני משפחתם של הטמונים במקום, יוכלו להגיע סמוך לקבר. תוכל להגיע לכל מקום היכן שם לא נקברו יהודים, ואין שם חלקי גופות יהודיים. אתר השמדה עדיין אינו מחייב כי יש שם טומאת המת. ואף אם יש, אז לא בכולו. יש לברר את זה מקרוב. אם יזדמן לי לברר ביממה הקרובה, אשיבך בעז"ה, אם לא תגיעה תשובה מפורטת אחרת. אישית לאתרי השמדה לא נסעתי, ולכן איני מכיר את המציאות במקום. יום טוב.
 

Ori Cohen

New member
תודה רבה לך על התשובה המפורטת!

אשמח לקבל תשובה סופית בהקדם. אחרי הכל אלה הם יהודים, זוהי המורשת וההסטוריה ממני אני בא. חשוב לי לנסוע לראות ולחוות זאת.
 

א77

New member
כעת הגעתי.

מגישוש ראשוני: יש באחד המחנות אפר גוויות. אלא שהאפר דיי מרוחק ממקומות הביקור הרגילים. וגם באפר מסופקני אם הוא מטמא בטומאת מת. בכל מקרה, אני מקווה תוך עשרים דקות להשיג בירור תמציתי יותר. הנה לינק של גלריות פורום דור שני ושלישי. יש שם בין השאר, תמונות ממידנאק אאושביץ ועוד. בהנהלת יהודית, אשה נפלאה במיוחד שזכיתי לתהות על קנקנה.
 

א77

New member
ובכן...

במחנות ההשמדה, תאי הגזים, מיקום הדרגשים וכו' אין בעיית טומאת מת לכהן. במיידאנק יש את מיקום הקרמיטריום, ויש את האפר. במקומות אלה בין האפר קיימים גם עצמות אדם. העצמות גורמים לטומאת המת. ובאותו איזור הקרימטריום והאפר יש לכהן להימנע. מקום הקרימטריום והאפר מאוהלים, ולכן באותו מקום שבמחנה יש לכהן להימנע מלהכנס. כל שאר המקומות בפולין, הרי שלבתי עלמין אין להיכנס, אלא להשאר חוץ למקום הקברים. הרנינו גוים עמו כי דם עבדיו יקום ונקם ישיב לצריו וכפר אדמתו עמו (דברים לב. מג)
 

israelberger

New member
השאלה היא אחרת לגמרי

האם בכלל מותר לרדת מהארץ כדי לבקר במחנות ההשמדה?
 

ephi79

New member
אני יכול לענות רק מנסיון אישי..

בתיכון נסענו לפולין, כולל הכהנים בכיתה. הם נכנסו למחנות, אך כמובן לא לבתי הקברות השונים שביקרנו בהם (בגור, ורשה, ועוד). אינני זוכר מה היה ב"הר האפר" במיידנק, אך ייתכן שגם לשם לא התקרבו. האפר עצמו מגודר, אך יש מין כיפה מעל ה"הר" שכנראה יוצר אוהל. אני גם לא יודע מטעם מי היה ההיתר לנסוע. לצד זה, אחד הר"מים (שהיה כהן) שאל באופן אישי את הרב אברהם שפירא, והנ"ל אסר עליו לנסוע, ולכן הוא לא הצטרף אלינו.
 

איתמר770

New member
אני כוהן- ונסעתי.

הרב אליהו גם אומר שמותר לכהנים לנסוע. אבל צריך להקפיד על מס' כללים- היכן שיש עצמות לתצוגה (בזמנו היה במיידנק באחד הביתנים אולם גיסי שהיה שם לפני מס' חודשים והביא תמונות-ראיתי שכבר לקחו את העצמות משם). אסור לעלות על הר האפר וצריך לשמור על מרחק של מטר מסביבת המבנה (הסיבה היא כי האפר נוגע בבטון, ולפי דין אוהל האוהל מטמא מחוץ אליו לא מטמא) כשאתה עומד עם הפנים לכיוון הר האפר, אל תרד מהשביל שנמצא משמאלך, יש שם חשש לקבורת עצמות (יש תעלות שלתוכם ירו ביהודים). כמובן שלתוך בתי הקברות אסור להכנס, אולם ברוב בתי הקברות יש רחבה מאד גדולה בכניסה- ולשם מותר להכנס. נסיעה טובה.
 
למעלה