שאלה!

zina71955

New member
בשאלה הזו יש בעיה של הגדרה.

א. למה אתה מתכוון כשאתה אומר הגה? ב. באיזו שפה?

מטש

New member
הגה זה הגה

יש לוח ההגה (Rudder), יש גלגל ההגה (Steering wheel), יש מוט ההגה ויש גם - לוותיקים בלבד -- רומפל. מאיפה צץ השם הזה למאריך הידית לא הצלחתי לברר אף פעם. יש השערות?

בת ים

New member
זה מה שמצאתי בפורום

רומפל

מטש

New member
רומפל זה כנראה בפולנית ...

לא ידעתי (או זכרתי) שניה כבר דיון בעניני הרומפל באקדמיה של הפורום. אבל למרות תמיד נחמד לדעת קצת שוודית, הרי שזה מה שמצאתי באתר פולני על לייזרים (http://www.laserpol.com.pl/cennik%20-%20akcesoria.xls): 1535 VANG ASSY LASER COMP Nowy system obiągacza bomu 1640 TILLER EXTENSION FATSO LASER Przedłużacz Fatso - carbon 1641 TILLER CARBON FIBRE XD Rumpel XD - carbon ועכשיו מי שרוצה להמשיך במחקר צריך להתקשר לפולניה הפרטית שלו ולוודא.

מאיר ריבא

New member
RUMPEL פולנית ואטימולוגיה

פתחתי מילון פולני של מילים זרות ומיובאות לפולנית ושם כתוב ש - RUMPEL הוא אכן ידית הגה והמילה היא יבוא משובש למדי של ביטוי בהולנדית המורכב משתי מילים המתייחסות להגה ולמוט עץ (roer + pen). לטענת המילון המילה בשימוש גם ברוסית, עם וריאציה ל - RUMPIEL

zerez

New member
הגה בעברית זה הגה

גם אם הוא של ספינה. ישנן סירות וספינות שבמקום הגה יש להן מוט היגוי - זה ניקרא טילר. אני לא יודע מה מקור המילה.

nadir

New member
טילר

באנגלית TILLER OF THE EARTH הוא עובד אדמה או איש שמעבד את אדמתו או האדם שחורש את האדמה והופך אותה. אני מניח שההגה הידני להבדיל מגלגל הגה נקרא טילר בגלל הדמיון למחרשות העץ העתיקות שנגררו בידי שוורים או סוסים או אף אנשים. ניתן לראות את ההגיון בכך אם נדמיין את הידית ולוח ההגה עצמו כיחידה אחת ה"חורשת" את המים.

zina71955

New member
ברשותכם, בואו נעשה סדר במושגים.

המושג "הגה" בעברית הוא מאוד כוללני וצריך לפרט את הכלול בו. - מערכת היגוי Steering system . המכלול על כל פריטיו. - לוח ההגה Rudder . - ציר ההגה Rudder stock . - ידית ההגה Tiller . מה שכתב נדיר נכון. המקור בא מידית מחרשת העץ העתיקה שגם נראתה כמו הידית הזו וגם שימשה לניהוג. - גלגל ההגה Steering wheel . - רומפל Rumple ? שיהיה.

zina71955

New member
Helm גם הוא מושג כללי להגה. אבל.

משתמשים במונח Helm לצורך פעולה, הטיית ההגה. לדוגמא 5 degrees helm to starboard .

eduda

New member
הכה את המומחה

אני מחזיק בידי מילון למונחי הימאות, בהוצאת האקדמיה ללשון העברית ואגף הספנות והנמלים (הוצא ב-1970). הגה= RUDDER המונחים במילון קיבלו תוקף של חוק (!?) ואושרו ע"י שר החינוך והתרבות-יגאל אלון. אז אנא אל תעבור על החוק. בהזדמנות אני אשמח להראות לך את הספר.

למעלה