בתוך השיטה - הדעות חלוקות
בנושא הזה יש חילוקי דעות בין המורה שלי - סנסי שלמה ובין אחד השיהאנים היפניים אצלנו בשיטה (דווקא אותו השיהאן שהגיע לבקר בארץ מספר פעמים - שונו). אני שמעתי את שניהם, והשכלתי. כיוון שלכל אחד מהם דרך משלו, עם הסבר הגיוני עבורה, וניסיון אישי מוצלח עם הדרך שלו. שלמה סבור שעדיף להתחיל מלימוד בידיים ריקות, ושכלי הנשק מקשה את הלימוד בהתחלה. שלמה התחיל מלימוד ידיים ריקות (ג'ודו) והמשיך לכלי נשק רק בשלב מאוחר יחסית. מניסיונו, כשמתחילים לומדים כלי נשק, הם נותנים יותר מדי דגש על הכלי ומפעילים לכל היותר את הידיים במקום ללמוד להפעיל את כל הגוף ובעיקר את המותן. הנשק צריך להיות עוד חלק מהגוף, ואם התלמיד כבר למד להפעיל את הגוף, לימוד כלי הנשק יהיה קל יותר ויאפשר יותר מיקוד באלמנטים הייחודיים לכלי. השיהאן סבור שלימוד כלי נשק הוא חלק חיוני מהלימוד כבר מההתחלה. הוא עצמו התחיל מלימוד רק של כלי נשק, בשיטות קוריו (ג'ו ג'וטסו מסורתי עתיק) שונות, כשהוא מועבר ממורה למורה לפי הנשק שהם מלמדים עד שהגיע לקורינדו אייקידו, ללמוד ידיים ריקות וגילה שהדרך הזו מאמצת גם את לימוד כלי-הנשק. לטענתו, התחלת לימוד צריכה לכלול כלי נשק ארוכים וכבדים (רוקשקו, נגינטה) אשר מפתחים את עבודת המותן. ואח"כ צריך לעבור לכלי נשק אחרים שמלמדים טווח וכו'. וזאת אפילו על חשבון עבודת הידיים הריקות. הנימוקים של שניהם נשמעים לי הגיוניים ועושים שכל. כשאני חושב על כך, אני חושד שמעבר לאפשרות ששתי הדרכים נכונות. אולי יש כאן גם עניין של הדרך שיותר מתאימה למורה מסויים והדרך שיותר מתאימה לקהל תלמידים מסויים - הקהל הישראלי. בהכללה, אנחנו כישראלים (ואולי כל התרבות המערבית המודרנית) נוטים לדחוף מאוד חזק קדימה, ללמוד יותר דברים ופחות לעומק. ממהרים להתחיל לתרגל קרבות ומאוד אגרסיביים. לקהל שכזה אני חושב שהדרך של שלמה יותר בטיחותית, ויותר מתאימה להבאה לרמה. אפילו עם הדרישות הנוכחיות, תלמיד שמתחיל כלי ומתרגל איתו ראנדורי, מתמקד יותר מדי בתוצאה- "הצלחתי לחתוך/להכות/להגיע" ופחות בדרך - "המכה נכונה ותהיה לה עוצמה", "בצעתי טאי סבאקי טוב", "הייתי רגוע", "התנועה זורמת", "אני רגיש ליריב". גם ברמות המתקדמות יותר, שלמה עדיין מעיר לנו על התייחסות מיותרת לנושא הראשון, במקום התמקדות בדרך, ובטחון שהיא כבר תביא לתוצאות הרצויות. לכן, לדעתי, שתי הדרכים טובות. השאלה היא רק למי ? אמיר