שאלה

MelodicTruth

New member
שאלה

האם יש קיום לרעיון גם ללא תודעה בה הוא מוחזק?(זאת אומרת, האם רעיון קיים גם לפני שמישהו חשב עליו?) או שבעצם הוא חלק מהמכלול שאנו קוראים לו תודעה(קולקטיבית), וסה"כ לוקחים חלק בה, לא יותר... לפי היהדות(לפחות ככה אני הבנתי), רעיונות היו קיימים מאז ומתמיד, ובני האדם בסך הכל תרגמו אותם למילים.

MelodicTruth

New member
אגב

אם התשובה לשאלה הנ"ל היא חיובית, הרי שאין הצדקה לso called זכויות יוצרים

פ ק מ ן

New member
רגע לפני שתתחיל להוריד שירים בקאזה

אם כך אפשר להגיד שגם על רכוש פרטי אין זכויות יוצרים, כי אם לדוגמא הגעתי אחרי חיפושים למערה נסתרת מלאה בזהב, כל אחד יוכל לטעון שזה תמיד היה שם ושהזכות שלי ושלו על הזהב שווים. לי נראה שמגיע לו הזהב, וגם שיש זכויות יוצרים למי שהתאמץ חשב וגילה משהו שלאף אחד אחר לא היה את הכלים לגלות את זה לפניו.

neko

New member
אני מאמין שרעיון שייך להוגיו,

אבל חוקי זכויות היוצרים כיום חסרי כל פרופורציה. תאר לעצמך שחברינו אלן טיורינג, הוגה רעיון המחשב, היה רושם על כך פטנט ב1940 כשהרעיון עלה, אך מחליט שלא ליישם ולמכור את המכשיר (או שהיה נכשל בבניית המחשב\מכירתו). הרי כיום לא היו כלל מחשבים, ולאף אחד, למעט ילדיו, לא הייתה זכות לבנות ולמכור מחשבים! הרי שעד היום, מתוקף חוק, לא היו מחשבים! לכן אני מאמין שצריך לשנות את החוק ולקבוע מקסימום של כ5-10 שנים על רעיון או מוצר אינטלקטואלי (כולל שירים וסרטים), שלאחר מכן ישתחררו זכויותיהם לכלל האנושות.

KRUZO

New member
"הדבקתי "את ההודעה שלך בנענע

אני מקווה שזה לא מפריע לך, אתה יודע ,זכויות יוצרים וכאלה פורום דתיים חילוניים נענע,

תלוי מאיפה מסתכלים על זה...

אפלטון טען שכל חיינו אנו בעצם נזכרים בדברים שכבר היו שם. טרומן אמר אין חדש תחת השמש למעט ההסטוריה הלא ידוע... אפשר להסתכל על האל כיודע כל ואז לאדם לא נותר אלא ללמוד בחסדו... לדעתי לרעיון אין קיום ללא התודעה... מן הסתם על רוב הדברים כבר חשבו לפניך... לאונרדו שרטט אופניים אבל אחד בנה אותם... אבל עדיין לכל אדם יש תודעה משלו ויש כאלו שממציעים והוגים דברים חדשים ויש שפשוט מישמים את הרעיונות..., אבל ללא לאונרדו לא היתה לנו המונה ליזה...

ehudt

New member
אני חושב

שרעיונות הם תמיד משהו שנוצר בתודעה, ולעולם לא משהו שהיה כבר קיים. אפילו אם מישהו חושב על משהו שכבר קיים, כל עוד הוא לא ידע על הקיום של אותו דבר, אז הוא המציא את הרעיון בעצמו. אז בתודעה שלו זה קיים. ועוד דבר. שאלו בהתחלה אם רעיונות היו קיימים תמיד ואנשים פשוט "מוצאים אותם". לדעתי אי אפשר להגדיר רעיון, בלי להגדיר "תודעה" או "שכל" או משהו דומה. לכן ל"רעיון" (שהוא לא מושג שאפשר לכמת או למדוד) אין כל תוקף בלי מישהו שיחשוב אותו.

פייקו

New member
"אין כל חדש תחת השמש" - |ספר(קהלת")

לפי האמונה היהודית כפי שהבנת והבנת טוב שאין כל חדש - הרעיון והאמירה שהוא חדש המציא או הוציא לאור את דבר החוכמה - זה הרעיון שהוא נחן ביכולת למצוא את הכלים המתאימים לדלות למענך את דבר החוכמה... אם נקח לדוגמא את שלמה המלך על שלל אמרותיו ומשליו - נגלה שהוא במשיכה של משיחה(חוט) דלה למענך ולמענינו עם הכלים המתאימים את אמריו ממקור מים קרים והגיש ל אותם על טס של זהב.. זה מזכיר לי כי כאשר אנחנו משלמים למוכר בחנות לפני לכתינו אנו אומרים לו תודה ולמעשה על מה אנו אומרים לו תודה הרי אנו משלמים לו הילכך המוכר צריך להודות לנו? אלא אנו מודים לו על זה שהוא נמצא שם לשרת אותנו.. וכך זה נראה לי כי אנו דולים מתוך התודעה הקולקטיבית את סיפור חיינו ומצמצמים אותה אלינו.

תשובה

אין חדש תחת השמש אמר שלמה המלך ע"ה. אבל לגבי זכויות יוצרים זה לא תקף, כי למעשה, כל חומרי הגלם היו קיימים, זכויות היוצרים הם על אופן הרכבתם והפיכתם לכלי שימושי למטרה כלשהי. לגבי רעיונות, הרי שלתורה יש זכויות יוצרים על כל מה שנקרא תורת המוסר וההתנהגות, וכל מה שבא בעקבות זה, נובע ממנה או סותר אותה. אז מה? יש לך רעיון שאת רוצה לרשום??

פ ק מ ן

New member
זכויות יוצרים על מוסר ..

זה נשמע לא טוב. אני והרבה אנשים לא דתיים, מעדיפים להאמין שהמוסר הוא עקרון, או לפחות סוג של התחיבות מעצם היותנו מודעים למעשים שלנו. חוץ מזה, אם תניחי שבגלל עשרת הדיברות יש ליהדות זכויות יוצרים על המוסר - תצתרכי להניח גם שבגלל שהערבים המציאו את הספירה הנומרית, יש להם זכויות יוצרים על המתמטיקה.

MelodicTruth

New member
מה ההבדל העקרוני

בין תחומים כמו מוסר או מתמטיקה עליהם אין זכויות יוצרים, לתחומים כמו מוזיקה וכתיבה עליהם יש זכויות יוצרים?

MelodicTruth

New member
כשאני מדבר על הבדל מהותי

אני לא מתכוון לנורמות. ואם אין הבדל מהותי, אז איך הגיעו לכאן הנורמות ולמה לעזאזל צריך להישמע להן?

erezsh

New member
כי לא להישמע להן

או שזה לא חוקי וזה יגרום למאסרך, או שזה יגרום לניודיך מהחברה. חוץמזה, אין ממש סיבה.

פייקו

New member
שאלה טובה - ונראה כי מוסריות היא

דבר הנלמד מאבות לבנים או מחכם מאיתנו שאין לנו הבטחה כי הדבר יכה שורש בתוכינו פנימה לעשות ולצעוד כדרכם והאפשרות שלנו לבעוט בדבר הוא אפשרי מאחר ובמוסריות יש לנו אפשרות להעדיף את האני שלי מעל האני של החכם או של האב (ראה שאלתי לגבי מוסריות של אבות ובנים בדך הנשרך)גם אם הוא היה נבון להוציא מתוך סיר הלחץ שלנו - דרך מוסרית לחיים. אך לעומת זאת בשירה וכתיבה אתה אומר - איזה שיר יפה פלוני כתב או איזה ספר מעניין כתב האדם הזה - הרי שאתה בעצמך נותן לו את הלגיטימציה "לכלים" שהוא השתמש בהם על מנת להוציא את הפנינה הזו מידו.. אם נקח את "ספר משלי" למשל -נגלה ששלמה היה אדם חכם שנתון לנו יכולת להבין את המוסריות "בכלים" של "משל ומליצה" ועל זה כל תפארתו מעבר ליכולת הניסוח שלו את אשר רצה לומר - הוא הדין גם "לשיר השירים".. בוקר טוב.

אין זכויות יוצריםפ אבל יש פטנטים...

אם אתה יכול לחשוב על יישוםפ כלשהו לנוסחה שפיתחת יכול לרשום את זה ולהיות מוגן למספר שנים (תלוי תחת מה נרשם...) גם למוזיקה אני מניח שיש תעריך כלשהו שהיא נהפחת לנחלת הכלל... אם לא אז כדי שישנו ומהר

למעלה