שאלה

ניסני

New member
שאלה

חברה, אף פעם לא יצא לי להתנסות עם קבלים.. אבל מה יהיה אם יום אחד אתקע והאוטו לא מניע? אז מישהו יכול לספר לי שלב שלב איך אני מחבר את הקבלים ומתאין את המצבר? תודה רבה מראש!

Death Emperor

New member
די פשוט בעיקרון ...

מחבר קבלים מהמכונית שפועלת למכונית שמושבתת (אך ורק ככה כי אם לא יש סיכוי גדול מאוד שיתפוצץ לך המצבר בגלל שהמצבר במכונית המותנעת פולט אדי מימן)בעיקרון קבל אדום ל + ושחור ל - ומנסה להתניע. ככה לימדו אותי לפחות.. אם יש עוד משהו אשמח לשמוע. אורן.

ב א ר י

New member
יש לך טעות ...

בכל אופן מרוב שעזרתי לנהגים במצב כזה,יש לי ניסיון גם בזה. דבר ראשון תפתח מכסה מנוע
טוב מחברים הכבלים למצבר הרכב הכבוי. אדום לפלוס <ה+ מצויין על גבי המצבר היכן הוא> בדרך כלל יש עליו כיסוי גומי. השחור למינוס במצבר ברכב השני מחברים את המינוס קודם ואחר כך את הפלוס נותנים לרכב המטעין כמה דקות לעבוד על טורים קצת 2000 סל"ד כדי לשמור על המצבר של הרכב הטוען. ואחרי שלוש או חמש דקות גש להניע את הרכב הכבוי. ואם הרכב הוא הילוכים ידניים לדחוף אותו לפעמים יותר טוב... תפוס שני חבר´ה שיידחפו את הרכב,לאחר צבירת תאוצה טובה,שלב לשני וזרוק את הקלאץ´ בעדינות אבל אגרסיבי קצת... ואם זה אוטומט נשאר לך רק האופצייה של הכבלים אלא אם כן יש לך חבר´ה שיודעים לדחוף את הרכב במהירות של 40-50 קמ"ש... בארי

נתי ה

New member
לזה אני קורא הסבר

מגניב אחי. עכשיו יש פחות או יותר מושג מי נגד מי

itzik93

New member
בארי - הרשה לי לחדד את דבריך ../images/Emo70.gif

מה שבארי אמר לא מדוייק ולכן אנצל את ההזדמנות להסביר איך להניע רכב בצורה הכי בטיחותית (גם לך וגם לרכב). למען הסר ספק, להלן הדברים הבסיסיים - כבל אדום = כבל "פלוס", מסומן ע"י "+" כבל שחור = כבל "מינוס", מסומן ע"י "-" ------------------------------------------------------------------- סדר חיבור הכבלים צריך להיות כך: קודם פלוס, אח"כ מינוס סדר חיבור הכבלים במכוניות: מהרכב הנטען(ריק) לרכב הטוען הסבר: 1. מחברים את הכבל-פלוס ברכב שלא מניע ואת צידו השני ברכב שמניע/מטעין 2.מחברים את הכבל-מינוס ברכב שלא מניע ואת צידו השני ברכב שמניע/מטעין לא לחבר את 2 הכבלים ביחד ברכב שלא מניע ואז לעבור לרכב המניע - לעשות בסדר הנכון, קודם פלוס (בשני הצדדים) ואח"כ מינוס (גם כן בשני הצדדים), יש לשים דגש לסדר הנ"ל ולהתחיל דווקא בפלוס. *** יש לציין שהדבר חשוב מאוד במיוחד ברכבים בעלי מחשב/הזרקת דלק
- באופן כללי, כדאי ליישם זאת בכל רכב ע"מ לשמור על כללי בטיחות מקסימליים (ולווא דווקא רק על מחשב הרכב) ***
איציק - בטיחות מקסימלית.

רפי2

New member
למה תמיד כתוב בספרי הרכב

לחמבר לנקודה כלשהיא במנוע (ברכב הנטען)- את המינוס ? ולא ממינוס למינוס ?

itzik93

New member
אינני יודע איפה בדיוק קראת את זה...

אבל בכל מה שאני קראתי, היו הוראות מפורשות לחבר את הכבלים לקוטבי המצבר. ברוב המקרים, בקוטבי המצבר תמיד תוכל ליצור מגע טוב - מה גם שבמקומות מסויימים במנוע קשה לעיתים לתפוס את הכבל ובנוסף לזה, עם מערכות ממוחשבות לא הייתי מתעסק יותר מידי (במיוחד אלו שברכב). חבר את הכבלים כמו שהסברתי - מובטחת לך פעולה תקינה בשילוב בטיחות מקסימלית (לך ולרכבך). איציק

רפי2

New member
איציק, גם אני מטעין כמוך תמיד

רק התפלאתי למה בספרי הרכב כתוב לחבר לנקודה במנוע. ראיתי את זה כבר בספרי רכב של מיצובישי, טויוטה והונדה כנראה שזה איזה כסת"ח למקרה של תביעות :)

נתי ה

New member
מינוס

כשמחברים רדיו דיסק למשל, יש לו גם כבל אדום שהוא פלוס ושחור שהוא מינוס, הפלוס מתחבר לקבל חשמל של הרכב והמינוס מתחבר לBODY של הרכב בכל נקודה שהיא...(או שמחברים את זה לקבל מינוס של הרכב שהוא באצם מתחבר עם בורג פשוט לגוף הרכב בנקודה מסויימת). לכן אפשר לחבר את המינוס לכל נקודה על המנוע של הרכב... (O\|/O) VW חיפושיייית

רפי2

New member
יש איזה יתרון לנקודה הזו ?

זה יותר בטיחותי ואם לא, למה לא ממליצים בספרים לחבר ישר למינוס ?

itzik93

New member
יש ויש...

יש יתרון כי מינוס נמצא בכל הרכב וכך אתה עובד פחות קשה באיתור אחד... (במקרה של חיבור מכשיר כלשהוא, כמו רדיו דיסק). בכל מקרה, בשביל מערכת יציבה, כל מי שלומד חשמל יגיד לך שכבל פלוס וכבל מינוס צריכים להיות באותו העובי - ומאותו מקור מתח. בעבר, פיקפקתי בעובדות עד שלמדתי זאת על בשרי - במשך תקופה ארוכה היה מחובר למערכת שלי מגבר הניזון ממתח דרך כבל 6 מ"מ (פלוס) ומינוס שמגיע דרך חיבור לגוף הרכב (החיבורים היו מקצועיים לחלוטין). תופעות הלוואי שהיו (רעשי מנוע, באסים לא מדוייקים, מחסור באנרגיה וכו´) נעלמו ברגע שרכשתי והתקנתי כבלים חדשים לפלוס ולמינוס ישירות מהמצבר (בעובי 10 מ"מ) - מיותר לציין שהעלות הזעומה (50 ש"ח ל-2 הכבלים ביחד) שווה מיליונים לצד התועלת שהיא מפיקה. איציק

© DrorZi

New member
ועכשיו תור החשמלאי פה

למה לחבר את כבל המינוס לנקודה שאינה המצבר: המצב הבעיתי הוא מצבר אחד טעון, ואחד לא. מחובדים + ל + - ל - בכבלים בעלי התנגדות אפסית (כדי שיוכלו להעביר 200 אמפר בלי לגנוב מתח) הבעיה, לכל מי שלמד חשמל, נהיה לנו מעגל, בעל מקור מתח X (כאשר X הוא הפרש המתחים בין המצברים) ובמעגל זה רק חוטים (תזכורת בעלי התנגדות אפסית) תוצאה - אמור לזרום זרם מאוד גבוהה (וזה לא רע, זה מה שמטעין את המצבר החלש) אבל זה מחמם את החוטים, כדי להוריד מהחוטים עומס ולהגדיל את המעגל ליותר רכיבים שמפזרים את החום שנוצר בתהליך החלפת האנרגיה בין המצברים ממליצים לחבר לנקודה ברכב שהיא לא המצבר.
דרור זי, אפשר גם לחבר ישירות, עם כבלים טובים (לי יש של 500 אמפר ברכב שבניתי לבד
) ווידוי שמערכת החשמל של הרכב המונע לא מקצרת.

itzik93

New member
הממממ....שאלה.

המצבר הרי מחובר לבלוק מנוע ולגוף הרכב ע"י 2 כבלים נוספים (לרוב, דקים יותר). אם תחבר את כבלי-ההתנעה/טעינה לאיזה נקודה במנוע או בגוף הרכב, העומס לא "יפול" על הכבלים האלו ? או שאולי הם ישמשו כמעין הגבלה לכמות הזרם שעוברת (ובכך יקטינו את צריכת הזרם מהמצבר-המלא/הרכב-הטוען) ? איציק

VicVic

New member
זהירות זהירות- בעל ניסיון

יש מאוד להיזהר שבגמר או לפני ההתנעה לא לגרום שבקצה השני של הכבלים יבאו הכבלים במגע , אחרת המצבר מתפוצף (מניסיון) , במקרה שלי היה פיצוץ חזק שכל השכונה יצאו החוצה כי חשבו שאיזה מטען התפוצץ ,המצבר ממש נסדק, וכל הפקקים עפו, פקק אחד עף לי לאצבע וזה ממש כאב , המזל שלי היה כי היה לי מעין מוט מתכת שכיסה על כל הפקקים , שאגב המוט הזה התעקם מעוצמת הפיצוץ, כשהחלפתי את המצבר סיפרתי לחשמלאי על המקרה , והוא כמובן אמר שזה ממש מסוכן וצריך להיזהר אחרת זה יכול להיגמר אפילו במוות , והוא סיפר לי על אנשים שכתוצאה מהפיצוץ עפה להם לעיניים החומצה שיש בתוך המצבר והם התעוורו מזה, לי זה עלה במחיר של מצבר ואצבע כואבת , אבל זה יכל להיגמר ממש רע , אז אנא היזהרו

© DrorZi

New member
ולכן חשוב סדר החיבור

לא זוכר מה כתבתם אבל הסדר הנכון הוא + ל + ראשון ואז את המינוסים לאחר ההנעה (הנאה
) הפירוק הפוך, קודם כך מינוסים. וזה לא סתם, הנה עדות למה יכול לקרות אם טועים (יענו ההודעה מעל) איציק- הכבל שמתחבר לגוף האוטו מהמינוס אינו דק כלל, בדרך כלל הוא לא מסוכך (אין צורך) אז הוא נראה דק יותר אך באפשרותו להעביר את הזרם הדרוש ללא בעיה, בנוסף לעיתים יש כמה כבלים למינוס שאחד הולך ישירות לסטארטר ואחד לגוף הרכב, ואז גם אם הם נראים דקים יחסית לכבל פלוס אחד עדין אם תחבר את החתח של שניהם יחד תקבל לפחות את אותו חתך כמו לכבל הפלוס
דרור זי.

itzik93

New member
../images/Emo45.gif

גם אותי מפליא כל העניין הזה שהזכרתם פה...בכל אופן, קיימים 2 כבלים עבים מאוד (שמעבירים עשרות אמפרים) המחברים בין המינוס במצבר לבלוק מנוע עצמו ולגוף הרכב.... סיבה נוספת שיכולה לגרום ליצרנים להשתמש בשיטה זו: בחלק מהרכבים קיים מכסה-פלסטיק למצבר ורק הקוטב החיובי ("פלוס") בולט לעין ונגיש (למקרה של התנעה כשמצבר התרוקן/נגמר) - אז כנראה בגלל זה הם אומרים לחבר לכל חלק מתכתי אחר... (שוב, לא בטוח אבל זו סיבה אפשרית). וסתם כדוגמא: במשאיות "אינטר" של הצבא המצבר נמצא בתוך תא מברזל ובו אין גישה למינוס, רק מוט ברזל "פלוס" שבולט מהצד - במקרה כזה, היינו מחברים את ה"פלוס" למוט הזה (שבעצם היה מחובר לפלוס של המצבר) ואת המינוס לכל מקום אפשרי... כבר יצא לי להניע משאית ככה שהמינוס היה מחובר לג´אנט
איציק

גרמי

New member
חידוד נוסף

עד כמה שאני יודע, אין צורך להשאיר את המצברים מחוברים במשך כמה דקות כמו שבארי אמר. ברגע שהמצברים מחוברים, הסטארטר של האוטו שצריך להניע מקבל את המתח מהמצבר של האוטו התורם, וברגע שיש ניצוץ ראשון, האלטרנטור עובד וטוען לבד את המצבר (אלא אם כן הוא מקולקל....). לאחר כמה ק"מ של נסיעה בסל"ד שאינו סרק, המצבר ייטען מספיק כדי להניע לבד בפעם הבאה.

© DrorZi

New member
כן ולא.

אפשר לנסות ולהניעה מידית אחרי החיבור, א-ב-ל, אם מסיבה כל שהיא (ראה פירוט בסוף) לא מצליחים וכל מה שיוצא זה חירחור קטן מהמתנע ויש זמן ורוצים להצליח, השארה של הכבלים מחוברים לכמה דקות (רצוי מאוד שהרכב השני עובד) יניבו סיכויי הצלחה טובים בנסיון הנעה השני. סיבות אי הצלחה נעוצות בד"כ בגלל כבלים מאיכות ירודה או מחברים (קרוקודילים, תנינים או איזה שם שתרצו) שלא מצליחים להעביר את הזרם הדרוש (ולכן נופל עליהם מתח רב שאסור שיפול עליהם)ואז נוצר מפל מתח גדול על הכבלים (או המחברים, ולכן הם גם מתחממים) ומה שמגיע למתנע לא עולה על 6 וולט ועם זה הוא לא יכול לעשות כלום, אם משאירים את המצבר השני לטעינה קצרה הוא עוזר לרכב המניעה ומקבלים למעשה סטרטר משני המצברים גם יחד ולכן טעינה לכמה דקות יעילה.
דרור ז, פרשן לענייני אלקטרוניקה וחשמל.

itzik93

New member
סליחה אם לא הייתי ברור....

אני איתך, ג´רמי. לא התכוונתי מלכתחילה ל"טעינה" (כמו שבארי אמר) אלא פשוט להתנעה וזהו. רכב שהאלטרנטור שלו תקין, יסע כמו גדול גם 2 שניות לאחר שהתנעת אותו עם כבלים ואז ניתקת... יש רכבים (כמו הסוואנה או דיזלים אחרים גדולים) שדורשים כמה דקות של טעינה (גם משאיות) - אבל במכוניות פרטיות אין צורך. איציק

למעלה