שאלה

nutmeg

New member
חשבתי

שמדובר על כל משקה אלכוהולי שבושל במזקקה... האמנם?

shellyland

New member
כשהייתי קטנה

חשבתי שזה ר"ת למשפט: יין ישמח לבב אנוש (אל תשאלו אותי איך זה מסתדר).

המוזרה

New member
אבל..

איך זה מסתדר? (מצטערת, אבל זה התבקש)

TalReshef

New member
עד כמה שאני... וכו'

ראשי התיבות הן של "יין שרף", כאשר המילה "שרף" היא בהקשר של אש (משהו דוגמת מי האש של חיוור הפנים), ובמקור זה תרגום ישיר של ביטוי עממי מזרח אירופאי כלשהו

zimes

New member
לא! וודקה זה יין *שורף*

למיטב הבנתי, יי"ש זה המשקאות האלכוהוליים האכזריים מפירות - משוהו בין ברנדי לליקר, כמו סליבוביץ' וחבריו.

גרי רשף

New member
הערה לכל המעירים

אני משער שבאותו "בית מרזח" מיתולוגי מהסיפורים על מזרח אירופה לא מכרו 200 סוגי בירות כמו בכל פאב תל-אביבי ממוצע, לא הקפיצו טאקילות וגם לא היה קוסמופוליטן כמו בתוכנית הטלויזיה מהעיר הגדולה.. מכרו משקה עממי בהפקה מקומית, שכולם שתו ממנו: היהודים כדי לשכוח מהצרות, והגויים הרשעים כדי להוסיף על צרותיהם של היהודים.. אני משער שזו וודקה גם בגלל ההקשר הגיאוגרפי, גם בגלל שזה משקה עם אחוז אלכוהול גבוה ששורף בגרון, וגם מפני שעד היום הרבי משקה בזה את חסידיו.. אם יש מי שיש לו מידע בדוק או שהוא מתמצא קצת יותר בהרגלי הסביאה המזרח אירופאיים (סליבוביץ זה סוג של וודקה ממקום אחר?) - אשמח להתעדכן.

nutmeg

New member
הוא אשר אמרתי

כל זבל שבושל במזקקה ביתית - לפעמים זה היה יוצא וודקה או קרוב לוודקה אבל לא רק. מדובר בתהליך די פשוט בו לוקחים פרי רקוב ותוסס מבשלים אותו בדוד כזה עם מכסה - כשמהמכסה יוצא צינור שמלקט את אדי האלכוהול המעובים ומעבירם לבקבוק (או מיכל אחר). וויסקי למשל עושים מתפוחי אדמה תוססים (שלא לומר רקובים). בכפרים באירופה של אז (ואולי גם היום, מי יודע) היו עושים יין בתסיסה רגילה בחביות, ובמקום לזרוק את הג'יפה של הקליפות והחרצנים, היו משתמשים בהם שוב להכנת יי"ש. הוציאו לפרי את המיץ עד הסוף. מי שרואה מערבונים, הכפריים האמריקאים קוראים לזה Moonshine. שזה משקה לא חוקי בעליל מכיוון שהמזקקות הללו אינן תחת פיקוח כלשהו ולפעמים בטעות מתבשל להם משהו ממש קטלני! תשאלו איך אני יודעת את כל זה?? או! את זה שגרנו במושב כבר סיפרתי, נכון? עוד לא סיפרתי שהוריו של בנזוגי שיחייה הביאו את הטכניקה המסורתית הנ"ל ביבוא אישי מהכפר ברומניה... אולי אני טועה בגדול ויי"ש זה משהו אחר, אבל נראה לי שככה היו מכינים משקה משמח פעם... וגם קצת היום.

גנגי

New member
היום כבר כמעט חשבתי שאצטרך

לטכניקה הזאת בעצמי, כשהתייאשתי מאוד כי בשלושה מקומות שניסיתי לרכוש בהם בקבוק משקה כדי להרוות את צמאוני (ואני מתעבת משקאות קלים מתוקים כמו קולה, למשל) הודיעו לי ש"זה לא חוקי למכור כאן בירה ואין לנו רישיון".. לאיזו מין מדינה הגעתי, תגידו לי!!!

nutmeg

New member
שום דבר חביבתי

כל שעלייך לעשות זה לקנות בירה (נכון בירה חיפשת?) בחנות משקאות. זה בערך כמו ללכת לקצב במקום לסופר. מתרגלים.

גנגי

New member
אז ככה (טלרשף - לידיעתך!):

היום טעמתי את הבירה
המקומית, המיוצרת במבשלה כאן באזור, זו שהם גאים בה כאילו היתה עשויה משעורה (אה, היא עשויה באמת משעורה?
). קוראים לה "סמואל אדמס", והם כל כך שמחים שמישהו לא מקומי מזמין אותה במסעדה או פאב ומשבחים את טוב-טעמו ואת בחירתו הנבונה, מי היה מאמין שבסך הכול בבירה מדובר....ועוד באיזו בירה!
הגיע ספל בירה של חצי ליטר, משהו בצבע של בירה טובורג ובטעם שמזכיר קצת קרלסברג, בקיצור - פיפי. בתור אחת שאוהבת דווקא לף-ברון או הוגרדן הרגשתי מרומה כהוגן, והחלטתי שמהיום, מחוסר ברירה, רק גינס. אמנם בקיץ גינס היא לא עיסקה טובה (למי שלא מכיר - גינס לא שותים מקוררת) אבל עוד מעט יתחיל כאן הסתיו, ואיתו יתחיל הרומן שלי עם אירלנד. מבטיחה לעדכן אתכם מדי פעם ברשמיי האלכוהוליים (עם או בלי עזרתו של יונתן גפן).

shellyland

New member
נכון שאם אני אכתוב

שבירה מכינים מהג'יפה של העין, זה לא יהיה כל כך מצחיק? טוב, אז אני לא אכתוב. אבל אני אשאל: מה הקשר בין התבואה לבין המוגלה שיוצאת מן העין? למה הן נקראות אותו דבר?

מסכים, מתקן ומוסיף ../images/Emo20.gif

מסכים: כל זבל שבושל במזקקה ביתית ייקרא יי"ש בפי אבותינו. מתקן: וויסקי מיוצר מדגנים (חיטה, שעורה, שיפון), וודקה מיוצרת מתפוחי אדמה. מוסיף: סליבוביץ' מיוצר מדובדבנים ומוצאו מחצי האי הבלקני, צואיקה גם מיוצרת מדובדבנים ומוצאה מרומניה. האגדה המשפחתית מספרת שלסבא שלי, שנפטר קצת אחרי שנולדתי, היה בית מרזח ברומניה. הוא קיבל מהשלטונות רישיון לפתוח בית מרזח כפיצוי על פציעתו במלחמת העולם הראשונה.

TalReshef

New member
אנחנו אמנם קצת גולשים

אבל סליבוביץ מוכן כעיקרון משזיפים, למרות שאני משוכנע שיש מקומות בהם מכינים אותו ממה שיש, ומה שיש כולל, כך אני מניח, דובדבנים. דרך אגב: וודקה במקור הוכנה מחיטה, ברוסיה ופולין לא היו תפודים (איזו מילה, אה?!) עד סוף המאה ה-19, אבל יי"ש, כמו שיודעים קוראי סיפורי הבעש"ט, היה גם היה כבר לפני מאתיים שנה לפחות. אפשר להמשיך? טוב, אז ויסקי, למשל מכינים בסקוטלנד אמנם משעורה, אבל גם יש מקומות מתחרים (עיין ערך קנטאקי) בהם הוא מוכן משיפון, חיטה וכל גועל נפש אחר. יין מכיננים בסלובניה, בין השאר מדובדבנים. בירה מכינים בבלגיה בין השאר מפירות יער. אם נחפש טוב עוד נגלה שיי"ש ניתן גם להכין מגפילטע.

shellyland

New member
וקשאסה מכינים מקנה-סוכר

לכן יש לה ארומה מתקתקה שמכסה על הטעם החריף של האלכוהול, ולכן קל יותר לצרוך אותה בכמויות גדולות בלי לשים לב, עד שמאוחר מדי.

*alin*

New member
תודה רבה ../images/Emo140.gif

אם אני כבר פה, אשמח אם תענו לי על עוד שאלה. למה לפעמים בספרים יותר ישנים, ככה מלפני מאה מאה חמישים שנה. לא מצויינים מקומות ולפעמים שמות של אנשים אלא כתוב נגיד "הכפר נ.. ." יש לזה סיבה?

למעלה