שאלה !

• פותח הנושא א17
  • פורסם בתאריך

א17

New member
שאלה !

האם החרב היא שמפנה את הסירה לכיוון הרצוי ? ואם לא , מה כן ?! בבקשה: רק מי שמבין שיענה תודה לכל העונים.

lizard

New member
ליכטה יש הגה.

הקיל = חרב נועד לייצוב הכלי ולתת קונטרה למפרש. אני מדבר על יכטות, לא יודע איך זה בסירות קטנות.

סקיפר1

New member
לקיל 3 תפקידים:

1. להוות ציר סיבוב. 2. לייצב את הספינה מפני התהפכות. 3. להקטין סחיפה (Leeway).

benya

New member
בסירות קטנות זה עובד בדיוק כמו

בסירות גדולות. ההבדל היחידי הוא במשקל. בסירה קטנה הייצוב נעשה בעזרת משקל גוף השייטים לכן מספיקה חרב דקה וקלה שניתן גם להרים אותה בעת הצורך. בכלים גדולים אין משמעות למשקל השייטים ולכן יש לחרב (קיל) משקל גדול מאוד (עד 40% ממשקל הסירה) ע"מ שלא תתהפך וכמובן שאי אפשר להרים אותה.

Alex33

New member
לא , לוח ההגה עושה זאת,

החרב, בהקשר זה, מהווה ציר סיבוב .יתר תפקידי החרב הוזכרו קודם.

אדם99

New member
בגלשנים הסנפיר הוא גם החרב

וגם ההגה, שינוי הכיוון מתבצע ע"י הטיית הגלשן לכיוון הרצוי.

Alex33

New member
לא , בגלשנים הסנפיר והחרב נפרדים..

לגלשנים( רוח) ארוכים, בעלי חרב ( החרב במרכז הגוף),לחרב תפקיד דומה כמו לKEEL בסירות, עם הדגש על הפלגה בקידמית,ומניעת LEEWAY . הסנפיר מאפשר יציבות כיוונית ,ישר קדימה (והזבב לא יעקוף את החרטום..),וקצת עזרה בקידמית. הפניית הגלשן מתבצעת-בניגוד לסירה- בלחיצה על צידי הגלשן ,בחלקו האחורי, אי הסימטריה הנוצרת בגוף הגלשן שמתחת למים גורמת לגרר לא שווה והסירה פונה לכיוון בה הגרר גדול יותר ( בצד שלוחצים). יש משמעות-ושוני- בהיגוי גלשן ברחיפה PLANNING או בהפלגה שלא ברחיפה ,אך זה כבר עניין למי שבאמת גולש.( וזה אכן כיף אדיר..)

עקרבנון

New member
לא כך מסובבים גלשן!

סיבוב הגלשן נוצר ע"י הטית התורן קדימה, אז הוא "מוריד" את הגלשן או אחורה אז הוא "מעלה" את הגלשן ע"י הטיה של גוף הגלשן עצמו מצד לצד מתבצעת הכוונה של גלשן גלים לתקונים קטנים בכוון.

Alex33

New member
הטיית מערך הגלשן לאחור (בקידמית) ו.

קדימה (יחסית) בגבית נעשית בהקשר להתאמת המערך לזווית ההפלגה יחסית לרוח, ולא לעצם פעולת הפניית הגלשן לכיוון חדש .

עקרבנון

New member
צר לי לערער עליך שנית

אבל כמי שגולש בקביעות רק רציתי לעדכן אותך ש"נהיגת" הגלשן מתבצעת ע"י הטית התורן קדימה ואחורה, ע"י כך אתה מסית את נק´ הכח קדימה או אחורה מנק´ שווי המשקל ומתבצע הגוי, כאשר התורן מוטה קדימה נק´ הכח עוברת לפני נק´ שווי המשקל והגלשן "יורד" כאשר התורן מוטה אחורה נק הכח נמצאת אחרי נק´ שווי המשקל והגלשן "עולה". אבל אתה הרי לא מקבל את זה אז רצ"ב קישור לדף הרלוונטי באתר המלמד מתחילים כיצד לגלוש http://socrates.berkeley.edu/~wprinz/windsurfing/Steer.html

roadag

New member
צר לי להתפרץ אבל... שניכם צודקים

"נהיגת" הגלשן מתבצעת בעיקרה ע"י הטית התורן קדימה ואחורה, אך בגלשן קצר (בארוך האפקט יותר חלש) לחיצה על צד מסויים בחלקו האחורי משפיעה גם כן על ההיגוי (לדעתי מלווה בתחושה של "זריקת זנב") - כאנלוגיה מעולם היאכטות, דומה הדבר להיגוי ביאכטה על ידי הגדלת החיכוך עם המים באמצעות השלכת עוגן צף מהירכתיים לכיוון אליו רוצים לפנות. על גבי הגלשן, במונחים של נק´ כח, הלחיצה עצמה מזיזה את נק´ שיווי המשקל ומתקבל וקטור כח כלפי הצד המנוגד ללחיצה - תוצאתו - סיבוב. הלחיצה (אם אני זוכר נכונה למרות החלודה...) משמשת בעיקר לירידה נ.ב. לאתר עוד לא נכנסתי, בטח נשכיל.

עקרבנון

New member
מה שאתה אומר יותר מתאים

לנסיון לנהוג יאכטה ע"י הטיות, יש הבדל משמעותי בין הטיה לעוגן צף בצד מסויים. אגב הגלשן שאני שט הוא אכן ארוך, מסוג מיסטרל אולימפי, לגבי מה שאתה אומר, אכן בגלשן קצר אתה יכול להשקיע יותר את הירכתיים ואז למעשה אתה לוקח את נק´ שווי המשקל אחורה, והדבר יגרום לירידה אבל השקעה של כל הירכתיים לא הטיה אשר אינה תורמת כמעט לכלום

Alex33

New member
המאמר באתר מתייחס לגלשן עם חרב..

כאשר הסיבוב נעשה שלא בתנאי PLANNING בגלישה איטית יותר,ואז זה אכן נכון שרוב הסיבוב מתבצע בהטיות של המערך כאשר החרב מהווה ציר סיבוב. כפי שציינתי קודם ,ובשוני מהדוגמא המופיעה באתר, בגלשן קצר,ללא חרב ובמצב רחיפה - PLANNING- הפניית הגלשן לכיוון חדש מתבצעת בעיקר על ידי לחיצה באחד מצידי הגלשן-הצד הפנימי לסיבוב- בחלקו האחורי של הגוף שעדיין במים,כששינויים בתנוחת גוף הגולש ובמצב המערך באים רק להשלים ולתמוך בביצוע הסיבוב. לסיכום (שלי..): אי הבהירות שבאה לידי ביטוי בדעות המנומקות השונות , מקורה בכך שיש לנקוט פעולות שונות לגבי 2 סוגי הגלשנים(ארוך עם חרב במים וקצר ללא) ויותר מכך ,לגבי סוגי גלישה שונים :גלישה ב - PLANNING-רחיפה כשרוב גוף הגלשן למעט חלקו האחורי מחוץ למים, שממשיכים ברחיפה גם תוך כדי הסיבוב , לבין מצב שני של גלישה ב- SEMI DISPLACEMENT- איטית יותר ,כשרוב גוף הגלשן מושקע במים , לרוב בגלשנים ארוכים עם חרב. כמובן בתנאים המתאימים גם גלשנים ארוכים בהחלט נכנסים למצב רחיפה (ולרוב יעשו כן כאשר החרב מקופלת באשר חרב במים מקשה על החרטום להתרומם ולהיכנס ל PLANNING), ואז הפעולות הלחיצה שיעשו על גוף הגלשן יהיו דומות לאלו של גלשן קצר ,אך לרוב עם יותר כוח ,ועם יותר תמיכה של הפעלה המערך בהתאם. ואם נעזוב את המכניקה התאורטית..כמי שגלש אינטנסיבית 10 + שנים ומשיט יאכטות כ 15 שנה ,אין כמו גלישה ל FUN מאתגר ומרגש ולקשר אישי ובלתי אמצעי עם הים ו..עם עצמך.

soso_sami

New member
אחרי שקראתי את הדיון המעמיק

שהתפתח כאן בנושא ניהוג והכוונה של כלי שייט למדתי המון. בעיקר למדתי על בני אדם ודיעותיהם ופחות על ניהוג והתנהגות כ"ש בים. לצורך כך דווקא הפיסיקה והספרים של כיתה ט´ (אני חושב) עזרו יותר. מהדיון שהתפתח כאן אני יכול להגיד רק שכולם צודקים פחות או יותר. אלה ואלה דברי אלוהים חיים. אין זה משנה אם כלי השייט הוא כלי דחי או כלי ברחיפה או כל דבר אחר הוא מתנהג בדיוק על פי אותם עקרונות פיסיקליים. נכון שבמצבים שונים ישנן פעולות שמשפיעות יותר ובמצבים אחרים פעולות שמשפיעות פחות אבל! זה לא משנה אם הגלשן קצר או ארוך או אולי זה לא גלשן אלא יכטה או ספינה 60 מ´ - אם נטה את המערך קדימה מעבר לנקודת שיווי המשקל כלי השייט ירד מהרוח והפוך, אם נטה את המערך אחורה הוא יעלה לרוח. השפעת ההגה גם היא זהה בכל כלי השייט ואין זה משנה אם הוא מנועי או מפריש מפרש או כלי חתירה ואין זה משנה אם ההגה ממוקם לפני המדחף או מאחורי המדחף הפעולה העקרונית זהה וכמובן ישנן השלכות כאלו ואחרות בכל הגה ובכל מצב. גם החרב או ה-keel מבצעים אותה הפעולה של ציר סיבוב והקטנת הכוח המסטה (מלשון סטייה). אגב ישנן ספינות או יכטות עם חרב. אני הפלגתי על אחת כזו 42 פיט עם חרב מתרוממת. ועכשיו לנקודת הכאילו מחלוקת. כל כלי שיט יגיב בדיוק כמו כלי טיס להטייה. ננסה לשבת במפרשית קטנה, נקבע את ההגה באמצע וננסה לנהוג אותה ע"י הטיות ונגלה שזה לא נורא מורכב. אפילו על יכטות ברוח חלשה בים חלק זה משפיע. וניזכר גם בגלשן הגלים שהוא למעשה ברחיפה ורק עם סנפיר בלי חרב ובלי הגה - גם אותו נוהגים באמצעות הטיות למעשה ובנוסף מה שאפשר לעשות בגלשנים קצרים בלבד ובעיקר במהירויות יחסית גבוהות זה אותה הלחיצה בירכתיים ובאמצעות הרגליים לכוון את הגלשן. הלחיצה בירכתיים באזור הסנפיר בעצם מאפשרת לנו ציר סיבוב והכוונת הגלשן אבל גם אם רק נטה אותו נוכל להסתובב, לא באותה החדות, לא באותה המהירות. לסיכום: תפקיד החרב למנוע כוח מסטה ולאפשר ניצול מירב כוח המפרשים להתקדמות קדימה ולא הצידה. בנוסף החרב משמשת כציר סיבוב לסירה. החרב פוגעת ביציבות הסירה ברוחות גביות ובגלים. ההגה משמש להכוונת וניהוג הסירה בגלשני רוח המפרש משמש לניהוג ובגלשנים קצרים וגלשני גלים - בעיקר רגלי הגולש וגופו בקייקים וסירות חתירה ניתן לבצע זאת גם ע"י המשוטים תפקיד הסנפיר למנוע ספין של הירכתיים ובחלק מהגלשנים הקצרים הוא משמש בחלק מתפקידי החרב. אני מקווה שזה עונה לשאלה.

עקרבנון

New member
נהיגת מפרשית בהטיות עושה לדעתי

פעולה הפוכה לכוון ההטיה הטית הסירה ויחד איתה גם המפרש עם הרוח, (לכוון מורד הרוח) תגרום לעליה כלומר הפוך לכוון ההטיה, והטיה לכוון הרוח תגרום לירידה, התופעה הזו היא בעיקר ברוח שבין צד לגבית ופחות בקדמית. לגבי גלשן זה פחות רלוונטי מכיוון שהתורן מחובר לא בחיבור קשיח והטיה הגוף לא משנה את זווית התורן יחסית למים אלא רק את זווית גוף הגלשן.

soso_sami

New member
כן ולא

כמו שאמרתי ההשפעה נכונה לכל הגופים וכל הכלים אלא שכל אחד מושפע יותר או פחות בהתאם למשתנים שונים. אתה יכול לעשות ניסיון ולקחת גוף בלי מפרש (ממונע למשל) ולהטות אותו ולראות כיצד זה גורם לו לפנות או נכון יותר לשנות את מסלולו. כמובן שבסירת מנוע זה נובע גם מהטיית המנוע עצמו אבל אתה יכול להדמים אותו לפני ולראות מה קורה. עיקר ההשפעה באה מהסנפיר ו/או ההגה אבל גם מעט ממבנה הגוף. השפעת המפרש כמו שציינת באה לידי ביטוי בעיקר ברוח צד אבל היא לא ממש מהותית. עיקר ההשפעה של הטיית המפרש היא על הכוח המהפך והמומנט שלו אבל זה כבר סיפור אחר לגמרי שכל גולש מכיר אותו כשהוא לא מחזיק את המפרש במרכז הגלשן אלא מוציא אותו החוצה והידיים כמעט נתלשות לו. שבת שלום

עקרבנון

New member
לא כן ולא, ממש לא תלוי מהיכן הכוחות

במפרשית הכח (מרכזו) הוא בערך במרכז המערך, בעוד הכח המתנגד החיכוך במים הוא בערך במרכז הגוף, הטיה מוציעה את הכח המקדם וגורמת גם למומנט של סיבוב, מה שלא כך במנוע שם הטיה מוציאה את הכח המקדם " החוצה" מההטיה במפרש הוא דוקא פנימה, כלומר כ"ש אילו יגיבו שונה מאד להטיה. תשרטט לך את זה, תעשה שקולי כוחות ולדעתי תראה שזה לפחות צריך להיות כך ואגב, מטוס לא פונה בגלל ההטיה אלא שיטת הפניה היא הטיה ואז משיכת אף למעלה דבר שגורם לפניה, רק ההטיה לא מספיקה.

soso_sami

New member
אין לנו ויכוח

כל מה שכתבת - חקוק בסלע!!! אם תקרא שוב את מה שכתבתי תגלה שהסכמנו עוד קודם ואם לא אז כנראה שלא הייתי ברור.

lizard

New member
בסופו של דבר הכול זה פיסיקה

היה לנו שיעור עכשיו על ידע ימי. היה סרט על ייצוב אוניות. באיזה שלב נרדמתי מרוב K X Y Z G H V וכל החברים
אבל אני משוכנע שעוד יקרעו לי את הצורה עם זה. מעניין לדעת, האם יש תקנים לבניית יכטות כמו תקנים לבניית אוניות ? אני מדבר על התקנים/חוקים של SOLAS. שיהיה לכם סוף שבוע נהדר
מיכה

למעלה