שאלה

alon_o

New member
הרחבה של השאלה

נראה לי שיש מקום להרחבה, אז הנה: מה קורה כשבא ללמוד אצלכם מישהו שמפריע לכם ללמד? מה קורה כשההפרעה היא בעצם משהו שהאיש מעורר בכם? זה יכול להיות כי הוא גבוה מאוד, ואתם נמוכים, וזה מעורר בכם רגשות נחיתות\סתם רגשות שליליים. זה יכול להיות כי אמות המוסר שלו לא תואמים את שלכם. זה יכול להיות אלף דברים אחרים. אבל מדובר במקרה שהבעיה היא שהוא מעורר בכם רגשות שליליים. אין הפרעה ישירה ללימוד (בערך). המצב השני הוא אדם שלמשל...מסריח. זה יוצר חוסר נעימות מסויים וזה מפריע לכם ללמד אותו. מה תעשו? המצב השלישי הוא שאדם מפריע בזה שהוא לומד לאט. כל פעם שאתם מסבירים משהו לכיתה הוא מבזבז את הזמן של כולם על שאלות טריוויאליות. או שאתם אומרים לו שתסבירו לו אחר כך ואתם מסבירים לו בארבע עיניים, אבל אז הוא לוקח המון מהקשב שלכם, שאמור להתחלק בין התלמידים בכיתה ורובו הולך אליו. זה מוריד מאיכות השיעור של כל שאר התלמידים. אבל זו לא אשמתו כמובן, ככה הוא. המצב הרביעי הוא אדם שמביא את האגו שלו לשיעור, עושה הכל כדי "לנצח" בתרגילי זוגות, ובתוך כך מפריע להתקדמות שלו, של אחרים, ולפעמים עד כדי סיכון של הפרטנרים שלו. הנה, ארבעה מצבים, איך תגיבו לכל אחד?

budoka

New member
שאלות חשובות עבור כל מורה

אני אנסה לענות. 1. מפריע ללמד? מעיר לו. גם התלמידים מן הסתם יעירו לו, כי הוא מפריע גם להם. הלחץ הזה יספיק להביא אותו לקבל החלטה בעצמו אם הוא רוצה ליישר קו או לעזוב. גם הדוגמה של ריח לא נעים שייכת לכאן. אני פשוט מעיר לו בשקט, וממליץ שיתקלח לפני אימון, או ישים דיאודורנט לפחות. ממש לא סיפור. 2. פערים והפרעות מבפנים? אם זה משהו שאני לא מסוגל להתמודד איתו, אני אפנה אותו למורה שיתאים לו יותר. אם זה משהו שאני לא רוצה להתמודד איתו (כגון רקע עברייני), אני אראה לו את הדלת עוד לפני השיעור הראשון. אם אני מסוגל להתמודד עם זה, אני מלמד. עם הזמן דברים עשויים להשתנות לכאן ולכאן, ואני ו/או התלמיד נקבל החלטות על-בסיס היכרות רחבה יותר. 3. לומד לאט? אני לא רואה בכך שום בעיה. אמנויות לחימה, בניגוד לספורט, אינן תחום רק עבור הכשרוניים. גם היוצמכים יכולים להרוויח מלימוד אמנויות לחימה. מהסיבה הזו, רוב הקבוצות הן הומוגניות וכל תלמיד לומד לפי הקצב האישי שלו. אם הוא שואל שאלות זה סימן טוב שהוא מתעניין ורוצה להתקדם. אני אענה ואדגים, אני מניח שגם אחרים ילמדו מזה משהו. אם הוא שואל ה-מ-ו-ן, אני אמליץ לו לחשוב על זה בבית ולבוא עם התשובות שהוא חושב שהן נכונות. עם הזמן, הוא יקלע יותר ויותר לתשובות הנכונות. 4. "מיסטר אגו" בשיעור? הוא יתייאש מהר מאד, כי כחדש, כל האחרים מתקדמים יותר ממנו ויראו לו תשובות כואבות שיחזירו את האגו שלו לגודלו הטבעי, ואז או שהוא ילמד צניעות (שיעור ממש-ממש חשוב), או שהוא יקח את האגו שלו למקום אחר. כמו שאתה שם לב, אני מאמין שלא נדרשת הרבה התערבות במהלך הטבעי של העניינים. בסופו של דבר, הטובים מתמידים, ואלה שממשיכים להיות עבדים לחולשות שלהם נושרים. דרך אגב, התשובות שלי מתאימות לעבודה עם אוכלוסיה של בני 14~ ומעלה. לילדים נדרשות כנראה תשובות אחרות.

למה שמישהו יטרח לענות לך?

לשם שינוי אני רציני - לא היה לך כח לפרט??? אתה שואל שאלה, ומצפה שכל האחרים יעשו את העבודה בשבילך? אתה לא חושב שיש כאן ממן החוצפה? אם אתה רוצה לדעת, בשמחה - תשאל, תסביר מה לא הבנת, אם אנשים יודעים הם יענו. אבל לצפות מהם שיתיחסו אליך ברצינות, כשאתה לא מוכן לכך בעצמך?

alon_o

New member
איך אומרים אצלנו בשכונה

סדר בלשון מונע בלאגן בפנים.

isaacl

New member
../images/Emo52.gif

אני מתנצל על שגערתי בך. אם אכן כוונתך הייתה איך ללמד אנשים שיש להם קשיים של חוסר התאמה, ולא איך להפטר מהם, אסור היה לי להגיב כפי שהגבתי. אני שמח, לעומת זאת על התפתחות הדיון. יצחק

בקצרה

אם אדם מריח לא נעים, תזכרו שתמיד אפשר להעיר לכלל (והפרט כבר יבין). אמות מוסר לא תואמות - ללמד אותו אמות מוסר נאותות. אדם מפריע בזה שהוא לומד לאט? אין דבר יותר גדול, מאשר לראות תלמיד שהצלחת לקדם ולהעלות את הרמה שלו! (בעצם יש - תלמיד שלומד לאט, והצלחת ללמד אותו...). תלמיד ששואל הרבה - לענות לו. בד"כ השאלות תהיינה רלוונטיות לכולם וכולם ילמו מהן. אם הוא שואל כדי להרגיז, אז עונים לו תשובות קצרות, או שפשוט אומרים לו "תעשה ותבין" או "בוא נתחיל לתרגל קודם, ונראה מה הבעיה וכיצד ניתן לפתור אותה". (אם זה ממש מוגזם, אפשר לקחת אותו לשיחה אחרי השיעור). אדם מביא את האגו לשיעור - אז דרך הלימוד, צריך להוריד לו את האגו (בצורה חיובית), וכמובן, כפי שציינתי בתחילה - להעיר לכולם (בד"כ, הערות על אגו יהיו רלוונטיות לכולם, בצורה זו או אחרת). אגו ממש חמור - אני מניח שלכל מורה ולכל בי"ס, יש את השיטה שלו להוריד אגו לתלמיד...

angeleyes

New member
התשובה ה"סינית"

דיברתי על נושא קרוב לזה עם אחד המדריכים הבכירים במרכז, בעבר. השאלה היתה מה קורה עם אדם שאינו רוצה לקבל את המסגרת הזו (מאחר באופן קבוע בלי להתריע ובלי הסברים, למשל. זה מראה על זלזול - בייחוד מאחר ומבקשים מכל התלמידים שוב ושוב להתריע לפני שהם מאחרים, כחלק מהאחריות ההדדית מול המדריך). התשובה שלו היתה מאוד "סינית". למרות שהתלמיד הנ"ל מודע לנושא ובכל זאת מזלזל, לא "יעיפו" אותו. פשוט לא יתקנו לו את התנועות. אותי זה קצת הצחיק כי חשבתי לעצמי שתלמיד ישראלי עלול בכלל לא לשים לב לכך. אבל התפיסה אומרת שאדם שאינו מתאים (קרי "רוצה להתאים" כי מראש כולם מתאימים לטאי צ´י) יעזוב מרצונו לאחר מספר שיעורים, מכל סיבה שהיא שהוא יכול לחשוב עליה. מה שכן, אחרי השיחה שמתי לב בכל פעם אם אני מקבל תיקונים או לא...

amir_aikido

New member
גם היפנית ואני בדרך לאמץ

ראשית אני עושה הפרדה לגורמים שבאמת מפריעים וגורמים שלא. גורמים שבאמת מפריעים אינם בצורה של האדם, אלא קשורים לרצון שלו ללמוד ולמידת ההפרעה שהוא גורם לאחרים, ולמניע שלו ללמוד, כל דבר אחר הוא שולי וניתן לתקן אותו. אם מטרת התלמיד ללמוד היא להכות אחרים, אני הייתי מאוד מתלבט האם ללמד אותו במסגרת רגילה, והייתי מחפש דרך ללמד אותו כך שהרצון הבסיסי שלו ישתנה. דויד כפרי דיבר על כך רבות ואני יודע שהוא עוסק בכך. הוא אפילו תיאר את האייקידו כשיטה מתאימה לתחום הזה , מנסיונו האישי, כיוון שהתקפות נלמדות בה רק בשלבים מאוד מאוחרים. אם הבעיה היא בהפרעה שהתלמיד גורם לאחרים שלא במודע (ריח כמו שתואר), אני אנסה להעיר לתלמיד בעדינות ולהציע לו פתרונות לבעיה (דווקא מטלות מהסוג הזה נופלות עלי כיוון שאני "עוזר מורה" ולעיתים תלמידים מעדיפים לפנות אלי בזוטות כאלה ולא אל המורה). הנושא הכי בעייתי לטעמי הוא נושא הגישה, בתחומים של יחס למתאמנים ובטיחות, וכבר היה מקרה בו שלמה נאלץ לשלוח תלמיד החוצה מהמועדון ולהחזיר לו את כספו, לאחר שהתלמיד חשב שאם הוא משלם, אז הכל מותר לו... וכשהסבירו לו וביקשו ממנו להתנהג אחרת, הוא התעלם והמשיך להתנהג באותה הצורה והיה קרוב לאלימות כלפי המעירים (תלמידים ותיקים ושלמה). אישית, כעוזר מדריך, אני נשאר רק עם המקרים הפחות חמורים, אותם שהמורה החליט כן להשאיר: תלמידים שמגיעים למועדון אך במהלך האימון מפגינים חוסר מוטיבציה ומחליטים שחלקים מסוימים מהאימון הם "לא בשבילם" ו/או שטכניקה כזו או אחרת איננה יעילה. לחלק מהבעיות הללו, אצל חלק מהאנשים, אני בהחלט נוקט בגישה היפנית היפנית/סינית, אם הוא מתעלם ממני ולא נותן לי את כל תשומת הלב - אני אחזיר לו באותה הדרך, ואני דווקא מקווה שהוא יבחין בכך וינסה למשוך תשומת לב. יש גם מקרים אחרים שבהם ברור לי שאותו התלמיד פשוט צריך "דחיפה" בשל אופיו, ואז בהערות ובהחדרת מעט משמעת חיצונית אני "עוזר" לו להתמקד באימון. אמיר

חייבים לפתח סובלנות לכלום

יורגן יקירי, עליך להעלות את רמת הסובלנות שלך. אתמול בשיעור באונברסיטה המורה שלי הסביר לנו, בהקשר המשפטי, מהי סובלנות. הכוונה לזה שאתה לא חייב לחבב מישהו אבל צריך לתת לו את הספייס שלו ואת האפשרות לקיום. המילה סובלנות באה מהמילה לסבול ועל כן למרות שאנו סובלים מאותו אדם אנחנו מאפשרים לו להתקיים. מי שרוצה ללמוד צריך לפתוח בפניו את הדלת ולא לסגור אותה. במיוחד אצלנו באומניות הלחימה אנו צריכים להיות יותר סובלנים וסבלניים כלפי אנשים. מי שרציני יתמיד ומי שלא ינשור אבל בתור מורה עליך לתת את הכלים לכל מי שרוצה ללמוד ולא למנוע אותם. זהו מורה טוב. מותר לך להעדיף תלמיד אחר על פני השני אבל לא במופגן ולא לשלול את הזכות של התלמיד האחר להתקדם

N a t

New member
זה לא ספורט....

בקשר לרצון ללמד או לא ללמד: הגדרות כאלה יותר מתאימות לספורט תחרותי כאשר שם באמת נוצר מצב שמישהו "נמוך מדי" או "מבוגר מדי" ירגיש לא בנוח:)שלא לדבר על אחד שעושה בלאגן(את הצרכות שומעים רחוק
) באמנויות לחימה העיקר הוא אפשרות לכל אחד ללמוד. מובן שיש מקרים חמורים כמו אחד שלא מתנהג בצורה נורמלית או בכוונה מפריע אבל במקרה הזה ,לא כמו בספורט רגיל, חייב מדריך להתמודד עם הבעיה כי זה תפקידו- ללמד. הוא לא מכין נבחרת אלופים - לכן אם יש כאלה שלומדים לאט, אז באמת צריך הרבה סבלנות. ודוגמה, בקבוצת ילדים שאני עוזרת בה היה ילד שלא רצה ללמוד. אין לי מושג בשביל מה בא לאימונים, אבל לא התאמץ, כשהייתי מעירה לו- התעלם, כמובן הפריע. המדריך ניסה להשפיע, דיבר עם ההורים, תיקן אותו- לא עזר. הילד פשוט לא רצה להשתנות. בסופו של דבר הפסיקו להתייחס אליו ברצינות. עכשיו הוא עבר לקרב מגע.

WhiteSnake 85

New member
אמנות לחימה לכולם

אל לנו (העוסקים באומנות לחימה) ל"סנן" מתאמנים. אומנם צורת האימונים אינה תואמת את הדמוקרטיה והסוציאליזם (היררכיה ברורה, חוסר שיוויון בין חגורות והיחס ביניהם וכו´): אך קראטה, כמו כל אומנות לחימה - בניגוד לספורט מתאים לכולם. שלא כמו בספורט המתאמן הבסיסי של הקראטה יכול להכיל יתרונות על אחרים כמו כושר,סיבולת קוארדינציה וכו´, אך המטרה הבסיסית היא שכל אומן לחימה יהיה לא שווה בגופו אלא ברוחו. המטרה העילאית של אומנות לחימה אינה נוגעת לגופו של הלוחם שיכול להוות יתרון על השני, אלא על רוחו ודרך עיצובה והגשמתה הסופית. לא סנסיי,לא עוזר סנסיי, באימונים שלי אני אפילו לא סמפאיי-אני קוהיי. אני מדבר מתוך הכרה (בעיני) של הקראטה וכמוהו כל אומנות לחימה.

WhiteBear

New member
../images/Emo127.gif../images/Emo127.gif../images/Emo127.gif - נוסף לנוסטלגיות

למעלה