שאלה

שאלה

האם יש הבדל בין "ללא הבחנה" ובין "ללא הכרה".

הכוונה שהוא שלף ציטוטים, בהיסח הדעת, בלי לחשוב.

הנה ההקשר - עד סוף ארוחת הבוקר אייל הספיק לדקלם שני ציטוטים, בשלישי הבנתי, אייל היה בטוח שהוא ברוס לי, שלף ציטוטים ללא הבחנה.

סיוטים

&nbsp
מחפש את המילה המתאימה ביותר בהקשר לסיוטים. האם דבר מסוים גורם לסיוטים/עושה סיוטים/מחולל סיוטים/מעורר סיוטים.
&nbsp
הנה ההקשר - "אז הגיע רופא אקראי ושלף מזרק שהיה גורם סיוטים גם לרופאי השיניים".

trilliane

Well-known member
מנהל
ממליצה לפתוח שרשור שאלות בהודעה ללא תוכן

וכך המענה לשאלה הראשונה לא יתערבב עם השאלות הבאות.
&nbsp
"ללא הבחנה" זה די מילולית – בלי להבחין מה אומרים, או יותר נכון בלי להבחין בין דבר אחד לשני, פשוט לשלוף ולזרוק בלי לברור את הדוגמאות / המילים וכו'. אני לא חושבת ש"ללא הכרה" יתאים כאן.
&nbsp
אבל אם אתה רוצה לומר שהוא עשה משהו בהיסח הדעת, למה לא להשתמש בכך?
זה ביטוי מצוין במשלב גבוה (יחסית) ואם הוא מעביר את הכוונה שלך לא ברור לי למה לחפש ניסוח אחר.
&nbsp
הסיבה היחידה שהייתי משתמשת כאן בניסוח אחר היא שלא נראה לי (מההקשר) שאכן מדובר בהיסח דעת אלא במילים ריקות, דיבור למען דיבור או בניסיון להרשים ותו לא.
&nbsp
אולי "שלף ציטוטים ברצף בלי שום קשר" או "שלף ציטוטים ברצף בניסיון להרשים אותי" או משהו כזה.

trilliane

Well-known member
מנהל
כן, אבל... משהו בזה לא לגמרי מסתדר לי בהקשר

משווה או משווע

&nbsp
אני רוצה להגיד שהקלסר הבטוח של הרופאים, הוא דבר שכל המטופלים משווים/משוועים אליו, כלומר מייחלים אליו, זקוקים לו, נואשים אליו.
&nbsp
הנה ההקשר - לאחר התייעצות הרופאים עם עמיתם , שבו מיד אל קלסתר הפנים הבטוח , אליו כולם משוועים.
&nbsp
האם משוועים מתאים להגדרה?

trilliane

Well-known member
מנהל
הפועל הוא משווע, כמובן (לא מצאת במילון?
)

http://www.milononline.net/value.php?vldid=1004510
ואין קשר להשוואה.
&nbsp
עם זאת לא הצלחתי להבין את המשפט שכתבת; בהתחלה כתבת "הקלסר הבטוח" ואח"כ "קלסתר הפנים הבטוח" – האם הכוונה ל"קלסתרון"? כי אם לא מדובר בפָּנים והתי"ו היא רק טעות הקלדה, מה זה "קלסר פְּנים"? ולמה כולם "משוועים אליו"?

מצאתי, אבל תהיתי אם מתאים להקשר

&nbsp
כמובן שמדובר על קלסתר פנים בטוח של הרופאים, אליו החולים נואשים/מייחלים
&nbsp
השאלה האם משוועים מתאים כאן?

trilliane

Well-known member
מנהל
כפי שכתוב לך במילון: "הטובעים משוועים לגלגל הצלה". מתאים?

"שוועה" היא צעקה אבל לאו דווקא פיזית; בד"כ "משוועים לעזרה" זה "נואשים לעזרה" אבל זה לא אומר שהם יושבים בשקט. מציעה לך לחפש "משוועים" בגוגל ולבדוק אם זה מתאים לך להקשר או לא. אני לא ממש מבינה את ההקשר כי אין לי מושג מה זה "קלסתר פנים בטוח של הרופאים"
.
&nbsp
אם אתה רק רוצה לומר שכולם מייחלים למשהו, למה לא לכתוב זאת? אני מודה שמוזר לי שבכל פעם אתה מבהיר את כוונתך תוך שאת משתמש במילים מצוינות שמביעות בדיוק את מה שאתה רוצה ולמרות זאת מחפש מילים אחרות... לא מבינה למה. אם אתה מחפש מילים אחרות ל"מייחלים", אולי "נושאים עיניהם אל..."?
&nbsp
נ.ב.
אני הבנתי משאלתך המקורית שאתה מבין את ההקשר אבל לא יודע איך לאיית נכון את הפועל...

"ללא הכרה" - בטירוף

בנוסף למובן המילולי הקליני, "ללא הכרה" (נפוץ יותר "בלי הכרה") משמש כביטוי סלנג במובן "בטירוף, בלי מעצורים, ללא שליטה".
ציטוטים מגוגל:
איך להפסיק לזלול בלי הכרה בארוחות שישי
בתי מבזבזת כספים ללא הכרה
"ללא הבחנה" מובנו שונה: בצורה אקראית או גורפת, (בדיבור) ללא התייחסות להקשר המתאים.
הטרור פוגע ללא הבחנה
בשנה החולפת המניות בת"א חטפו ללא הבחנה
נראה לי שבציטוט שהבאת עדיף "ללא הכרה"

אני גם נוטה יותר לכיוון של "ללא הכרה"

העניין שמדובר בסלנג, הייתי שמח למשלב לשוני גבוה יותר...
&nbsp
תודה על התשובה

כמה הערות: 1. ברוס לי ידוע בתור לוחם קרב מגע, לא בתור שולף

(שלפן). מי שידוע כ'שולף המהיר במערב' הוא ביל קרטר או בוק ג'ונס.
2. במשפט "עד סוף ארוחת הבוקר אייל הספיק לדקלם שני ציטוטים, בשלישי הבנתי, אייל היה בטוח שהוא ברוס לי, שלף ציטוטים ללא הבחנה." (בהתעלם מ'ברוס לי') נראה לי שבמקום 'שלף' בזמן עבר נכון יותר לומר 'שולף' בהווה. כלומר המשפט צריך להיכתב כך (מבחינת הזמן הדקדוקי):
"עד סוף ארוחת הבוקר אייל הספיק לדקלם שני ציטוטים, בשלישי הבנתי, אייל היה בטוח שהוא ברוס לי - שולף ציטוטים ללא הבחנה."
3. במקום 'שולף ציטוטים ללא הבחנה / ללא הכרה' אפשר (ואולי רצוי) לכתוב: 'שולף בלי הרף ציטוטים שאינם/לא קשורים לעניין בכלל'.

שתי שאלות

&nbsp
1. מחפש מילה בעלת משמעות זהה ל"נותר בעינו", מדובר בדיאלוג (משלב דיבורי).
&nbsp
ההקשר - "הצד האפל של הירח?", שאלתי.
"הצד האפל עבורו", ענתה, "קורנליוס התעוור, אך שמיעתו נותרה בעינה".
&nbsp
שמיעתו נשארה/נותרה? לא מרגיש לי נכון מספיק.
&nbsp
2. מחפש מילת קישור בעלת משמעות זהה ל"מה גם" (שמופיע בסלנג)
&nbsp
הנה ההקשר - היא סיפרה על ההבדלים בין המחלקה שלה והמחלקה הרגילה. הילדים מול הקשישים, שמחת החיים מול המלנכוליה. "כל ילד הוא טיפה של אושר", אמרה , "מה גם, שאצלנו קיים המרכיב העיקרי להחלמה ", הסתכלה עלי, "תקווה, עד כמה שניתן למצוא אותה".
&nbsp
חשבתי על יתרה מזו, יש לכם אולי עוד הצעות?
&nbsp
תודה מראש על המענה

1. "קורנליוס התעוור, אך שמיעתו נשארה תקינה / לא נפגעה".

2. "היא סיפרה על ההבדלים בין המחלקה שלה והמחלקה הרגילה. הילדים מול הקשישים, שמחת החיים מול המלנכוליה. 'כל ילד הוא טיפה של אושר', אמרה , 'ועוד משהו, אצלנו קיים המרכיב העיקרי להחלמה ', השתהתה קלות והביטה לעברי, 'תקווה, עד כמה שניתן למצוא אותה'."

trilliane

Well-known member
מנהל
תשובות

1. נותרה כשהייתה / לא נפגעה.
&nbsp
2. במשלב דיבורי זה דווקא נשמע מתאים וטבעי; לפי ההקשר נראה לי שאפשר גם: בפרט / על אחת כמה וכמה.

צללים

&nbsp
כיצד תקין לומר, צללים או צלליות
&nbsp
הנה ההקשר - "התעוררתי כשהמחלקה דממה, מסך הטלוויזיה הקים מופע צלליות על הקיר, מול קהל צונן של כורסאות".
&nbsp
מרגיש לי יותר נכון לכתוב "מופע צללים", מצד שני ראיתי ששתי האפשרויות שכיחות, ואפילו קיים תאטרון שנקרא "תאטרון צלליות" -
&nbsp
(https://he.wikipedia.org/wiki/תיאטרון_צלליות)
&nbsp
השאלה איזה מהשניים תקין בהקשר הנ"ל.

למעלה