שאלה:

• פותח הנושא PFM
  • פורסם בתאריך

PFM

New member
שאלה:

בס"ד אני יודע להחדיר ערוי, אבל למעשה אין לי הסמכה לכך... זה אומר שאסור לי בשום פנים ואופן להחדיר ערוי לבנאדם, אפילו אם הוא גוסס וזה מה שיכול לעזור לו?

אז ככה:

ב"ה בעיקרון, אל תעשה משהו שאסור לך. מה גם שהנוהל אומר שלא פותחים ווריד, אלא אם מרחק הפינוי יקח יותר מ-20 דקות. או שמגיע נט"ן, ונט"ן שמוריד במיון, תמיד מביא נפגע עם וונפלון, ווריד פתוח. במידה והחלטת (מעניין על סמך מה) שזה מה שיציל אותו, ובאמת הצלת אותו, לא יעשו לך כלום. אבל אם תזיק, אתה מסתבך. אני גם לא רואה שום היגיון בזה שתפתח לו ווריד, כמה זמן יקח לאמבולנס להגיע? 10 דקו´ 15 שעה? תן למקצוענים לעשות ת´עבודה, ותמתין. תפתח לו נתיב אוויר, ותעשה את מה שאתה יודע, והכי חשוב, את מה שמותר לך. במידה ואתה כ"כ רוצה לפתוח וורידים, תעבור השתלמות, ואז לא תהיה לך שום בעיה. בתקווה שלא תזדקק לזה, והמון הצלחה. בידידות Kיציק

PFM

New member
OK...

בס"ד א) למען האמת החדרתי וונפלון פעם אחת, ועשיתי ערוי, וב"ה המטופל חי וקיים!!!
לא שזה מצדיק את מעשי, אבל סתם... ראיתי יך עושים את זה, כמה נהגים הראו לי את זה(וגם פתחו לי ווריד). אז בעקרון די ידעתי מה אני עושה. ב) השתלמות... זה בעיה. בעקרון אני מתנדב בוגר(בן 19), אבל עשיתי רק 60(ועוד פרחי רפואה שזה לא כזה נחשב). עכשיו מה שכן, שמזמן כבר לא ראיתי שאפשר לעשות השתלמות מ-60 ל-88... (ומן הסתם, אשמח לשמוע עצות בנושא!
). תודה לך! אשמח לשמוע תגובות
פיטר

פתיחת הווריד עצמה, היא שטויות!

ב"ה הרי מה זה לפתוח ווריד? לשים ח.ו. לנקות ת´מקום בספוגנ´טה של הלכוהול. למשש ולהרגיש את המקום, ובום, לחדור? (איך שכחתי את הכפפות איך??) זה לא סיפור! אבל לא על כל דבר נפתח ווריד. התפקיד של מד"א, הוא ליצוב מצבו של הנפגע, עד להגעתו למיון. ראיתי מקרים שאנשים שאיבדו דם, הכניסו להם וונפלון, ופתחו להם ווריד. רק דבר אחד לא לקחו בחשבון (וזה היה אני במקרה) שכשפצוע (זה היה ת.ד.) עם דימום קשה מהראש, מקבל נוזלים, אני למעשה "מפיל" לו את מערכת הקרישה בגוף, וכך למעשה אני מגביר את הדימום. ברגע הראשון חשבתי שזה שטויות, אח"כ ששוחחתי עם מומחה לקרישת דם, הוא הסביר לי את ההגיון שבדבר. כך שלא צריך לרוץ לפתוח ווריד (אלא במקרים של MI וצוות נט"ן שנותן תרופות) נוזלים חוץ ממקרה של התייבשות, אני לא רואה שום סיבה לפתוח ווריד! אשמח אם מישהו יחלוק עלי, ויתן הסבר הגיוני למה כן לפתוח ווריד, אם מרחק הפינוי פחות מ20 דקות. בהצלחה Kיצ

PFM

New member
טוב...

בס"ד הבנתי אותך... ובהחלט יש משהו בדבריך... רק דבר אחד: מאיפה המציאו את המספר 20 דקות?!

amitp

New member
אההממ...

כל העניין של פגיעה במערכת הקרישה לא נכון למרחקי פינוי קצרים יחסית (פחות משעה אם אני זוכר נכון) - במקרה כזה ההנחייה היא לדחוף כמה שיותר נוזלים לפצוע בהלם תת-נפחי. אם אתה מעוניין היה דיון בנושא בפורום המקצועי של אתר איגוד הפאראמדיקים.

amitp

New member
לינק

http://www.paramedics.co.il/cgi-bin/YaBB.pl?board=info&action=display&num=1000973317 ודרך אגב - התכוונתי הפוך = מרחקי פינוי ארוכים, אבל מי סופר...

sbenzvi

New member
הדברים שאנו יודעים לעשות....

הדברים שאני יודעת לעשות לא מסתכמים בטיפול באמבולנס לבן - אבל אין זה אומר שאני אעשה אותם באמבולנס הרגיל.... ראשית - אין מצב שעירוי זה מה שיציל פצוע. אם האדם במצב כזה גרוע - עירוי אחד או שניים לרוב לא יפתרו לו את הבעיה (מה גם שכמה נוזלים כבר תספיק להזרים בפינוי ממוצע?!). ואם הוא כל כך זקוק לו - אף יותר סביר להניח שלא תצליח לפתוח את הוריד (בהלם הורידים שקועים - קשה למצוא). אני יודעת לעשות הרבה דברים ברמה של הנט"ן - וכשאני בנט"ן אז אני עושה אותם (כי מותר שיאצילו עלי סמכות). אבל אני לא אקח למשל ונטולין, אירובנט וסטרואידים שיהיו לי כך שאם אתקל במקרה אסטמה בלבן אתן אותם - לא ולא - אזמין נט"ן. לא שווה להסתבך ולחרוג מסמכות. ועירוי זה בטח לא דבר שיציל למישהו את החיים. גם החולה המיובש יחכה עוד 8-10 דקות שיגיע אמבולנס. חוץ מזה - כמו שאמרתי חבל להתעכב על פתיחת וריד. המקרים היחידים שכדאי זה קבלת לידה ופגיעות מעיכה כשאנשים עדיין לכודים - נצלו את הזמן. זמן פינוי ארוך גם מצדיק שיקול דעת. איך שלא יהיה - גם אם האדם יעבור את העירוי בשלום - זה עדיין לא אומר שפעלת בסדר בכך שחרגת מסמכות. כבר היו וישנם נהגים שמסתובבים להם עם כל מיני תרופות (כמו גלוקוז) שיוכלו לטפל במידת הצורך ואסור להם - וכבר היו מקרים שהם פגעו בחולים. תעשה לעצמך טובה - תעבור השתלמות החדרת עירוי. רק חסר לך שתפגע למישהו בעצב ותשתק לו את היד - מי אתה חושב יכיר בך אז, בהנחה שחרגת מסמכות? שרון

בעיקרון

מלבד כל ההדרה של ה-20 דקות וכו´ רק לנהג האמבולנס על אמבולנס לבן במשמרת מותר להחדיר עירוי זתומרת שאם אתה חובש מלווה אסור לך להחדיר עירוי!!! ברמה של אט"ן/נט"ן מותר באישור הפארמדיק/רופא בלבד ואם אני לא טועה מותר רק למי שעבר קורס 88 אפילו אם הוא עבר השתלמות פתיחת וריד בשני על תקחו אותי במילה....

sbenzvi

New member
טרם שמעתי שלחובש מלווה אסור לפתוח

וריד. זה נכון? לא נראה לי הגיוני. למרות, שלמען האמת, טרם יצא לי סיבה ממשית לפתוח וריד עם הלבן (מרחקי פינוי קצרים).

לגבי עירוי

מותר לחובש מלווה להחדיר עירוי, זה קודם כל. ברמה של אט"ן/נט"ן בדרך כלל הפראמדיק, איך שהוא מתחיל טיפול בחולה/נפגע הוא פותח וריד ואם הוא עסוק במשהו אחר החובש/מתמחה יפתח וריד. בכל מקרה, רק בוגרי קורס 88 והלאה מוסמכים ורשאים להחדיר עירוי.

כמו שידוע לי, רק מי שעבר

השתלמות עירוי, יכול ! גם חובש, חובש מלווה, ובוגרי קורס 88 לא יכולים לפתוח וריד אלא אם עברו השתלמות עירוי, וגם אחרי ההשתלמות יש טופס של 10 עירויים שצריך למלאות, שעשית 10 עירויים תחת פיקוח של אדם מוסמך להחדיר עירוי, (חובש, נהג וכדו´ ) ככה זה היה כשאני עשיתי קורס 88 , תקנו אותי אם אני טועה,

בבסיס התשובה אתה צודק אבל...

בקורס 88 ובקורס חובשים, פתיחת וריד זה חלק מנושאי הלימוד והתירגול בקורס. מתי עשית קורס 88, אני עשיתי לפני כ-שנתיים וזה מה שזכור לי וידוע לי.

Yev

New member
אתה יכול.. אם

תעבור התשלמות בנושא עירוי. אם אתה מעל גיל18 זה לא משנה שעברתה קורס 60 גם מע"רים(מעל גיל 18) יכולים לעבור התשלמות בנושא כעקרון אני כמעט בטוח בזה במאה אחוז. כדי להיות בטוח תפנה למחלקת ההדרכה. שמה יענו לך תשובה על בטוח. ולגבי פתיחת ווריד... אתה מסתכן ברשלנות רפואית. ולגבי זמן הפינוי... יש פרצה קטנה... כעקרון הפינוי מתחיל עוד אצל החולה בבית. ולא ברגע שמתחילים את הנסיעה... אז כעקרון ככה אפשר "לעקוף" את הפארמדיק האחראי. זאת אומרת אם מרגע שהנהג מודיע שהוא במקום. אפשר לומר מתחיל זמן הטיפול בחולה. אז אם הזמן מרגע שאתה במקום ועד שאתה מודיע שאתה בבית חולים. אז זה מכסה אותך... כעקרון הפינוי מתחיל מהרגע שאתה מתחיל לרדת עם הכסא במדרגות. ואני אישית מכיר נהג אחד, שעושה כך. לגבי תאונות על כבישים וכאלה. לא יודע.. אבל גם פה אולי יש מקרים שאפשר לפתוח ווריד למרות שכביכול הפינוי פחות מ 20 דקות. ושוב אם יש טעיות תקנו אותי.

paradan

New member
אין כזה דבר "השתלמות עירוי"

אין כזה דבר במד"א השתלמות עירוי. את ההכשרה וההסמכה הרישמית לפתיחת וריד ניתן לקבל רק במסגרת קורס שבו היא חלק מהדרישות - במד"א זה החל מקורס מע"ר בכיר - קורס 88.

למעלה