שאלה,

ruth02

New member
שאלה,

ד"ר ירום היקר, מה שלומך ? אני עדיין מנסה להתמודד עם האובדן, מנסה לעכל, קשה מאוד ! אני עם רגשי אשם מאוד כבדים על כך שהרדמתי אותו, אני מצטערת שלא נתתי לו למות כדרך הטבע, אולי היה מושך עוד תקופה ? הוא עדיין לא היה ממש בסוף, הוא עוד אכל מאוד מעט ונכון שהיה מאוד רזה אבל גם את המעט הזה הוא לא היה אוכל אם הוא כבר היה ממש בסוף נכון ? בעצם השאלה שהכי מטרידה אותי ואודה לך אם תענה לי עליה, כמה זמן אפשר לחיות עם נוזלים בבטן ? אני שמתי לב שהבטן שלו נפוחה מאוד בשבוע האחרון לפני שהרדמנו אותו, כלומר הוא היה עם זה לפחות שבוע, כמה זמן לדעתך הוא עוד יכל לחיות ככה ? ועוד דבר, אתה זוכר שהיתה לו רק ריאה אחת ? אז גם עם הריאה האחת הוא חי חודשיים, נכון, הוא נשם מהר ושטחי אבל החזיק מעמד, אז אני כל הזמן אומרת לעצמי, אולי הוא יכל לסחוב עוד כמה חודשים, למרות הריאה ולמרות הנוזלים, אולי קיצרתי לו את החיים ? אני מרגישה שאני זו שגרמה לפרידה בנינו ומה עשיתי ? מה היה קורה אם לא הייתי בכלל לוקחת אותו לבית חולים והייתי עוזבת אותו ככה, שהטבע יעשה את שלו (הוא היה חתול חוץ) ? אנא האר את עיני, איזה גהינום כל הדבר הזה !

המתת חסד

שלום רות.
השאלות שאת שואלת הן שאלות קשות באופן טבעי. אין כאן תשובה אחת נכונה.
ברור לכולנו שימיו של החתול היו ספורים. אם היית מניחה לו, הוא היה מת בדרך הטבע, ויתכן אפילו שיותר מהר מאשר עם הטיפול שנתת לו, שבכל זאת האריך קצת את ימיו. לדעתי זה לא ממש משנה. אנשים במצב של סרטן מפושט וסופני מדווחים על סבל עז, וחולשתו מעידה על כך שגם הוא היה במצב כזה.
אני אישית, אם וכאשר אגיע לשם בערוב ימי, הייתי שמח לפתרון כזה. סבל ללא תוחלת הוא מיותר לחלוטין לדעתי. זה נכון לאנשים וזה נכון לבעלי חיים.
אני מבין למה זה כל כך קשה לך, אבל לאור הנתונים אני משוכנע כי עשית את המעשה הנכון.
אל תתביישי בכאב. החלטה כזו דורשת כוח ניכר, אבל את יכולה להיות גאה בעצמך ובכל הטיפול המסור שהענקת לחתול

ruth02

New member
תודה רבה ד"ר ירום,

תודה על מילותיך החמות והעידוד, זה אכן מאוד כואב, קורע, את הנשמה, יש לי פלאשבקים,בכי, רגשי אשם, געגועים, סלט אחד גדול, והשאלות ששאלתי אותך באו לאחר שהם פשוט כמו תרנגול ניקרו לי בראש, כאילו מי אני בכלל שאני לוקחת חיים ? בוא נדבר דוגרי ונקרא למילה בשמה, מה זה להרדים ? זה להרוג ! זה רצח ! אתה לוקח חיים של יצור חי ! רק עכשיו אני מתחילה לקלוט את זה, כשהרופאים המליצו לי להרדים אותו ואמרו לי שאין להם מה לעשות איתו, כלומר אין להם שום טיפול לתת לו (לא מבינה אגב למה שללו כימותרפיה כי כן ביקשתי את זה) אז אישרתי להם "לחסל" אותו, מצטערת אבל זה בדיוק המילה, ככה אני מרגישה, שחיסלתי אותו, ולא נעים לי להודות אבל בתוכי תוכי רציתי כבר שהוא ימות כי לא יכולתי כבר לראות את הסבל שלו, הוא נגמר לי מול העיניים מיום ליום במשך חודשים, היה מסתכל עליי בעיניים עצובות וסובלות, הייתי מכניסה לו אוכל בכוח במזרק (כי מהמעט שהוא אכל לבד הוא לא יכל לשרוד), זה היה גהינום, אבל, עכשיו אני חושבת שבאיזה זכות לוקחים למישהו חיים ? המחשבה שהוא היה יכול למשוך, עם כל הסבל, עוד תקופה, עוד חודשיים, מי יודע כמה, אז בעצם במעשה ההמתה אני והרופאים קיצרנו לאומלל את החיים, והוא אפילו לא ידע שהוא הולך למות, זה נורא לא פייר, זה בגידה באמון, בעל החיים בוטח בבעלים שלו שהם ישמרו עליו והם מחסלים אותו, תחשוב על זה, זה נורא, אז אם הייתי יודעת שזה באמת עניין של ימים אז יותר קל קצת אבל אם זה חודשים ? לכן שאלתי אותך כמה זמן אפשר למשוך עם נוזלים בבטן כי מסרטן לא מתים ביום, נכון שהיה חשד לגרורות בקיבה אבל כל עוד שזה לא מגיע למוח וללב הוא עוד יכול לחיות, ואולי אם לא היינו ממיתים אותו הוא היה פתאום מבריא לבד ? אולי הכל רק היה חשד ובכלל לא היה לו משהו רציני ? אולי היתה טעות בסי טי ? ואם כן היה כזה חולה אז אולי לא עשיתי מספיק ומיהרתי להמיתו ? אז לכן חשוב לי לדעת לפי מה ניראה לך שהיה מדובר רק בעוד כמה ימים ולא חודשים (גם הרופא שלו אמר שבוע) ? בגלל הנוזלים בבטן ? הרי נוזלים בבטן זה לא מסכן חיים, אפשר לחיות עם זה לא ? אני חייבת להיות שלמה עם עצמי ולדעת שלא חיסלתי את היצור האומלל בטרם עת !

ruth02

New member
נ.ב

אולי הוא לא היה מת בכלל אם לא היינו עושים מה שעשינו...

עניין של גישה

אני חושב שהקשיים נובעים מהתנגשות של שתי הגישות המרכזיות לנושא (שנובעות מתפיסות עולם פילוסופיות ומוסריות כלליות, אבל זה לא המקום להרחיב). כמובן שתפיסת העולם גובשה בפילוסופיה על בני אדם, אבל רבים, ואני ביניהם, מייחסים את אותם שיקולים לבעלי החיים.
1. הגישה הדתית הקלאסית - ביהדות (ובדתות אחרות) כל רגע בחיים משול לעולם ומלואו. מכאן שיש להאריך חיים ככל הניתן, המתת חסד (או התאבדות) אסורה בתכלית האיסור, כמובן.
2. הגישה הליברלית - כאשר לסבל אין תוחלת, האדם או בעל החיים סובל סבל ניכר ולא ניתן יהיה לרפא אותו מותר וצריך לעצור את הסבל הזה. המתת חסד היא דבר לגיטימי ואף רצוי. כמובן שיש סייגים ויש הבדלה בין המתת חסד לרצח.

אדם עם גישה מוסרית אחת יכול אולי להבין את הגישה האחרת, אך באופן טבעי ייקשה עליו להתנהג לפיה או לקבל אותה. זה לגיטימי.

אני אישית דוגל בגישה השניה. יתרה מכך, אני שומר לי בקבוק לשימוש אישי ביום שאזדקק לכך, ואני חתום על צוואה בחיים של עמותת ליל"ך. מתוך כך אני חושב באמת ובתמים שעשית את הדבר הנכון ביותר למען החתול.
זה לא באמת משנה אם הוא היה גוסס וסובל במשך יומיים או שבועיים. אלו היו רק ימים של סבל עבורו.

אסף

וואווו

קראתי את ההתכתבות בינכם ולא יכולתי שלא להתערב.

קודם כל, משתתפת בצערך. זה נורא.
אני מרשה לעצמי להגיב כי אני יודעת בדיוק מה את מרגישה. הרדמתי לאחרונה את הגולדן שלי בן ה-17 שהיה אצלי מהיותו בן שישה שבועות.
הוא "רק" לא יכל יותר ללכת. בשנה האחרונה החלו קשיי הליכה ולאחרונה ממש נאלצנו לגרור אותו כדי שיהיה קצת בגינה. ועשיתי את זה פעמיים ביום והיה לי נורא קשה אבל בתוך תוכי התפללתי כל יום לעוד יום, עוד חודש.... וזה נורא כי הוא אומנם ישן כל היום אך ידע בדיוק מתי יקבל אוכל ואכל בשמחה ושתה בשמחה וראיתי בעיניו שהוא כאילו מודה לנו על הטיפול המסור בו. ושמתי לו כל כמה שעות בקבוקים חמים מתחת לגפיו כדי להקל והיה נורא קשה ומתיש אבל היה לי ברור שלא ארדים אותו.
וכמו תמיד יש "נשמות טובות" שיודעות לייעץ ולהכאיב. כאילו זה עניינן............." אם לי היה כלב במצב כזה אז הייתי עושה ככה וככה"

ודברנו על זה בשנה האחרונה כל יום שמתקרב הרגע שכנראה כבר צריך. וזה כל הזמן ישב בראש אבל לא יכולתי. ממש לא.
יום לפני הרדמתו (שלא תוכננה אלא נבעה ממה שיסופר בהמשך) לקה בזיהום ברגל. הזמנו כמובן את הוטרינר והציע אנטיביוטיקה ונתן לו זריקה ופתאום תפסתי את עצמי ואמרתי זה הרגע. אם לא תעשי את זה עכשיו כבר לא תעשי את זה וסביר שהמצב רק ידרדר. ולמוחרת, יום שבת בבקר, סגרנו עם הוטרינר שיבוא אחצ וארגנו גם את הקבורה. ומיום שישי בערב לא יכולתי להפסיק לבכות. וכן אני אישה מבוגרת ולא לא חוויתי כאב נורא כזה מאז נפטר אבי. וכן בכיתי כשבועיים עד שהחלטנו, נאמץ שוב. והוא לא יהיה אותו דבר אלא הוא יהיה חבר חדש ואחר.

וגם אני כמוך הרגשתי בדיוק אותו דבר- הוא סמך עלי ואני הרגתי אותו. אבל מצד שני זה ברור שהכלב שלי כבר ממש לא יכל לחיות כמו שצריך ולא בכלל ומאוד סביר שהיה מת בייסורים ימים או אפילו שבועות אחר כך. אל תייסרי את עצמך. במצבים הללו כבר אין תקווה. במיוחד שניסית לעזור לו. וכן אני יודעת כמה זה כואב ומלבד החוסר נוספים גם רגשי אשם אילו ואילו. אל תיככנסי לזה. טיפלת בו באהבה והוא בטוח סמך עלייך שתעשי מה שנכון עבורו ועשית.

ולגביך, ד"ר ירום, כל הכבוד על תשומת הלב שאתה נותן בהתנדבות ועוד דרך הפורום. גם לדעתי ולמרות יסוריי התופת הכרוכים אם אין תוחלת לסבל, צריך להפסיקו. נורא.
ללא ספק, אתה הרבה יותר אנושי מהוטרינר הנוסף שטיפל בכלבי ואפילו לא טרח ביום ראשון בבקר להתקשר להביע צער אחרי שטיפל בכלבי 17 שנה....לו היית עובד במקום מגוריי הייתי עוברת אליך כשאמצא את הכלב שברצוני לאמץ ואני בטוחה שזה יקרה בקרוב.

פורום נהדר, מקצועי ואנושי שזה ממש לא פחות חשוב כשעוסקים בידידו הטוב והאהוב של האדם.

sapirdvm

New member
דברים מרגשים כתבת

רק להגיד, שגם לי כווטרינר המתת החסד קשה, ובטח של כלב ש'גדלתי' איתו 17 שנה.
לא תמיד קל למי שמבצע את המתת החסד להתקשר ל'בית האבלים'.
אם 17 שנה הוא טיפל לך בכלב והיית מרוצה, אולי ניתן לדון אותו לכף זכות?

אולי...אבל

הוא היה מיקצועי מאוד מאוד לכל אורך הדרך. פחות אנושי. לפחות אני פחות התחברתי לאנושיות שבו אך היה חשוב לי שהכלב מקבל טיפול מיטבי.

אני לא כועסת עליו שלא התקשר. פשוט לא נראה לי אנושי.
ברור שאפשר להבין שזה לא קל גם לוטרינר. אבל לי הרבה יותר קשה לא ?
היה ראוי שיתקשר. אני לו הייתי הוטרינרית במצב זה בוודאות הייתי מתקשרת למשפחה עם כל הקושי בדבר ובמיוחד כשהוטרינר השותף ראה מה עבר עלי יום קודם כשהגיע להרדים.
תהליך ההרדמה היה קשה וידיו רעדו וגם לא הצליח למצוא ורידים, הכלב הקיא תוך כדי. זה היה ממש רע. אני ברחתי הצידה בבכי שאי אפשר היה להתעלם ממנו.

סתם עניין של אנושיות. הכאב הגדול הוא שלנו. ככה זה.

השוני בכינוי...

זו אותה אני איתי תמיד אלא שבחרתי בכינוי אחר לקראת הגעת כלבינו החדש ואני מעדיפה להשתמש בו כדי לשאול שאלות בפורום. אחרי הכל בשנים האחרונות לא ממש התעדכנתי ולא שיניתי כלום לכלב תוך רצון לשמור על מצב קבוע ולא לחפש הרפתקאות....

אתם פורום מאוד עוזר. כל הכבוד !

sapirdvm

New member
ממש לא

מתווכח או מנסה להשוות בין הקושי והכאב.
דברייך לעייל ואף כעת מרגשים מאד.
רק ניסיתי להביא עוד מבט על צד שאולי לא ברור מאליו ויכול להביא להרגשה לא טובה.
אני, כמי שהרדים את כלבו, וכמי שעובר את החוויה הזאת לעיתים, רק יכול להגיד שאינני שופט שום התנהגות של הצד השני, כי במצב הזה הקושי כל כך גדול ומביא לפעמים להתנהגות שונה מהיומיום.
מאחל לך שתוכלי לצאת מהאבל מהר ככל הניתן ותעניקי אהבה לכלב אחר שזקוק לה.

yaelofer

New member
מה זו צוואה של עמותת ליל"ך?

אני חושבת שרות בדבריה התכוונה לכך שאולי האבחנה לא היתה נכונה או שהיתה נכונה אך לא נוסו כל האופציות לטיפול, ולכן אולי המתת החסד היתה לפני הזמן. אם רפואה היתה 100% ביטחון ואם נעשתה הבחנה נכונה ב-100% ואם בוצעו כל הדברים האפשריים וכלום לא עזר, ואם החתול סבל כך שאם היינון שואלים אותו היה בוחר למות, אז בוודאי שהמתת החסד היתה מוצדקת. אבל כבר נתקלתי בכמה מיקרים (לאו דווקא באופן אישי עם בע"ח שאני מטפלת בהם) שבהם נערכה אבחנה שגויה (למשל אובחן בטעות FIP שבו 100% מוות, ולא זיהום בבטן שבו "רק" 98% מוות, ועל סמך אבחנה שגויה היה אפשר בטעות לבצע המתת חסד, או חתולה אחרת שאובחן במרפאה פרטית בטעות סרטן ובביה"ח הוטרינרי אובחן משהו אחר שרק הראה מאפניינים דומים לסרטן במשטח הדם, או חתולה שנתנו לנו שתי אופציות: או סרטן, או זיהום רציני, עם חשד יותר חכיוון סרטן, והסתבר שכנראה שזה זיהום והחתולה כיום החלימה השתפרה מאד השמינה וחזרה לימיה הטובים והבריאים).

למעלה