שאלה

assafy1000

New member
שאלה

אם בן אדם אנוס ואין לו ברירה אלא לאכול לחם עכו"מ (כי נמצא במדינה זרה שאין כשר) ואני מתכוון אנוס חייב לאכול את הלחם אחרת לא יחזיק מעמד הרבה יאכל עם נטילה וברכה ואח"כ ברמ"ז או יאכל בלי נטילה וברכה?

ד"א יש בתפוז עוד פורום כמו לשאול את הרב של דתיים איך הוא נקרא שכחתי
תודה

תשובה

לחם עכו"מ לא אסור באכילה, הוא מותר מעיקר הדין ,אבל בימינו לחם של גויים מלבד הבעיה שהוא נעשה על ידי גוי שאת זה אסרו חז"ל ואת זה התירו כשאין לחם אחר, יש בעיות אחרות של תולעים ושאר מרכיבים תעשייתים כמו בכל מוצר אחר בימינו לכן קרוב לוודאי שהוא אסור בכל זמן ובכל מצב [כמובן שאם אדם לא יחזיק מעמד בחיים אז מותר לו לאכול כל דבר].

באופן כללי על דבר לא כשר לא מברכים.

אבל פת פלתר גם בימי ההלכות היו

עם קמח לא מנופה והיו מותרות בנסיבות מסויימות,
אותו דבר היום לא?
אני שואל...

תגובה

בימי קדם הקמח לא היה מאוכסן חודשים רבים ולא היה מתליע, היו טוחנים חיטים ועושים קמח במקום וממנו עושים לחם , וכמובן שלא היו מוסיפים שום חומרים משמרים אחרים שאין לדעת מה מקורם ועוד כל מיני תערובות, לכן יכלת לאכול לחם כשר למהדרין מהחבר הערבי למשל וכל הבעיה הייתה ונשארה בישולי גויים ואת זה חז"ל התירו כי הלחם הוא עיקר מזונו של האדם, אבל בימינו כמו שאמרנו במזון התעשייתי עם מאות החומרים שאין לדעת מניין באו יש בעיות כשרות כשלא ידוע מה מקורם ומה הלחם מכיל, וגם הקמח עומד ימים רבים ובלי לנפותו הוא מתליע.

assafy1000

New member
תגובה

אבל נטילה בכל מקרה צריך לעשות לא?
כי אם אוכל לחם בלי נטילה אפילו שלא כשר עלול לבוא לידי עניות
אמר לי פעם חכם שענ"י ראשי תיבות על נטילת ידיים
תודה

תירוץ נאה, מה המקור לתירוץ הזה?

הרי ידוע לנו במקומות רבים בגמרא שמדברים על שקי קמח.
זאת באמת שאלה גדולה במציאות של אותם ימים.
הייתי סובר שמאפיה מסחרית (פת פלתר) לא היו טוחנים את הקמח במקום אלא משתמשים בקמח מוכן.

איפה שמעת את התירוץ הזה?

זה מאוד מענין כי חשבתי על זה קצת

במסכת ע"ז יש דיונים רבים בסוף פרק שני על דברים שמותרים לאכול משל גויים ודברים שאסורים.
דברים שאסורים משום גזירות קרבה ודברים שאסורים משום חשש כשרות.

לא זכור לי שהגמרא והמפרשים שם עוסקים בכלל בחרקים, הם עוסקים בחשש לדגים לא כשרים שהתערבבו ברסק דגים, בחשש לשומן שמרחו מוצרים שונים, בחשש ליין נסך במאכלים שונים, חלב בהמה לא טהורה וכיו"ב, דוקא חרקים לא עלו שם.
אני צריך לחזור ולבדוק במפרשים שם לאחר ההערה שלך מאוד מוזר לי שלא הזכירו את זה.

כנראה זו הסיבה

שמעתי גם שעד לא מזמן גם הפירות והירקות לא היו כל כך נגועים וזה עניין של עשרות או מאה שנה ומכאן שהפירות והירקות שלפני מאות ואלפי שנים היו בוודאי הרבה יותר נקיים , לא באמת יכול להיות שהפירות אפילו בימות הגמרא היו נגועים בחרקים, הרי חז"ל הפליגו מאוד בשבח של גודלם מתיקותם ואיכותם עד שבימינו זה נחשב רק לדימיון.

למעלה