שאלה

יאקים

New member
ערב טוב, פילוסוף

בלשון הדבורה של ימינו זה קרה, קורה וגם יקרה, בלשון הכתובה - לא כל כך נראה לי.

דווקא בלשון הכתובה

מקובל לומר: "יש אשר ירכב האביר על החמור". שאלתי הייתה אם מקובל להשתמש בעתיד כמו "קורה שתעשה" במשמעות "קורה שאתה עושה".

יאקים

New member
מן הסתם תסכים עמי שאין דומה

"יש אשר ירכב...(שמדיף למרחוק כשפה כתובה גבוהה) לקורה שתעשה, שלא בכדי הוא נראה/נשמע כלשון דבורה.
ואנא, שים לב מה הייתה שאלתך...
שבוע טוב לך

עוד שאלה

האם אפשר במקום הביטוי "העובדה ש" לומר "האמת ש", כשמדובר בדבר סובייקטיבי ולא אובייקטיבי, והאם אפשר להגיד "זה ש", ואיך אומרים את זה בדרך נוחה באנגלית?

יאקים

New member
באנגלית אמנם איני שולט, אך נראה לי

שנכון לומר : THE FACT IS THAT//////
אבל בעברית הואיל ואתה מדבר על משהו ששייך ךתחום הדעות, האמונות, דהיינו לעולם הרגשי-סובייקטיבי,
אינך יכול לענ"ד לכתוב העובדה ש, האמת ש..., אלא אם כן מדובר בעובדה או באמת שאין חולק עליה.
ובכלל ניתן להבין את המשפט שהבאת כדוגמה בשני מובנים:
א. העובדה, שמכבי ניצחה אמש את הפועל, אינה מעידה על שדרוג מעמדה של מכבי.וזהו משפט מורכב מעיקרי + פסוקית לוואי.
ב. העובדה היא שמכבי ניצחה אמש את הפועל 1:0. גם זה משפט מורכב, אך מעיקרי חסר(העובדה היא) ומפסוקית נש' - שמכבי ניצחה את...
אני מקווה שקלעתי לכוונתך. שבוע טוב לך.

אבל

בניגוד לעובדה, אמת יכולה גם להיות סובייקטיבית. שאלתי האם אפשר להשתמש במלה "אמת" במקום "עובדה" לתאר אמת סובייקטיבית שהמשפט מתייחס אליה, ואם לא אז איך כדאי לעשות זאת?

יאקים

New member
זה נשמע לי סתם פלפול לשם פלפול.

אולי אחרים, טובים ממני, ירדו לסוף דעתך ויוכלו להבהיר לך את שאלתך.

יאקים

New member
אני לא הייתי סומך את שתי ידיי על ניסוח זה.

הייתי מעדיף: האמירה ש.. התחושה ש..ההתרשמות ש (שים לב שכל אלה מחליפות את האמת האובייקטיבית...)
שבוע טוב לך.

אמת אינה בהכרח אובייקטיבית

אמת ככל שאני יודע היא כל דבר נכון, יש גם אמתות סובייקטיביות. למשל תיתכן שיחה שבה אחד אומר: "היא אישה יפה", והאחר אומר: "נכון, זו האמת".

יאקים

New member
איני בדעתך. אמת היא משהו אובייקטיבי,

אמנם בלשון הדבורה אין מקפידים על כך, אבל זה אינו קובע.
נסה לשמוע מה אחרים חושבים על כך.

יאקים

New member
אני מיציתי את הסברי, ואנא

אל תכעס עליי. נא אפשר לאחרים להגיב על שאלותיך ולהביע את דעתם.
לילה טוב לך.

למעלה