שאלה

sha275

New member
שאלה

האם סנגור הוא פרקליט ? וההפוך מהם הוא מקטרג ?

כן.

הפרקליט הוא הסנגור ואילו הקטגור הוא הצד השני (הצד שמקטרג). כך בלשון חז"ל. בימינו השימוש במילה פרקליט התרחב ומשתמשים בו לא רק כמילה נרדפת לסנגור אלא הוא גם המונח המקביל למילה האנגלית attorney (וכך למשל ישנה "פרקליטות המדינה").

trilliane

Well-known member
מנהל
למיטב ידיעתי "פרקליט" הוא מילה נרדפת לעו"ד

(או אולי ספציפית כזה שטוען בבימ"ש). כך אני מכירה את המילה משימושיה השונים בפועל. פקרליט / עו"ד מטעם ההגנה הוא סנגור, ומטעם התביעה הוא קטגור. הסנגור מסנגר, הקטגור מקטרג.

אבל קטגור

לא כ"כ בשימוש מאז משפט אייכמן אני לא זוכרת* ששמעתי שימוש במערכת המשפט של ימינו את המילה קטגור. סנגור לעומת זאת - כן *גם את משפט אייכמן אני לא ממש זוכרת

trilliane

Well-known member
מנהל
לא הבחנתי בכך; אבל אני מודה שאני לא קוראת

ספרות משפטית ולא עוקבת אחר סיקור משפטים בתקשורת.

sailor

New member
קטגור לא בשמוש

כי בעל התפקיד מטעם המדינה מוגדר כתובע (משטרתי, מחוזי...). כנראה שבעלי הדבר לא אוהבים להקרא קטגורים - מאשימים, למלה תובע יש קונוטציה פחות תוקפנית.

לפי המילון פרקליט הוא עו"ד

וכך גם אני מכירה בשימוש השגור. אכן סנגור מייצג את הנתבע, וקטגור מייצג את התובע (או פשוט "פרקליטו של התובע", או "עורך הדין של התובע". והמונח "פרקליטות המדינה" אינו מאפשר לייחד את "פרקליט" להגנה.

הפרקליט הראשי (ואפילו שניים)

כפי שצורתה מרמזת, "פרקליט" היא ממקור יווני,parakletos. השם נגזר מהפועל parakatein שמורכב מ-para (ליד, לפני, קשור ל-) ומהפועל kalein (לקרוא, ממקור דומה למילים call, claim). המובן המקורי של הפועל היה "לקרוא לעזרה, לזמן, להזמין" וכד', אך שם העצם יוחד למי ש"נקרא [לעמוד] לצד" הנאשם, ובמילים פשוטות, מייצג אותו. בגירסה היוונית של הברית החדשה, "פרקליטוס" משמשת לציון שני מובנים: בבשורה של יוחנן, היא מתארת את רוח הקודש, במובן "מנחם, עוזר" (רוח הקודש שהאב ישלח במקום ישו לנחם את המאמינים); אך באגרת יוחנן הראשונה, היא מתארת דווקא את ישו עצמו, במובן של "מליץ" (מי שייצג את עמו בפני האב ויבקש ממנו לכפר על חטאיהם). כך שהמובן המקורי הוא ללא ספק של סנגור, ויתר על כן - מה שהיום קשה לדמיין - סנגור שלוקח על עצמו את חטאיו של מרשו!

למעלה