שאלה

ללוווש

New member
שאלה

ראיתי מצגת של אילנה זוהר בנושא ש"מ כימי, והיה כתוב כך: ג. עיקרון לה-שטליה - בחימום המערכת תוריד את הטמפ. ע”י שימוש בחום -סטייה לכיוון האנדותרמי. בקירור המערכת תיצור חום ע”י סטייה לכיוון האכסותרמי. מישהו מוכן בבקשה להסביר לי מה זה אומר? ואיך אני יודעת איזו סוג תגובה מתרחשת [אנדו' או אכסו'] עפ"י כיוון התגובה? זה ממש לא מובן לי. תודה..

תשובה

בלי נתונים את לא יכולה לדעת. אם נתון לך שהתגובה אנדותרמית, את מתייחסת לחום כאל אחד המגיבים ואז לפי עיקרון לה שטלייה, אם מוסיפים\מורידים חום,התגובה הולכת לכיוון שיצמצם את ההפרעה. רק אל תשכחי שחום משפיע על הקבוע של התגובה.

Nubesblancas

New member
עקרון לה שטלייה

עקרון לה שטלייה בעצם אומר דבר אחד פשוט-אם נגרמת למערכת הפרעה כלשהי כמו הקטנת הנפח אז המערכת תפעל להקטנת ההפרעה. במקרה הזה אם מקטינים את הנפח ובמגיבים שני מול גז ובתוצרים מול אחד של גז אז תהיה עדיפות לתגובה שבה נוצרים פחות מולים של גז. למשל הדוגמה הזאת: A(G)+B(G)--->C(G). ולפי מה שאת מצאת בעצם אם את מחממת את המערכת את עזרת לשתי התגובות להתרחש אבל את מגבירה את העדיפות לתגובה אנדותרמית שבה החום עדיף. ובתגובה אקסותרמית שפולטת חום בעצמה המערכת תעדיף קור כי אם תוסיפי חום לא תתרמי נגיד לתגובה שבה עדיפה התגובה האקסותרמית שתעדיף להתרחש בקור. (בטמפרטורה נמוכה יותר מהתגובה האנדותרמית). את לא יכולה תמיד לדעת איזו תגובה מתרחשת (אקסותרמית או אנדותרמית). בדרך כלל יש נתונים של כמות המולים שהכניסו וכמות המולים שנותרו ולפי זה את יודעת אם עדיפה התגובה הישרה או ההפוכה. יש נוסחה לחישוב K שנקרא קבוע שווי משקל שבו את יכולה לדעת אם עדיפה תגובה ישרה או הפוכה. מכפלת התוצרים לחלק למכפלת המגיבים. אם K גדול מאחד יש עדיפות לתגובה ישרה ואם K קטן מאחד יש עדיפות לגתובה הפוכה. בנוסף,יש כל מיני נתונים בתרגילים שבהם נגיד מעלים או מורידים את הטמפרטורה ולפי זה את יכולה לדעת אם זה תרם לתגובה הישירה נגיד. אם חימום תרם לתגובה ישירה אז היא אנדותרמית ואם לתגובה ההפוכה אז היא אקסותרמית. אם את צריכה יותר עזרה את פשוט יכולה לשלוח לכאן תרגיל ואז יהיה יותר קל להסביר. בהצלחה.

תשובה בשני חלקים

הדוגמאות בהמשך ממחישות את הענין בצורה די טובה לטעמי-אפשר לקפוץ ישר אליהן [[תגובה אקסותרמית היא תגובה בה משתחרר חום לסביבה. תגודה אנדותרמית היא תגובה בה נלקח חום מהסביבה (לשם התקדמות התגובה). כל תגובה כימית נמצאת בשיווי משקל, כלומר התוצרים יכולים לחזור ולהיות מגיבים. בצורה הזו אם תגובה היא אנדותרמית התגובה ההפוכה היא אקסותרמית לפי עיקרון לה שטליה אם נשנה את סביבת התגובה התגובה תשאף לחזור למצב של שיווי משקל לכן אם נחמם(=נוסיף אנרגיה) התגובה תטה לכיוון בו היא משתמשת באנרגיה= התגובה האנדותרמית. ואם נקרר(=נוציא אנרגיה) התגובה תטה לכיוון בו היא משחררת אנרגיה= התגובה האקסותרמית. צריכים להגיד לך אם התגובה אנדותרמית או אקסותרמית]] דוגמאות: אם תשימי טיפה של אלכוהול על היד תרגישי קור (במים זה יותר חלש). אידוי הוא תגובה אנדותרמית. אם נקח מגבת רטובה וחמה (כמו אלו שמחלקים לפני הנחיתה) היא תתקרר (ותתיבש) הרבה יותר מהר מאשר מגבת רטובה לא חמה. אני מקווה שעזרתי להבהיר את העניין

למעלה