שאלה.

The-G

New member
שאלה.

נזכרתי בשאלה שפעם רציתי לשאול: יום כיפור הוא היום שבו חורץ האלוהים את גורלו של האדם על פי מעשיו. שאלתי היא כזאת: מדוע אין האלוהים הורג את כל עושי החטאים ה"כבדים" למיניהם? אצל אלוהים כבר אין עונש מוות כמו בטקסס?

זה פשוט

למה לדעתך עונש המוות זה העונש שמגיע להם? אולי יש עונשים גרועים יותר אפילו בעולם הזה? כמו כן, יכול להיות שאותו אדם יחזור בתשובה, ולכן האל נותן לו להמשיך לחיות.

The-G

New member
נניח

שפשע נוראי הוא פדופיליה, או רצח חפים מפשע. אם לא מגיע להם עונש מוות, איזה עונש מגיע להם (אני לא אומר שמגיע להם עונש מוות .. אני רק שואל איפה בדיוק הענישה האלוהית? הרי אומרים שביום כיפור אלוהים דן את האדם לחיים או למוות..). אגב, חזרה בתשובה מחפרת על אונס לדוגמא? האם האדם שנאנס יקבל את חייו בחזרה בגלל שהאונס התחיל למלאות אחר מצוות ה´? האם ילד שכל חייו לפניו, והוא יצטרך עכשיו לחיות עם אולי הסבל הגדול ביותר שיש, ישתנה ואפילו במאומה בגלל שהאנס חזר בתשובה?

.....

אין לי מושג איזה עונש מגיע להם (אני לא אלוהים). ולמה אתה חושב שהם אינם נענשים בצורה אחרת? חזרה בתשובה מחפרת על זה (אם הוא חוזר בתשובה הוא גם יסגיר את עצמו למשטרה). בכול מקרה, אינני מבין מה הבעיה, האדם מצטער על חטאיו בצורה כנה. מה עוד יש לדרוש ממנו? שתבין חזרה בתשובה איננה דבר פשוט וקל!

ofir_y

New member
תגובה

"אין לי מושג איזה עונש מגיע להם (אני לא אלוהים). " - אתה הרשת לעצמך הרבה פעמים לפרש ולדובב את אלוהים. מה שונה הפעם?! "ולמה אתה חושב שהם אינם נענשים בצורה אחרת?" - מפני שגם אם קרה להם משהו אין שום הוכחה שזה יד אלוהים, רק הפוך. "חזרה בתשובה מחפרת על זה " - לא. הסגרה למשטרה מכפרת על זה [בספק..] חזרה בתשובה שורפת לך את המוח - אין קשר ללכפר או לא. "מבין מה הבעיה, האדם מצטער על חטאיו בצורה כנה" - אתה קורא ליום קבוע מראש בשנה ומנהג מסורתי הצטערות כנה? אם הבן אדם היה אחרי המעשה צם ועושה את מנהגי יום כיפור, זה היה כנה. אבל כל דבר שהוא מנהג מגיל 0 [כאילו, מהגיל שאפשר להתחיל לצום..] הוא כבר חרוש, ולא בא מהלב. "שתבין חזרה בתשובה איננה דבר פשוט וקל!" - פיזית ? לא! נפשית . כן! מאוד קל לברוח מהמציאות, המציאות שלנו לפעמים קשה להבנה ומסובכת. תמיד נחמד לברוח לעולם פנטזיות והזיות. זה כמו להגיד שלהתחיל לקחת סמים זה לא קל.

........

"אתה הרשת לעצמך הרבה פעמים לפרש ולדובב את אלוהים. מה שונה הפעם?! " שאלתו הייתה בנוגע לדעת הדת היהודית, ואני רשמתי את דעתה. דע לך שאני אטאיסט. "מפני שגם אם קרה להם משהו אין שום הוכחה שזה יד אלוהים, רק הפוך" שוב כתבתי את דעת הדת היהודית. "לא. הסגרה למשטרה מכפרת על זה [בספק..]. בהחלט לא! הדבר היחידה שיכפר על זה זה ההצטערות הכנה של הבן אדם והמעשים שיעשה בשביל לכפר. דבר זה (הסגרה למשטרה) לא מספיק! כמו כן, יום הכיפורים מכפר רק על חטאים בין האדם למקום (=אל). וזה מכפר רק אם האדם רציני במה שהוא מתפלל. "נפשית . כן! מאוד קל לברוח מהמציאות, המציאות שלנו לפעמים קשה להבנה ומסובכת. תמיד נחמד לברוח לעולם פנטזיות והזיות. זה כמו להגיד שלהתחיל לקחת סמים זה לא קל." כל שינוי חברתי הוא קשה מאוד.

ofir_y

New member
תגובה

"שאלתו הייתה בנוגע לדעת הדת היהודית, ואני רשמתי את דעתה. דע לך שאני אטאיסט" - זה לא משנה אם בכלליות אתה אתאיסט, ברגע שאתה מייצג את הדת היהודית ומפרש את אלוהים אני אבקר את ההודעה שלך כאדם דתי. "בהחלט לא! הדבר היחידה שיכפר על זה זה ההצטערות הכנה של הבן אדם והמעשים שיעשה בשביל לכפר" - זה שבן אדם חוזר בתשובה ורוצה פשוט להרוויח את מקומו בעולם הבא לא אומר שהוא בהכרח מצטער על כך. "כל שינוי חברתי הוא קשה מאוד" - נכון, אבל אם X קשה וגם Y קשה , יכול להיות שמצב אחד יותר קשה מהשני עדיין וזה הופך אותו לקשה יותר. בדיון הזה, הבריחה מהמציאות קשה יותר מהתמודדות עם המציאות.

תגובה

"זה שבן אדם חוזר בתשובה ורוצה פשוט להרוויח את מקומו בעולם הבא לא אומר שהוא בהכרח מצטער על כך" אם הוא לא מצטער, אין הוא חוזר בתשובה. אין אני מבין מה כולכך קשה להתמודד עם המציאות כפי שהיא נתפסת לפי החילוניות. כמו כן, הרבה חילונים מאמינים באל מסוים, אבל אינם חושבים שיש לעבוד אותו כמו שהדת היהודית דורשת, לפיכך האמונה באל זה יותר קלה (וזה בהסתייגות קלה). דבר אחרון, אתה טענת שאני "מלביש" הגדים על האל. אבל תראה בזה כהגדרה של האל.

ofir_y

New member
תגובה

"אין אני מבין מה כולכך קשה להתמודד עם המציאות כפי שהיא נתפסת לפי החילוניות" - החילוניות אומרת שה"נשמה" הנפש שלנו והמחשבות הן רק קשרים כימיים וחשמליים בין הניורונים במוח, לקיחת אחריות על המעשים והחיים שלנו [אף אחד לא קבע מראש אותם], ושאנחנו מתים - אנחנו פשוט מתים, מתפגרים, נרקבים בקבר. לא יותר מיזה. יש כאלה שלא יכולים לעכל את זה, מה לעשות.... "כמו כן, הרבה חילונים מאמינים באל מסוים, אבל אינם חושבים שיש לעבוד אותו כמו שהדת היהודית דורשת" - זה לא אומר כלום. זה נקרא דאיזם אם הם מאמינים באל לא פרסונלי. לדוגמא קרובת משפחה שלי פעם שאלתי אותה אם היא מאמינה באלוהים והיא ענתה : "מה? מה זאת השאלה הזאת? לא יודע.. לא ממש איכפת לי האמת.." - הרבה ענו לי כמוה. לפי דעתי זה נקרא חוסר אמונה, הם לא מאמינים באלוהים ולא מאמינים שאין אלוהים. הם מאמינים שאולי יש אלוהים אבל זה בטוח לא צריך לעניין אותנו. "אבל תראה בזה כהגדרה של האל" - לא הבנתי למה התכוונת כל כך..

תגובה

יש חילונים שמאמינים בנשמות ושטויות בסגנון זה, וכך הם מתגברים על הקושי של הנפש והשאר... בקשר להגדרה של אל, ניתן להגדיר את אלוהים ע"פ אקסיומות מסוימות, כגון: כל יכול, בורא היקום, הולך לפי ההלכה היהודית ועוד. נכון שאתה ועוד הרבה יתנגדו לזה, אבל מבחינת המאמין היהודי אלה הם המאפיינים של האל.

DaCritic

New member
חזרה לתשובה והסגרה למשטרה

אתה אולי מתבלבל בגלל שבתי הכלא מלאים בחוזרים בתשובה (ואזכיר שבמקום שבעלי תשובה וגו´
תרתי משמע!) אני חושב שזה בדיוק להיפך - קודם המשטרה תופסת אותם, ורק אח"כ הם חוזרים בתשובה... יכול להיות שיותר קל להפסיק להיות חופשי, כשאתה מאחורי סורגים? רק שני הזוזים שלי.

DaCritic

New member
שאלה טובה!

מה, יש יתרונות בחזרה בתשובה, חוץ מהתקרבות אל הבורא?!

alon14

New member
ברור!

היכולת לברוח מהמציאות לעולם הבא, היכולת להטיל אחריות על הרב, ולמי שמתחת לגיל 18, אי שירות בצבא.

uuuaaa

New member
לא נכון

בראש-השנה נקבע גורלו של האדם על פי מעשיו. ביום-כיפור החטאים נמחקים (אם הבנאדם מצטער עליהם ומתחייב שלא לחזור עליהם). לגבי שאלת ה"צדיק ורע לו, רשע וטוב לו", עיין כאן: http://www.tapuz.co.il/tapuzforum/main/Viewmsg.asp?id=264&msgid=4785281&place=0

The-G

New member
מצטער על הטעות.

אוקיי, אז גורלו נקבע על פי מעשיו. אני לא התכוונתי ל"צדיק ורע לו, רשע וטוב לו" - אלא שאלתי: אם אדם חטא חטא מזעזע (לכל הדעות), אז למה ה´ לא מעניש אותו? הרי אתה אמרת - בראש השנה נקבע גורלו - (ואני אמרתי: ) לחיים, או למוות.

The-G

New member
טעות 2.

התכוונתי להגיד: "אוקיי, אז גורלו נקבע בראש השנה".

israelberger

New member
פשוט מאוד

אם לכל חטא היה עונש מיידי אז אף אחד לא היה חוטא ואז זה כבר לא בחירה חופשית אם לעשות טוב או רע.

alon14

New member
על בחירה חופשית...

...למה בשם יחזקאל (זה מ"לנשק ליחזקאל ת´תחת") אתה חושב שבחירה חופשית זה רק טוב או רע? תיקח למשל את החוק - הוא מונע ממך בחירה חופשית? הוא במקרים רבים הכי גנרי ומתיר שאפשר בלי שתהיה אנרכיה (שהיא המשטר במדינת ישראל אבל זה לא קשור). ב-http://www.talkhardonline.com/index.php כמעט כולם שמאלנים קיצונים למדי, לכל אחד יש דעות שונות לגמרי (יש שם קפיטליסטים גמורים וקומוניסטים גמורים) וכולם מסוגלים לחיות זה עם זה, כך שתהיה הרבה בחירה חופשית גם אם האינרציה של 95% מהעולם תימחק (כי השונות בתוכה הרבה יותר קטנה מהשונות בתוך האשנים שהמציאו את מערכת המוסר שלהם בעצמם).

israelberger

New member
המונח בחירה חופשית

בחירה חופשית משמעה שיש אפשרות אבל לא רשות לעשות טוב או רע.

למעלה