שאלה

DhoBit

New member
שאלה ../images/Emo35.gif

מאחר ואני חולה אולצתי לבלוע כדורים קטנים וכחולים... עכשיו ה"תמיסה" נמצאת בתוך מין קפסולת פלסטיק, עכשיו אני תוהה ביני ובין עצמי מה קורה לפלסטיק הזה כשהוא מגיע אליי לקיבה... מתעכל או לא? ואם לא איך החומר שבתוכו אמור להשפיע, איך הוא יוצא בכלל??? גל

ארינמל1

New member
מתעכל

לפחות זה מה שאמא הרופאה שלי אמרה כששאלתי אותה את אותה השאלה לפני חודש.

keynant

New member
ניסוי...

נסו להרטיב את האצבעות ולהחזיק כדור שכזה, או לשים אותו בתוך כוס עם מים...את תווכחו לדעת שהכדור מתעכל יופי. למעשה, ענית לעצמך בהודעה הראשונה-"ואם לא, איך החומר ישפיע?" מאחר ואם לא הוא לא ישפיע, והוא אמור להשפיע- הוא מתעכל.

DhoBit

New member
כן אבל...

היו לי כמה תהיות.... בכל מקרה תודה לכם.... סתם זאת הייתה תהייה...

helva

New member
מתמוסס, לא מתעכל

החומר מתעכל. הפלסטיק עצמו כנראה רק מתמוסס.

יניב ריז

New member
לגבי טכנולוגיית ציפוי כדורים

הדבר מעט יותר מורכב. ראשית ההבדל בין "להתמוסס" ל "להתעכל": להתמוסס-תהליך כימי שממוס את החומר המסיס. להתעכל-ספיגת החומר שמוסס לתוך מערכת הדם. כך שהכדור קודם כל מתמוסס/מתפרק ורק אז מתעכל. הסיבה,מערכת הדם לא יכולה לספוג דרך קרום המעי הדק/גס מולקולות גדולות,לכן הפעילות האינזימטית בכל שלב בעיכול ,דואגת לפרק את המזון לאבני הבניין הקטנים שלו. חלבונים-חומצות אמינו. סוכרים-גלוקוזה. שומנים-לפידים. בכדורים הציפוי מורכב לעיתים מכמה מאות שכבות שונות!!! הסיבה-הרוקח שיצר את הכדור יודע שפעילותו תהיה אפקטיבית אם החומר הפעיל יתעכל באיזור ספיציפי במערכת העיכול, לכן כל ציפוי מעכב את שיחרור נוזל הקפסולה/החומר הפעיל, עד שהכדור מגיע לסביבה במעי שלא תפגע בוץ בפה-סביבה בסיסית קלה. בקיבה-סביבה חומצית חזקה. בתריסריון-סביבה בסיסית חזקה. כך שאם חומר מסוים שמשמש כתרופה עשוי להפגע בסביה חוצית,הציפוי יתוכנן כך שהכדור יתמוסס רק בתריסריון.

helva

New member
ואיך זה סותר את מה שאמרתי?

בסה"כ אמרתי שהפלסטיק לא מתעכל אלא רק מתמוסס בזמן שהחומר שבתוך הכדור גם (אוקיי, שכחתי את המילה "גם") מתעכל. אם כבר קטנוניות - חומרים גדולים פשוט לא יעברו את תאי המעי, זו לא בעיה של מע' הדם. חוץ מזה שחלבונים נספגים גם כפפטידים קטנים ובמקרים נדירים אפילו חלבון שלם באנדוציטוזה. וסוכרים לא בהכרח מתפרקים לגלוקוז אלא לחד הסוכרים מהם הם מורכבים (במקרה של סוכר רגיל, למשל, מדובר על גלוקוז ופרוקטוז). אבל זה כבר באמת קטנוני
.

יניב ריז

New member
זה לא היה אמור לסתור...זה גם וגם../images/Emo13.gif

ובתשובה רשמתי שהם לא יצליחו להגיע למערכת הדם בשל גודלם, לא בשל בעיה במערכת הדם עצמה.

פלטרון

New member
הפלסטיק הזה לא מזיק ??

ובכלל מה זה בכלל ? אני יודע שבכמויות קטנות ייתכן וזה לא מזיק, אבל זו בדיוק השאלה שלי - האם החומר עצמו מזיק, אבל בכמויות קטנות כמעט ואינו מורגש? או שגם בכמויות מאוד גדולות ( "שלום, קוראים לי פלטרון ואני מכור לחומר לפלסטיק הזה שעוטף את הכדורים "
) זה כאילו בלעתי קוביות סוכר ? אף פעם לא חשבתי על הקטע של הכדורים... אתם חושבים שיש לפלסטיק הזה ערך קלורי ? אתם חושבים שיש מישהו בעולם שרגיש לפלסטיק וצריך לכל תרופה דרך אחרת לקבל אותה ( רק בגלל הפלסטיק ). אגב - במלחמת המפרץ הראשונה התפרסם שהיית מישהי שהייצה רגישה לגומי של המסיכה, ולאחר שבלילה מסויים הקפיצו אותנו 3 פעמים.. הפנים שלה האדימו ממש.. כמובן שדאגו לה למסיכה מיוחדת . אז מה אתם אומרים לגבי הפלסטיק ... יש מי שרגיש לו ?

שמע

בטוח איפשהו ברחבי העולם יש מישהו שרגיש לפלסטיק.. אם יש אנשים שרגישים לאור שמש בטוח יש גם כאלה שרגישים לפלסטיק...

helva

New member
בהנחה שהוא לא מתעכל

(וקשה לי להאמין שהוא כן) - איזה ערך קלורי? כדי שיהיה למשהו ערך קלורי הוא חייב להכנס לתוך הגוף שלך. אם הוא פשוט עובר דרך מערכת העיכול הגוף שלך לא יכול לנצל אותו כדי להפיק ממנו אנרגיה. אני מניחה שהחומר לא מזיק (אחרת לא היו משתמשים בו). אלרגיה - יכול להיות.

יניב ריז

New member
לאו דווקא עיכול=קלוריות, זה תלוי

אם החומר אורגני או אנאורגני. גם ויטמינים ומינרלים מתמוססים ומתעכלים,נכנסים לגוף אך אינם בעל ערך קלורי שהוא.

TheFinalCut

New member
אם לדייק... ../images/Emo22.gif

לא מכל חומר אורגני ניתן להפיק אנרגיה, ולמען האמת, מרובם לא. הגוף שלנו יודע להפיק אנרגיה מכמה תוצרי בסיס סוכריים (בעיקר גלוקוז או סוכרים תלת-פחמניים מסוימים), רב-סוכרים שמפורקים לגלוקוז או שומניים (שמפורקים ומומרים גם הם לסוכרים), ולהפוך כמה סוגים נוספים של חומרים אורגניים לסוכרים בתהליכים מטאבוליים מורכבים (לדוגמא, הגוף יודע לפרק חלבונים, דנ"א ורנ"א כדי לייצר מהם אנרגיה בתהליך הגליקוליזה או במעגל החומצה הציטרית). בכל מקרה, לא ברור לי למה כולכם משתמשים במונח "פלסטיק" כדי לתאר את המעטפת של תרופות. פלסטיק אינו מתעכל בגופנו כלל ונפלט החוצה... כמו כל שאר הדברים שלא מתעכלים. אם קפסולות של תרופות היו מורכבות מפלסטיק, הן לא היו מפורקות כלל והתרופה היתה חסרת ערך. יש סדרה שלמה של פולימרים למעטפות של תרופות שמורכבות בהתאם ליעד הפירוק הרצוי, כפי שאמרת, יניב. אני חושב שרובם רב-סוכרים או גליקופרוטאינים.

יניב ריז

New member
לא כ"כ הבנתי...../images/Emo163.gif

בשיעורי ביולוגיה המורה תמיד טען שבגלל שכל חומר אורגני מורכב מפחמן,מימן וחמצן (ובשומנים גם חנקן),תמיד יהיה ניתן להפיק אנרגיה מאבן הבנין של אותה המולקולה. מה פיספסתי?

helva

New member
בתאוריה - הגיוני

מעשית, בגוף יש ריאקציות להפקת אנרגיה ממספר מסויים של חומרים (סוכרים, חלבונים, שומנים...). שאר החומרים פשוט לא מתפרקים בריאקציות שגורמות לייצור מולקולות עתירות אנרגיה. חנקן? בשומנים? לא בחומצות אמינו? ובקשר להודעה הקודמת שלי - כן, אני יודעת שלא כל חומר שמתעכל הוא בעל ערך קלורי ומופקת ממנו אנרגיה. אבל מה שאמרתי זה שחומר שלא מתעכל לא יכול לשמש כמקור לאנרגיה בגוף (כי הוא לא נכנס אליו) - זה לא אותו דבר כמו "כל מה שמתעכל משמש להפקת אנרגיה"
.

TheFinalCut

New member
ובכן,

המורה לביולוגיה שלך כנראה עשה over simplification של הנושא מאיזושהי סיבה (כנראה חשב שלא תבינו אם יסביר את זה יותר לעומק). (אני מתקשה להאמין שהוא פשוט לא ידע על מה הוא מדבר, מאחר וזה ידע בסיסי למדי בביולוגיה). ישנם חיידקים ויצורים אחרים שמתקיימים על בסיס חומרים אורגניים שונים שהם קולטים מסביבתם. האדם אינו אחד מהיצורים הללו, אנחנו מסוגלים להפיק אנרגיה רק ממגוון מוגבל של מולקולות אורגניות (כפי שהזכרתי וגם הזכירה helva), שאת רובן צריך לפרק תוך השקעת אנרגיה ליחידות קטנות ופשוטות יותר. חנקן לא נמצא בשומנים וגם לא בסוכרים (אלא אם הם עברו תהליכים ספציפיים ובלתי טבעיים להוספת חנקנים), אלא בחומצות אמינו ובחומצות גרעין ובכל מיני חומרים אורגניים אחרים שלא נכנסים לקטגוריות הללו.

DhoBit

New member
../images/Emo41.gif../images/Emo41.gif../images/Emo41.gifעשיתי תניסוי../images/Emo41.gif../images/Emo41.gif../images/Emo41.gif

שמתי כדור ככה שחצי ממנו היה בתוך מים על לימון (כדי ליצור קצת חומציות) וחצי היה תלוי..... ואחרי בערך שעתיים לא נותר מהכדור כלום... מה שלא בדקתי זה מה קורה כשהמיים זזים כי עשיתי את הניסוי עם מים עומדים ללא תנועה.... נשאר לי עוד ניסוי אחד...חחח

hyper active

New member
אז ככה

הפלסטיק הזה אכן מתמוסס מצוין, נסה באמת לשים את זה במים תערבב קצת ותוך כמה שניות אין פלסטיק יש רק מים צבעוניים.... ומן הסתם עושים את זה מחומרים לא מזיקים.... כול דבר בכמויות מופרזות הוא לא בריא אבל בעיקרון אם תיקח במינון סביר מתי דצריך אין בעיה

למעלה