שאלה

• פותח הנושא pdib
  • פורסם בתאריך

pdib

New member
שאלה ../images/Emo26.gif

למה במילה אפילו, אני, אבישי באות א' יש חתף פתח? כלומר, איך יודעים שבמקור אמור להיות שווא?

or99

New member
אי אפשר לדעת בוודאות.

האפשרות היחידה האחרת היא שיש שם קמץ - אָפילו, אלא שבד"כ אין מילים עם הברה פתוחה רגילה מעבר למקום שני אחרי הטעם (כאן הא' היא במקום השלישי אחרי הטעם), ולכן אפשר היה "לחשוד" שיש שם חטף.

pdib

New member
רגע, אז בא ניקח את המילה: אני.

מילה זו מחולקת ל-2 הברות: א-ני. הברה מס' 1: א - הברה פתוחה לא מוטעמת. הברה מס' 2: ני- הברה פתוחה מוטעמת. לפי החוק הבסיסי לניקוד הברות: כל הברה פתוחה (שאין אחריה שווא נח או דגש חזק) ולא מוטעמת תנוקד תמיד בתנועה גדולה. לכן מתקיים: א' בקמץ. איך אני יכול לדעת ששם אמור לבוא חטף פתח?! תודה רבה לך...

or99

New member
החוק לא עוזר לדעת...

איפה יש חטפים ושוואים. חטף ושווא לא מוגדרים כהברות, ולכן השימוש שלך בחוק אינו נכון. קודם כול יש לדעת היכן יש שוואים וחטפים, ורק אח"כ לנקד עפ"י הכללים. כדי לדעת איפה יש שוואים וחטפים צריך לדעת את המשקל (לדוגמאות עיין גם כאן תחת הכותרת "האם מופיע חטף והיכן?"). במילה אני יש בעיה משום שהיא לא מתאימה למשקל, וקשה לזהות במבטא שלנו שיש שם חטף. יש מילים שפשוט צריך להכיר (אם כי מי שמכיר שירים עם המילה וַאֲנִי יוכל לדעת זאת בקלות, לפי ניקוד ו' החיבור).

pdib

New member
אז איך אתה יודע ../images/Emo26.gif

שבשם אבישי יש חתף פתח? אני לא מכיר שום שיר עם השם אבישי...

or99

New member
אי אפשר לדעת באופן כללי.

עניין השיר היה רק דוגמה. כל מילה לגופה. אפשר לחשוד שישנו חטף מכיוון שזאת הברה שלישית לפני הטעם, כמו במילה אפילו. בכל מקרה, אני לא הייתי מנקד את המילה אבישי בלי לבדוק קודם בתנ"ך את הניקוד.

RonenYi

New member
אור, תודה רבה לך, שוב

זו הייתה עוד שאלה שחיכתה למענה במסמך השאלות הגדול שהכינותי. בביקורי כאן יוצא שאני מוצא תשובות להמון שאלות שלי, למרות שלא אני שואל אותן. זה מעיד כמה שאלות צברתי, כיסיתי כמעט כול שאלה אפשרית. כול יום הייתי חוזר מהעבודה עם פתק עמוס בשאלות לערוך במסמך, גם שאלות על עניינים דקדקנים מאוד, גם קטנוניים. אבל לאחרונה קורה שאני חוזר עם פתקים פחות 'עמוסים'. כנראה כי כיסיתי כמעט את הכול, סוף-סוף
המסמך עומד כרגע על 51 עמודים צפופים בשאלות, הערות, רשימות ודיוקי הגייה של מילים רבות. הגופן כתוב בגודל 12, והכול מסודר וערוך כהלכה. בימים אלה אני עורך אותו ומנסה להפוך אותו לכמה שיותר קל להתמצאות ותמציתי. המסמך יעזור מאוד לכול מי שיש לו ידע בסיסי בלשון, אך מתקשה במכשוליה (כמו רבים שמבקרים בפורום הזה ושואלים את המומחים שאלות). לכם, מומחי השפה, המסמך לא יחדש הרבה, אני גם מאמין שהייתם יכולים להוסיף לו מידיעתכם. אגב, אור, חידשת לי גם בנוגע למיקום ההטעמה ב"אפילו". רשמתי זאת לפניי. שיהיה לכולכם שבת-שלום.

pdib

New member
אה... אז מה זה אומר לי ../images/Emo26.gif

אם א' זאת ההברה השלישית לפני הטעם..? מה גורם לי לחשד כאן? תודה רבה לך ושבוע טוב...!

אִיתַי

New member
אני חושב שאור ניסה לומר...

שהרי ברור לנו שיש שתנועת A באות א' במילה אבישי, וכפי שכבר נכתב בשרשור הזה, הניקוד המתאים, כביכול, לפי הכללים, הוא או קמץ או חטף פתח. קמץ בלתי אפשרי, משום שמדובר בהברה פתוחה הרחוקה מרחק שלושה מקומות מהטעם, ולכן הניקוד "שנשאר" הוא חטף פתח. אבל מובן שצריך לבדוק במילון אם לא בטוחים.

RonenYi

New member
אבל אור אמר...

אור אמר שיש חשד, לא שזה בלתי אפשרי. מי יותר מדייק? יש יוצאי-דופן? אגב, כשקראתי את הודעתך חשתי תחושת דז'ה-וו מוזרה.

אִיתַי

New member
לא ממש הבנתי...

מדוע חשת את התחושה הזו. אשמח אם תסביר את דברייך.

RonenYi

New member
קשה להסביר

הרגשתי שהייתי כאן, קראתי את זה, בנקודת זמן אחרת (לפני שבכלל כתבת אותה). גם מבנה ההודעה דמה. זה כמו שאתה מגיע לאזור שמעולם לא ביקרת בו, אבל אתה מרגיש שהיית כאן פעם. נו, דג'ה-וו'

or99

New member
זה אפשרי, כי יש מילים...

שכן יש בהן קמץ מעבר למקום השני לפני הטעם. זהו קמץ שלא נחטף והוא נקרא גם "קמץ קיים": גָּלויות, רָשוּיות, רָאשֵיכם ועוד משקלים*. אבל כפי שאמרתי, אם ישנה תנועת A במבטא שלנו באות גרונית מעבר למקום השני, יש סיכוי גדול שזה יהיה חטף. * ואם בכל זאת זה מעניין מישהו, הסיבה היא שבמשקלים אלה הייתה במקור תנועת ā ארוכה.

pdib

New member
עוד שאלונת... ../images/Emo26.gif

תקין, בנקבה : תקינה עם שווא בת' או תנועת "אה" בת'? שמיש, בנקבה: שמישה עם שווא בש' או תנועת "אה" בש'? תודה רבה, ומתי יודעים מתי זה מה...? תודה.

RonenYi

New member
תראה...

"תקין" זה משקל קַטִּיל, שבו האות האמצעית מקבלת דגש. מכאן הפתח נשמר בנטייה, ולכן "תַּקִּינָה". "שמיש" לעומת זאת, נוהגת במשקל קָטִיל, כמו גם "סדיר". מכאן התנועה מתקצרת בנטייה, ומתקבל שווא. אז כיצד להבחין ביניהם? ובכן, אני לא משוכנע מהו ההסבר הרשמי לכך, אבל יש לי שיטות להזכיר לעצמי תופעות לשוניות, ולהלן זו שמסבירה את המקרה הנוכחי: "תקין", הפוך זאת לפועל, אתה תחשוב על הפועל "תיקן", או "לתקן", שניהם בבניין פיעל. ובניין פיעל, כידוע, מקבל דגש תבניתי. לכן אתה מסיק ש"תיקן", הנובע ממנו, מקבל גם הוא דגש. כך אני מסביר זאת לעצמי כדי לזכור, אבל אולי יש הסבר אחר. אני אשמח לשמוע על דרכים אחרות, או אפילו על 'חורים' בדרך שלי (לא אשמח לגלות שיש כאלה, אבל אשמח אם תספרו לי עליהם במידה וקיימים).

אִיתַי

New member
אני חושב ש...

המעבר משם עצם לפועל בבניין פיעל הוא מוטעה ומטעה, משום שאולי לפעמים נכון הדבר, אבל במקרים אחרים ממש לא: שָמִיש הוא ראוי לשימוש, שמשתמשים בו, ובמילים אלה צריך לבוא דגש - אך לא במילה "שמיש" עצמה. כנ"ל לגבי "סדיר". ובנוגע ל"תקין" - בדקתי באב"ש והוא מתייחס דווקא לצורה תָּקִין. לעומת זאת, ראיתי את הצורה תַּקִּין בספר ללימוד לשון. מה הנכון?

arie86

New member
ניתן להבחין ע"פ משמעות המשקל

משקל קַטִּיל מתייחס למילים עם משמעות חזקה (ולכן דגש חזק, כך בעבר שמעתי), תכונה חזקה: כביר, אדיר, אביר, עריץ, אלים, וכדומה. כמו כן, יש גם כלים במשקל זה - סכין, לפיד. משקל קָטִיל, לעומת זאת, מציין תכונות חלשות (זריז, שמיש), עונות (אביב, קציר, אסיף) ותפקידים ומעמדות (פקיד, קצין, שליח).

למעלה