שאלה שמטרידה אותי

שאלה שמטרידה אותי

בספר דברי הימים רשום שישאיהו מצא את הספר של ברית אלוהים עם משה ואז הוא אמר למשרתים שלו ללכת ולהגיד לעם שיעשו ככה כמו שהספר אומר לעשות במצוות ה' בית יהוה--מצא חלקיהו הכהן, את-ספר תורת-יהוה ביד-משה. טו ויען חלקיהו, ויאמר אל-שפן הסופר, ספר התורה מצאתי, בבית יהוה; ויתן חלקיהו את-הספר, אל-שפן. טז ויבא שפן את-הספר אל-המלך, וישב עוד את-המלך דבר לאמר: כל אשר-נתן ביד-עבדיך, הם עשים. יז ויתיכו, את-הכסף הנמצא בבית-יהוה; ויתנוהו, על-יד המפקדים, ועל-יד, עושי המלאכה. יח ויגד שפן הסופר, למלך לאמר--ספר נתן לי, חלקיהו הכהן; ויקרא-בו שפן, לפני המלך. יט ויהי כשמע המלך, את דברי התורה--ויקרע, את-בגדיו. כ ויצו המלך את-חלקיהו ואת-אחיקם בן-שפן ואת-עבדון בן-מיכה ואת שפן הסופר, ואת עשיה עבד-המלך--לאמר. כא לכו דרשו את-יהוה בעדי, ובעד הנשאר בישראל וביהודה, על-דברי הספר, אשר נמצא: כי-גדולה חמת-יהוה, אשר נתכה בנו, על אשר לא-שמרו אבותינו את-דבר יהוה, לעשות ככל-הכתוב על-הספר הזה. כב וילך חלקיהו ואשר המלך, אל-חלדה הנביאה אשת שלם בן-תוקהת (תקהת) בן-חסרה שומר הבגדים, והיא יושבת בירושלם, במשנה; וידברו אליה, כזאת. כג ותאמר להם, כה-אמר יהוה אלהי ישראל: אמרו לאיש, אשר-שלח אתכם אלי. {ס} כד כה אמר יהוה, הנני מביא רעה על-המקום הזה ועל-יושביו: את כל-האלות, הכתובות על-הספר, אשר קראו, לפני מלך יהודה. כה תחת אשר עזבוני, ויקטירו (ויקטרו) לאלהים אחרים--למען הכעיסני, בכל מעשי ידיהם; ותתך חמתי במקום הזה, ולא תכבה. כו ואל-מלך יהודה, השלח אתכם לדרוש ביהוה--כה תאמרו, אליו: {ס} כה-אמר יהוה אלהי ישראל, הדברים אשר שמעת. כז יען רך-לבבך ותכנע מלפני אלהים, בשמעך את-דבריו על-המקום הזה ועל-ישביו, ותכנע לפני, ותקרע את-בגדיך ותבך לפני; וגם-אני שמעתי, נאם-יהוה. אז השאלה לשי היא כזאת: האם בני ישראל עד אז לא חגגו את חג הפסח? ולא ידעו שה' הוציא אותם ממצרים ונגיד שהם לא ידעו על כל זה האם מהפרק אפשר לשער שמהספר הזה שמצאו שמה אנחנו יודעים שיצאנו ממצרים ושמשמה משמצאו את הספר הזה התחילו להאמין ב ה'

manew

New member
תשובה

לפני שאני יענה על השאלות אני רוצה לתת קצת רקע: המצב באותה תקופה היה שבנ"י ערבבו בין תורת ה' לדתות אחרות היו בניהם כאלו שהאמינו בבעל והתפללו לה' באותו זמן וכדו' התפיסה של כלל הדתות היתה שיש הרבה אלים ויש ביניהם מלחמות (מיתולוגיה רומית/יוונית לדוגמא) וכל אדם בוחר לעצמו אל להאמין בו ושישמור עליו הדת היהודית סוברת שיש אל אחד בלבד שברא הכל ועשה הכל ומשגיח על הכל אבל את זה לא הבינו רבים מהעם וחשבו שה' הוא כמו כל האלים ושאפשר לפעמים להתפלל אליו ולפעמים לאל אחר הספר שהם מצאו ב"בית ה'" היה ספר "תורת ה' ביד משה" כלומר אותה התורה שנמצאת בידינו כיום -אחרי הקריאה בתורה בבית כנסת (או לפני תלוי במנהגים) מגביהים את הס"ת ואומרים "זאת התורה אשר שם משה... ע"פ ה' ביד משה"(פסוק מהתורה) - מכאן שהספר המוזכר בדברי הימים הוא הס"ת (חמשת חומשי תורה) כאשר המלך פתח את התורה וקרא בא הוא הבין את ההבדל בין ה' ששומר עלינו תמיד ומשגיח עלינו וכרת ברית עם אבותינו לבין כל האלי(לי)ם האחרים ואז עניין יציאת מצריים קיבל משמעות אחרת תמיד היו בבנ"י אנשים שזכרו את עניין יציאת מצריים ואת משמעות התורה (לראיה - קיום נבואה בישראל - עיין בדברי הרמב"ם על נביאים) אבל לאחר כל המלכים הרשעים שלא עשו את דבר ה' שהיו לפני ישאיהו היו אנשים אלו מועטים ורוב העם ראה את ה' בתור אל ככל האלים השינוי המחשבתי בעקבות גילוי הספר אכן הוביל את בנ"י לאמונה מחודשת ומחוזקת בה' ושונה מהאמונה שהייתה באותה תקופה ובנ"י חגגו את הפסח כמו שהם חגגו כל פולחן של כל אל אחר שהיה בסביבה אבל לאחר מציאת התורה בבית המקדש הם חגגו את הפסח בקדושה ובטהרה (אם עיברו את השנה בשביל שכל עם ישראל יספיק להתקדש) ובתור עם שה' זה האלוהים היחיד שלהם אז הם חגגו את הפסח והם ידעו על יציאת מצריים אבל משמעות האמונה בזה השתנה מרגע שנמצא הספר ובאמת מאותו רגע הם האמינו בה' בצורה הראויה חיים

uuuaaa

New member
תשובה

הם מצאו את הספר המקורי שכתב משה רבנו בכבודו ובעצמו. ולא סתם, אלא הוא היה גלול בדיוק על פרשת התוכחות. אני חושב שהם לא חגגו את הפסח בשמחה שכזאת עד אותה שנה, אך ודאי שחגגו פסח. אמנם חלק גדול מהעם לא שמרו מצוות בדורות שונים, אך תמיד היתה קבוצה שכן האמינה ושמרה על המסורת.

למעלה