שאלה שמטרידה אותי

שאלה שמטרידה אותי

לא מעט היא מה הגורמים לכך שתהליך חד משמעי ועקבי של פיחות בעוצמת הדת היהודית בפרט והדת באופן כללי שהחל מגרמניה במאה ה18 עם מנדלסון וגייגר ואחריה צרפת ובריטניה שבהם לפני השואה היהודים הדתיים היו ספורים. בהמשך זה הגיע גם למזרח אירופה בהתחלה הונגריה אוברלנד וליטא עד אחרון השטעטלים הגיע רוח של קידמה והשכלה שהביאו מיד להתחלנות הדרגתית וכלה ברוסיה הקומניסטית ארהב וישראל עם גלים של התחלנות רצינית אז מה לעזאזל השתנה מאז ? למה הכל התהפך למה כיום יש המון חוזרים בתשובה שמהכרות איתם רובם בעלי רמה שכלית נמוכה להחריד ואין מספיק חרדים אינטלגטים שמבינים את החור שהם תקועים בו . אפילו החרדים של היום התחרפנו אם פעם פאי הייתה40 אחוז מהציבור ועזרא הייתה תנועת נוער מעורבת ובפולין חסידות גור הלכו בלי פאה (סבתא שלי חסידת גור וסיפרה לי נשבע לכם) ולהורים היו 3 ילדים וכולם עבדו אז מה לעזאל קרה ?

חזקוש

New member
ככל שמקצינים וסוגרים,לראשי העדה יש יותר שליטה

וזה מביא לעושר רב לאלו שבחלק העליון והצר של הפירמידה.
ארגון חבורת הקצה (מועצת גדולי /החכמים) ביחד ולחוד קובעים את סדר היום.
זו סיבה מצוינת עבורם להמשיך בקו שהוכיח את הרווח הממוני כלכלי, האישי והחברתי שהם עושים הימנו.

אולי דוקא בגלל הניסיון "המר"

נלחמים בטירוף בכל מה שיאפשר הצצה החוצה.
והתוצאות הן הקצנה נוראה ומנוונת

שתי תשובות

יש לי שתי תשובות, ושתיהן הולכות להרגיז לא מעט קוראים.

תשובה ראשונה: אשכנזים וספרדים.
אצל האשכנזים המגמה של יציאה מהדת נמשכת. בעיקר בציבור הדתי לאומי המגמה ברורה. גם התופעה המכונה "דתיים לייט" היא, לדעתי, בסך הכל יציאה בשאלה מסוג אחר, שגם מתפרסת על פני שני דורות.
מנגד, ה"חוזרים בתשובה" הם בעיקר ספרדים ("מזרחיים", אם תרצו), בעלי השכלה נמוכה ורקע סוציו אקונומי נמוך.

סליחה על הגזענות. המטרה אינה להיות גזעני אלא להצביע על התופעה. הפרשנות יכולה להיות גזענית או לא - תלוי במפרש. אני לא מפרש פרשנות.
ועוד הערה: כמובן שכל זה בהכללה. ברור שישנם אשכנזים רבים חוזרים בתשובה וספרדים רבים יוצאים בשאלה. זו רק הכללה לצורך התבוננות, ולא קביעת מסמרות.

תשובה שניה: הירידה של הציבור החילוני.
כדי לצאת לא מספיק רק לא לרצות את המצב שבו אתה נמצא. זה מספיק לחלק מהאנשים (בעיקר לכותבים כאן), אך לרבים לא.
כשמשמעות היציאה היתה השכלה או ציונות - אידאלים מוערכים - היתה יציאה.
כיום הציבור החילוני, בעיקר נותני הטון בו, ירדו כל כך, שהם ממאיסים את החילונות בגלל השקפת העולם שלהם. נותני הטון בציבור החילוני - האקדמיה, המשפט, הסופרים וכו' - עוסקים ב"אידאל" אחד ויחיד: להקים מדינה פלשתינית.
אם זה האידאל - אין פלא שאין כל רצון להתחבר לכך.

אם באיזשהו שלב החילוניים בארץ יגיעו לתקופת רנסנס, שבה הם יציבו אידאלים של תיקון עולם כזה או אחר, סביר שהחרדים יימצאו בבעיה. כל עוד החילון הישראלי מוכר את נשמתו לפלשתינים - אין תקווה.

למעלה