ל-ZaZen, סלבו וזאב, תגובות
ראשית, את הדרך לתרגל קובע לעצמו כל מורה בכל שיטה - הרי הדגשים השונים יובילו במשך השנים לשיטות-אימון שונות לחלוטין, וכך נוצרת לה שיטה חדשה. לכן אפשר למצוא גם היום, כאלה המתרגלים קראטה כשיטה ללחימת-רחוב לכל דבר, לעומת כאלה המתרגלים קראטה כדרך להארה רוחנית. שנית, לגבי המבנה המשפחתי של השיטות הסיניות, הרי ידוע שתלמידים מתייחסים אחד אל השני כאל "אח", אל תלמידים ותיקים כאל "אח גדול", אל תלמידים שלמדו עם המורה שלהם כאל "דוד", ואל המורה הישיר כאל אבא; במסגרות היפניות אין גישה כזאת. אני מסכים שכמעט אין אפשרות ללמד באופן ישיר את בני המשפחה הקרובה - אבל מה עם יאנג לו-צ´אן, מייסד סגנון יאנג בטאי-צ´י, ושני בניו - ובניהם? הרי לך דוגמא לכך שהמצב היום אינו זהה למה שהיה לפני 100 שנה (כאילו שלא ידענו...
הסיכויים שלנו היום להיתקל באלימות גופנית, לדעתי, אכן קטנים בהרבה מסיכוייו של סמוראי ממוצע, או מוביל-שיירות בסין, או נזיר-שאולין בימים שהמנזר האמיתי עוד היה קיים. ביפן של היום אין כמעט פשיעה אלימה בכלל - ואמנות-הלחימה הנפוצה ביותר שם היא בכלל קנדו, שאין לה שום יישום "קרבי" ברחוב כי אף אחד לא מסתובב ברחוב עם שינאי. לא רק זה, אלא שאם אנחנו רוצים ללמוד הגנה עצמית - כפי שאייקיפריק חוזר ומדגיש - עלינו להתחיל לעסוק בתחומים "עלומים" כמו שוקרים חשמליים, מרססי-גז-מדמיע, "צרחנים" למיניהם, מיגון דירות כנגד פריצה, אלתור כלי-נשק, מציאת דרכי-מילוט, ועוד ועוד - דברים שרוב אמנויות הלחימה (לפחות אלה שאני מכיר) לא עוסקות בהם כלל. בקיצור, לדעתי: אמנויות הלחימה המסורתיות אינן נותנות תשובה ל"שדה הקרב המודרני", ולכן צריך למצוא מסגרת התייחסות אחרת לנושא. לגבי "הבסיס התיאורטי לטאי-צ´י" - הבאתי את המובאה הנ"ל כדי להראות שנושא הבריאות היה חשוב גם למייסדי השיטה, לפני מאות שנים, ואינו "דבר חדש". אני מרשה לעצמי, על-סמך חומר שקראתי, בין השאר, ב"חרב לעט", לפקפק בטענה שצ´אנג סאן-פנג באמת היה מייסדו של הטאי-צ´י, ובהחלט ייתכן שהספר בו מדובר נכתב ע"י מישהו אחר ויוחס אליו, כדי להיתלות על עץ גבוה; עם זאת, עצם קיומה של הפסקא הזאת, והחשיבות שניתנת לה, אומרת הרבה. אישית, נראה לי שהמציאו את הטכניקה ואח"כ חיפשו פילוסופיה ("תיאוריה") שתסביר איך ולמה זה עובד; ברור שתיאוריה ללא פרקטיקה אינה שווה הרבה. אבל העובדה היא שאמני טאי-צ´י רבים מייחסים חשיבות רבה ל"כתבים הקלאסיים של הטאי-צ´י", כמדריך להבנת העקרונות והביצוע הנכון של כל דבר ודבר בטאי-צ´י. ואני שוב חוזר לנושא המקורי: לוחם הפוגע בבריאותו באימונים, הוא לוחם גרוע! הוא זהה למאגיסט ש"שופך קנה" באופן קבוע, או לנהג שעושה שוב-ושוב תאונות דרכים, או לרתך העובד ללא משקפי-מגן: ככל שהוא מתמיד באימוניו, כך יכולתו לבצע את הדברים "בזמן-אמת" הולכת ויורדת, כי יכולתו תלויה בבריאותו! וידוע שטבח אחד שלא שטף ידים יכול להשבית בסיס שלם עם דיזנטריה. כל שיטת אימונים שלא מסתכלת על הטווח הארוך, ולוקח בחשבון את בריאותו של התלמיד
לאורך כל חייו, תגרום, בסופו של דבר, לפגיעה בבריאותו -
ולכן גם לפגיעה ביכולת הלחימה שלו - ולכן, לדעתי, שיטה כזו אינה ראויה להיקרא "אמנות לחימה". אבל זו רק דעתי.