שאלה של רוקי

yonatanpollak

New member
שאלה של רוקי

אהלן קוראים לי יונתן, התחלתי השנה רק לראות פוטבול (המשחק היחיד שראיתי לפני זה הסופרבול האחרון). ספורט אדיר, ימי ראשון הרבה יותר מעניינים עכשיו.
קיצר בלי יותר מידי הקדמות, יש רק עוד משהו אחד בחוקים שאני לא סגור עליו 100%, והוא החזרת פאנטים וקיקאופים.
אשמח אם מישהו יוכל לרשום תגובה מפורטת על החוקים, אבל באמת עם לגעת ממש בכל האפשרויות:
מה זה בדיוק fair catch, אם/מתי לקבוצה הבועטת מותר לגעת ראשונה, מה הסיפור בדיוק כשקבוצה בועטת חלש בכוונה (בסוף המשחק כשהם חייבים עוד נק'), הם כאילו מחכים שיגע בשחקן יריב ואז מותר להם?

קיצר אני מניח שהבנתם אותי, אם למישהו יש כוח להסביר ממש את כל החוקים והניואנסים בהקשר הזה.
תודה.

Yo-man

New member
ברוך הבא. התשובה מתחלקת ל-3

פאנט הוא בעיטת הרחקה המתרחחשת בדאון רביעי,ף כאשר הקבוצה חושבת שהסיכויים שלה להשלים את הניסיון הרביעי נמוכים מהסיכון שבלתת לקבוצה השניה את כדור במידה ויכשלו.
בעיטת הרחקה יוצאת בסנאפ רגיל מהסנטר לבועט שעומד כ-7 יארדים מאחוריו, לבועט מותר גם למסור או לרוץ עם הכדור, אבל זה טריק-פליי נדיר. מרגע שיוצאת הבעיטה (בתנאי שהיא עוברת את קו הסקרימיג') הכדור נחשב "חי" רק עבור הקבוצה התופסת. אם הכדור מתגלגל והקבוצה הבועטת נוגעת בו, שם נפסק המהלך והכדור יהיה של הקבוצה השניה מאותה נקודה.
אם שחקן מהקבוצה התופסת נוגע בכדור (אבל לא תופס) הכדור הופך ל"חי" ומי שיצליח להשתלט עליו יקבל אותו לדרייב הבא.
פייר-קאטץ' קורה כאשר השחקן שעומד בעומק השדה מחליט שהוא לא רוצה להסתכן בהחזרת הבעיטה הוא יכול לסמן ע"י נפנוף יד מעל הראש שהוא מצידו לא מתכוון להתקדם עם הכדור כשזה יתפס, ובתמורה לאף אח אסזור להיכנס בו (זו עבירה של 15 יארד אם מישהו כן נכנס בו למרות הסימון).

בקיק-אוף הכדור מונח על מתקן קטן (שנקרא T) ונבעט כשכל השחקנים נמצאים מאחורי הקו. מרגע שהכדור עובר מרחק של 10 יארד הוא כדור "חי" לשני הצדדים.

הבעיטה החלשה שראית נקראת Onside Kick. זה ניסיון של הקבוצה שבד"כ נמצאת בפיגור של נקודות ומחסור של זמן, לנסות לבצע מהלך נואש כדי להחזיר את הכדור לידיה. אחוזי ההצלחה של הבעיטה הזו מאוד נמוכים, אבל הטכניקה היא לבעוט את הכדור כך שיפגע בריצפה ויעבור 10 יארד בדיוק, ואז שאחד משחקני הקבוצה הבועטת ינסה לתפוס אותו. החיסרון הוא ששחקני הקבוצה שמקבלת את הכדור יכולים לעמוד על קן 10 היארד האלה בזמן שחקני הקבוצה הבועטת במרחק של 10 יארד...

יש גם בעיטה אחרי סייפטי, אבל אין בה הרבה שוני.

DEJ

New member
באמת רוקי...

אם אתה חושב שיש רק דבר אחד בחוקים שאתה לא סגור עליו...
פוטבול זה אחד מענפי הספורט הכי מורכבים שיש. ספר החוקים של הקולג'ים, לדוגמה, הוא באורך 197 עמודים (חלקם, יש להודות, לא ממש חוקים, אבל מרביתם כן). החוקים מסובכים מאוד, וכוללים הרבה מאוד אפשרויות. חלק מהמשתתפים בפורום הזה הם שופטים בליגה הישראלית (כולל אותי), ואני יכול להגיד לך שגם אני כל פעם מגלה משהו חדש.
לגבי שאלתך - יש למעשה שני סוגים של בעיטות - בעיטות חופשיות (כמו בתחילת המשחק, אחרי סייפטי או אחרי שהקבוצה צברה נקודות) ובעיטות מהלך (סקרימיג'). בבעיטה חופשית הכדור חייב לעבור 10 יארד (מכאן הבעיטה החלשה שלגביה שאלת), ואז הכדור יכול להיתפס על ידי שחקנים מכל קבוצה. אם הוא לא עבר 10 יארד והקבוצה הבועטת השתלטה עליו, הכדור יעבור לקבוצה השניה בנקודת המגע הראשונה או ההשתלטות, לפי הטוב יותר לה. אם הקבוצה התופסת השלטתה עליו, היא תקבל אותו במקום התפיסה. אחרי ששחקן של הקבוצה התופסת נגע בכדור, כל אחד יכול להשתלט על הכדור.
בבעיטת מהלך (בדרך כלל מבוצע כפאנט, למעט במצב של ניסיון לשער שדה), כל עוד הכדור לא עבר את ה-LOS הוא כדור חופשי. לאחר שהוא עבר את ה-LOS, לשחקן של הקבוצה הבועטת אסור לגעת בו, ונגיעה מקנה לקבוצה התופסת את האפשרות לקבל את הכדור בנקודה הזו.
פייר קאצ' זה מצב שבו השחקן מסמן שהוא לא ירוץ עם הכדור לאחר התפיסה, ולכן אסור לתקל אותו או אפילו להתקרב אליו יותר מדי. אם הוא לא תופס אבל נוגע בו, הכדור חופשי לכולם.
ברור יותר?

yonatanpollak

New member
תודה לשניכם

תודה, עיקר החוסר הבנה היה בקיקאופים שהכדור הופך לחי ל 2 הקבוצות אחרי 10 יארד. מה גם שלא שמתי לב שהשחקן שעושה פייר קאטצ' מסמן לפני התפיסה.

וכמובן שאני בטוח שיש עוד 1000 חוקים קטנים שאני לא מכיר במיוחד במשחק מסובך כמו פוטבול, התכוונתי לחוק מרכזי שעוד לא הבנתי. איפלו בכדורגל שהוא הרבה פחות מסובך אחרי שנים של צפייה פתאום גיליתי חוק חדש.

DEJ

New member
אני חייב לציין

כמי ששפט משחקים גם בכדורגל וגם בפוטבול - זה אפילו לא דומה.
כדורגל זה משחק עם 17 חוקים פשוטים, וחוץ מחוק הנבדל (שגם הוא לא ממש מסובך להבנה), אין שם שום דבר שמצריך הבנה גדולה. הבעיה בשיפוט בכדורגל היא לא החוקים, אלא היכולת לראות את מה שקורה במגרש בגודל של 100 מ' * 60 מ', עם 22 שחקנים על המגרש, על ידי שלושה שופטים.
בפוטבול זה הרבה יותר מסובך, ולכן יש יותר שופטים, מצלמות וכד', ועדיין זה מצריך הרבה הרבה יותר הבנה של החוקים. בכלל בלי השוואה.

avishaiam

New member
דרור, רק אל תיפגע בשם הענף...

למרות שאני מסכים איתך..
ויונתן, להמשיך מה שדרור אמר, יש עוד המון חוקים גדולים שאתה, ואנחנו לא יודעים, לא בושה במשחק כזה..

DEJ

New member
לא הבנתי באיזה ענף אני פוגע

בפוטבול? בגלל שהמשחק מסובך? אני רואה בזה דווקא נקודה לחיוב.

בכדורגל? אין שום נזק שאני יכול לעשות, שהכדורגל הישראלי לא עשה...

RoyBehar

New member
הוא לא התכוון שאתה פוגע

נראה לי שהוא התכוון - אל תיפגע (דגש ב 'פ')
ז"א חשב שנפגעת בשם הפוטבול...

זהו, זה כל מה שיש לי לתרום לדיון הזה

DEJ

New member
אוקיי

אז אין לי ייפוי כוח להיעלב בשם ענף כלשהו

Amir BA

New member
רק כדי שכולם ירגישו טוב עם עצמם

גם השחקנים בNFL לא יודעים את החוקים הכי בסיסיים לפעמים.
קחו לדוגמא את דני אמונדלה ודשון גולדסון ששיחקו אתמול בהארכה במשחק שלהם ולא ידעו שהמשחק יכול להיגמר בשיווין, שניהם היו בטוחים שהולכים להארכה שניה.

אני לא יודע את זה עצוב או מצחיק ששחקן ב-NFL לא יודע חוק בסיסי כזה.

http://www.nfl.com/news/story/0ap10...nny-amendola-dashon-goldson-fuzzy-on-ot-rules

laufgas

New member
אני אגיד לך מניסיון

משהו מאוד טריוויאלי - מכיוון שיש הרבה חוקים, אז ככל שתראה יותר משחקים ויותר סיטואציות אתה תזכור יותר טוב את החוקים.

ותמשיך לשאול... זה לא מזיק.

ברוך הבא!

erezc11

New member
מסכים

רק שנה שעברה גיליתי שלא יכול להיות pass interference ב- punt formation מה שהיה מעניין זה שזה היה משחק ששודר ב- NFL Network (משחק של יום חמישי, אוקלנד-סן דייגו אם אני זוכר נכון) והשדרים אמרו שזה 100% עבירה עד שהושפט הסביר למה זה לא עבירה. אחרי זה קראתי על זה הסבר שפעם קבוצות היו מנצלות את המצב ובמקום לבעוט היו זורקות את הכדור במטרה לסחוט שריקה לעבירה - זה מה שיפה לא חשוב כמה החוק אזוטרי, תמיד יש לו הסבר הגיוני (טוב נו, חוץ מהחוק של fair catch/free kick )

yonatanpollak

New member
עוד כמה שאלות אם כבר...

1. בפאמבל או אינטרספשן, לפעמים השחקן החוטף קם אחרי שהוא כבר על הקרקע עם הכדור וממשיך לרוץ. מה בדיוק החוק אומר? (רק down by contact מונע ממנו להמשיך לרוץ?).

2. מתי בדיוק השעון ממשיך לרוץ בין מהלכים ומתי לא? (אחרי כל מהלך ריצה/מסירה שהושלמה כן ואחרי אינקומפליט לא?)

3. איך לפעמים קורה שה "שעון סנאפ" (איך קוראים לזה בפועל?) כמעט נגמר והקבוצה לוקחת פסק זמן כי היא חייבת? כאילו הם עושים האדל ולא שמים לב לשעון או שעושים את זה במודע?

4. על עבירות אי אפשר לעשות צ'אלנג'?

Yo-man

New member
תשובות, בכיף

1. כל עוד לא נוצר מגע עם נושא הכדור כשהוא על הקרקע ושחקן מהקבוצה השניה, מותר לו לקום ולהתקדם. זה נכון גם להמהלכי התקפה וגם באיבודי כדור.

2. בדיוק מה שאמרת, כשבנוסף - אם נושא הכדור יצא אל מחוץ לקווים, או אם יש עבירה בזמן המהלך (נזרק דגל ורק אחרי המהלך מחליטים אם לוקחים את העבירה או לא - במקרה שלא, השעון ימשיך, בהנחה שהמהלך הושלם והכדור נשאר בתחומי המגרש), בשינוי אחזקת הכדור (אחרי בעיטת הרחקה, אינטספשן, פאמבל או חוסר הצלחה בדאון רביעי), כשהשופטים ממחליטים על מדידה של מיקום הכדור, פסקי זמן והשגת נקודות בכל דרך שהיא (TD, FG, או סייפטי).

3. יש 40 שניות בין מהלך למהלך. לפעמים לוקח לקבוצה יותר זמן להתארגן, לפעמים ה-QB לא שם לב לשעון, לפעמים, אחרי עבירות, השעון מתחיל מ-24 שניות וזה מטעה, לפעמים ה-QB מנסה לשנות את המהמך בהתאם למה שהוא רואה מההגנה, וזה גוזל מספר שניות... לא חסרות סיבות למה הזמן אוזל. קבוצות לפעמים יעדיפו לקחת פסק זמן שעוצר את השעון אחרת יצטרכו ללכת 5 יארד אחורה ולנסות את המהלך שוב.
אם זה במודע, זה רק כדי לנסות לגרום לקבוצה השניה לקפוץ לאופסייד, וגם זה לרוב במקרים שבהם בעיטת ההרחקה לא תפגע באפשרויות הכיסוי של הקבוצה אם יצטרכו לקחת את העבירה של 5 יארד.

4. נכון. אי אפשר.

למעלה