שאלה של מתחילה

ברושית

New member
שאלה של מתחילה

יש ברשותי שלושה אלבומים שאת רוב הבולים שבהם אספו אבי ודודי. חלקם עם כתמים חומים. הייתי רוצה לדעת האם הכתמים החומים "פוסלים" את הבולים הנ"ל? האם מישהו יכול להסביר לי כיצד רואים שבול הוא במצב מושלם? וכיצד לשמור על בולים חדשים אם אני קונה? תודה מראש

שלום ברושית וברוכה הבאה.

שאלת שאלות מצויינות, שאת התשובות להן העלינו כאן כבר מספר פעמים בצורות שונות. לא אענה כעת, כי אני הרוג מעייפות והולך לישון. אני רק מבקש ממי שיקח על עצמו לענות (רון, דורון, שמוליק, תמיר או מישהו אחר. אני לא אומר פיתון כי הוא עסוק היום בכתיבת הסיכום השבועי) לענות באופן כזה שהתשובה תהיה מלאה ומקיפה, ואפשר יהיה לעשות ממנה תשובה ל"שאלות נפוצות". וכך נזכה בזכותך לקבל מאמר או תשובה קבועה נוספת לטובת הדורות הבאים. בינתיים, ספרי לנו עוד על הבולים: מה יש באלבום? האם את עצמך אוספת, או רק שומרת? מה הסיכוי להפוך אותך לאספנית פעילה?

הייתי מוני על שרות הבולאי מישנת 64

יש לי בולים ומעטפות היום הראשון שיצאו מאז . כולל מעטפה שעצאה ליכבןדו של האפיפיור שביקר בישנת 66 בערך . גם בולים של פלסטינה מישנת 46 וגםבולים של היטלר ימך שמו. האים זה שווה משהוא גדול שנוכל להיתעשר מהמכירה או שהמחיר שווה לכל נפש . יש לי כ300 מעטפות היום הראשון של הופעת הבול

תמיר1991

New member
אני לא יכול להרחיב...

אני רוצה לדעת עוד על הנושא בעצמי. אשמח אם מישהו יכתוב. תמיר.

nissim60

New member
מאמר..

טיפול ושמירה על בולים על "חלודה" ושאר מריעין בישין. אחת הבעיות הנפוצות ביותר הפוגמות באוסף הבולים שלנו, היא כתמי החלודה. כתם חלודה פוגם בצורתו האסתטית של הבול ומוריד את ערכו. לא פעם נתקלים אספני הבולים בתופעה הנ"ל הנוצרת על בולים ישנים בעיקר. "חלודה" מהי? החלודה היא למעשה פטרייה הנוצרת כצוצאה מלחות יתר על נייר הבולים, הדבק של הבולים עצמם, מכיל כמות מסוימת של מים. הפטריה יוצרת כתם חום ומכוער שמתפתח בדרך כלל בצידו האחורי של הבול (הדבק) ומתפשט אל פני השטח שלו. אם לא נטפל בהקדם בכתמי החלודה הבודדים שגילינו, נמצא את עצמנו עם דפי אלבום חלודים ועם כמות גדלה והולכת של בולים עם כתמים משום שהפטריה טבעה להתפשט בתנאי לחות וחום מתאימים. ברור שבולים ה"מתגוררים" במישור החוף סובלים יותר מהתופעה מאשר בולים ה"מתגוררים" באיזור ירושלים או בערבה. כיצד נמנע את החלודה? א. נשמור את האלבומים במקום נקי, מאוורר ובמקום יבש, הרחק ממקור לחות. ב. אין להכניס את האלבומים לשקיות ניילון, הדבר גורם להזעה וליצירת לחות. ג. יש לאכסן את האלבומים על מדף במצב מאונך ולהשתמש במגיני אבק. ד. מומלץ להכניס את הבולים למגינים מיוחדים דוגמת HAWID . ה. להימנע מלגעת בבולים בידיים, בדרך כלל הידיים מכילות לחות ושומנים. מומלץ להשתמש במלקטת(פינצטה). ו. אסור לגעת בדבק של בולים חדשים. ז. ניתן להשתמש באלבומים מיוחדים, מונעי לחות, חסרונם - מחירם היקר. כיצד "נציל" בולים שכבר החלידו? לא פעם אנו מקבלים בולים חלודים או שחלק מהאוסף שלנו מתחיל להראות סימני חלודה. ניתן לטפל בבולים במספר דרכים: א. יש לבודד את הבולים הנגועים מיתר הבולים ולאוורר את האלבומים,אם דוחים את הטיפול למועד מאוחר יותר, מומלץ להכניס את הבולים הנגועים לתוך HAWID עד הטיפול. ב. לטבול את הבולים הנגועים לתמיסת מי מלח פושרת למספר דקות ולייבש את הבולים היטב. ג. אם הכתמים "קשים" ניתן להוסיף לתמיסה קצת משחת שיניים לבנה,זה פועל היטב.בבולים חדשים שהחלידו , יש לקחת בחשבון את ירידת ערכו של הבול עם ירידת הדבק. ד. להימנע מלהשתמש באקונומיקה או במלבין חזק -זה עלול להוריד לבול את צבעו. ה. אין להשתמש באבקת טלק - זה פוגע בבולים. ו. במידה ונתגלו חרקים בתוך האלבומים, יש להעביר את הבולים לאלבום אחר אין להתיז על הבולים חמרי הדברה. ז. בולים חדשים(עם דבק) המצטרפים לאוסף, רצוי להכניסם לתוך HAWID ולהימנע מלגעת בהם בידים.

תמיר1991

New member
יפה ניסים!

וזה מתוך אתר ההתאחדות - 6. כיצד מורידים "חלודה" מבולים? ה-"חלודה" היא פטריה המתפתחת מצד הדבק כלפי חוץ- עד שהורסת גם את נייר הבול לגמרי. היא מתפשטת מהבול לדף הסדרן וליתר הבולים. לכן אין להשתמש בסדרנים או דפי אלבום שמבחינים בהם בתחילת החלודה. בולים נגועים יש לשמור בנפרד. עזרא ראשונה היא הורדת הדבק במיים- גם כאשר מדובר בבול לא חתום. בשלבים ראשונים של התפשטות הפטריה- הורדת הדבק עשויה למנוע את המשך ההתפשטות.ישנם חומרים כימיים מלבינים שונים - אך לרב -הם יורידו גם חלק מהצבע. לא מומלץ להתעסק בזה. תמיר.

ברושית

New member
קודם כל תודה

תודה רבה על התשובה וברכותיי על הפורום הנהדר הזה. בעבר, בגיל צעיר, אספתי אקטיבית, כלומר קרעתי בולים ממעטפות של כולם והשריתי במים וכו'. היום אני עסוקה יותר ומזמן כבר לא אספתי אבל מידי פעם מציצה על הבולים ומקבלת מהם השראה, אני בעיקר אוהבת את הבולים עם ציורי החיות או התרבויות הזרות ופחות את הפורטרטים והבולים החדשים שהם לדעתי עבודת פוטושופ פשוטה למדי. קשה לי להגדיר את אופי האוסף שבידי. אפשר להגיד שיש מכל המדינות קצת ובכל הנושאים קצת. אני מניחה שמעט מאוד ביחס לאוספים של האספנים הוותיקים. בהחלט הייתי רוצה לחדש את העניין בבולים. העניין שלי הוא בעיקר ביופי של הבולים ומשמעותם ההיסטורית ולא מסחריותם וכו'. אני די בטוחה שאגיע לתערוכה ביום שני ובוודאי ארגיש קצת מבולבלת אבל אמצע בסוף את הנישה שלי. בכל מקרה, הייתי מאוד שמחה לקבל תשובות על השאלות ששאלתי במסר הקודם כדי שאוכל לטפל באוסף כראוי. אני לא ממהרת לאף מקום, התשובות יגיעו כשיהיה לך נוח.

דווקא לא מזמן היה דיון על כתמים

על גב הבולים. התשובה המלומדת שלי יכולה להסתכם רק בסיבות: לחות, שמעודדת תולעי בולים לאכול את הדבק שעל הבולים ולייצר מעין "חלודה". זה קורה בעיקר בבולים לא חתומים (שיש מאחוריהם דבק טעים) ובמישור החוף, שהלחות שבו גורמת לעוד הרבה צרות חוץ מזו. לגבי מה לעשות - אני זוכרת משהו על משחת שיניים, אבל אין לי מושג לגבי דרך הביצוע, משום שאני משתדלת לאסוף בולים חתומים (ומאז ש avitalit שלח לי את הבולים המדהימים והלא-חתומים, אני חרדה מפני הכתמים החומים - מרבה נכסים, מרבה דאגה). וברוכה הבאה - גם אני מתמקדת ביופי של הבולים, ולא בערכם המסחרי (ולכן מסתפקת גם בחתומים). אם תבואי לתערוכה, אנו נפגשים ביום ה' אחה"צ, ובוודאי תמצאי כמה מאיתנו ליד אוסף בולי כלבי המזחלות (שמציג אבא של נעם).

למעלה