איך../images/Emo31.gif לזכות בהתנגשות ../images/Emo122.gif
סיכוי התנגשות, חוקי הדרך, וחוק אפרים - "שיטת הגיון פשוט" אני בטח יכל להגיד שאחרי תשע שנים של שיוט בהקפת עולם החכמתי מאוד ולמדתי מה צריך לעשות בשביל למנוע התנגשות בים. אבל בעצם את "שיטת הגיון פשוט" למדתי תוך השבוע הראשון שלי על המים: למניעת התנגשות אתה צריך לזהות כל כלי שיט הנמצא בסביבתך לבדוק אם אתם במסלול התנגשות (או סבירות למסלול התנגשות) ואז לבצע בינוי מסלול שיהיה מובן וברור לכלי השייט השני ויוציא אותך ממסלול ההתנגשות. להבדיל, הייתי אומר (כמו ביבשה עם מכוניות) לא לוקחים זכות קדימה, נותנים זכות זו! (וכמובן לא מתווכחים עם כלי שייט שגדול ממך (ולרוב בים כולם יותר גדולים ומהירים ממך
) למרות שעדיין לא זכיתי בפיס או בלוטו הרי שמבחינת התנגשות בים (מה שנקרא "קרוב לאסון") היו לי מספר חוויות שהיית מותר עליהן. הגורם המשותף לכולם הוא שהאסון נמנע בגלל שאנחנו (איש הצוות במשמרת) זיהינו מצב שלא מובן או לא ברור ובחרנו בפעולה מונעת אסון. אין זה משנה אם הפעולה היתה שינוי מסלול/מהירות או נסיון לתקשורת אל חוטית, או הפעלת פנס רב עוצמה לכוון המפרשים (לאפשר להם לראות אותנו) או לכוון הספינה במסלול ההתנגשות.... (אני תמיד שומר פנס חזק מאוד למקרים כאלה) בעיקרון למרות שהיו לי מקרים של מסלולי התנגשות עם מפרשיות בלילה הרי שהמהירות היחסית בדרך כלל מאפשרת זמן לפעולה מונעת. הבעיה היא יותר עם כלי שייט מהירים וגדולים יותר (אניות משא) שלפי שיחות עם מספר אנשי צוות (קצין משמרת) לא בדיוק בודקים מכ"ם כל הזמן וגם לא מקשיבים לVHF . פעם בטיסה ארוכה ישב לידי קצין שלישי ותאר לי את המשמרת שלו ומה הוא עושה... הסיכום שלו הוא – תברח ממני ומהר כי אני לא אראה אותך בזמן!!! חזרה לחוקי הדרך... טוב ורצוי לדעת אותם, אבל... קבע לך את חוקי היכטה שלך בהקשר למניעת התנגשות! על עליזה אנחנו מזהים מטרות ממרחק ומבצעים שינוי מסלול. בכל מקרה מי שנמצא במשמרת חייב להעיר את הסקיפר כאשר ספינה נמצאת במרחש של 2 מיל ימי. (זה נותן לי בערך דקה בדוק מצב, ועוד מספר דקה לביצוע הפעולה הנכונה במהירות יחסית של עד 30 קשר) במידה ואנחנו במסלול התנגשות יש להעיר את הסקיפר לפני זה. לדוגמה כאשר שטנו מסיישל לאילת עברנו מזרחה לסוקוטרה (אי שהוא מוצב צבאי תימני מול חופי סומליה) בערך ב11 בלילה סטיב שהיה במישמרת זיהה ספינה במסלול התנגשות ממרחק של 15 מייל ימי. פה הנושא יותר רגיש כי הטריטוריה עויינת. סטיב העיר אותי ושיניתי מסלול יותר מזרחה בכ 20 מעלות. הם שינו מסלול למסלול התנגשות חדש! שיניתי עןד 20 מעלות ושוב הם שינו מסלול. שיניתי מסלול לצד שני (מערב) 90 מעלות בשביל שיהיה ברור שאני מנסה למנוע התמגשות והם שינו מסלול שוב למסלול התנגשות חדש! לא היתה לי ברירה שיניתי מזרחה כ 180 מעלות.המסלול שנתן לי מהירות מקסימלית (בהתאם לכוון הרוח) עם מפרשים והעלתי מנוע. הם שינו מסלול לתנגשות!!! פה לה היתה לי שום ברירה הם התכוונו להגיע אלינו. הפעלתי מכשיר קשר ושידרתי: שאלה לספינה שנמצאת במיקום זה וזה במסלול כזה ומהירות כזו , מי אתם ומדוע אתם מנסים לרדוף אחרי? מיד לאחר השידור הם שינו כוון ונעלמו לכוון סוקטרה. נראה לי שהעובדה ששידרתי האנגלית (לזכור בתקופה הזו המון ספינות בריטיות אוסטרליות ואמריקניות היו מפטרלות באזור בגלל מלחמת המפרץ) עמדה לזכותי. בתמונה המצורפת רואים את המכם שלנו כאשר שטנו מפפואה לאוסטרליה. המעבר במיצרי טורוס כולל מסלול צר מאוד ופה זיהינו אניה בלילה ובמרחק של כ 2.28 מיל שינינו מסלול שיאפשר מעבר לשני כלי השייט במרחק של כ 0.7 מייל ימי (בשביל להיות בטוחים אנחנו ביצענו שינוי מסלול – גם לפי חוקי הדרך היות והם מוגבלים בגלל שוקע) ואפשר לראות שהמפגש לקח פחות עשר דקות (הזמן נמצא על המכ"ם 9:05 דקות) ובמרחקים של 3 מייל הרי שהמהירות היחסית היתה 20 קשר. לסיכום: הפעל "שיטת הגיון פשוט" ואז תוכל לספר סיפורים ולהראות תמונות.
אם תעמוד על זכויותך כמפרשית – תלמד לשחות למרחקים ארוכים.