שאלה של טירון?

מאיר ריבא

New member
שאלה של טירון?

באיזה מפנה נמצאת סירה ששטה במלאה, ללא ראשי, בפרפר עם שני חלוצים, כל חלוץ נתמך על ידי מוט ספינקר משלו? זהו מערך מקובל למדי בשייט בחציית הטלנטי ברוחות הסחר.

zerez

New member
../images/Emo4.gif שאלה מעניינת

זוהי מפרשית במפנה לא ברור ולפי זה מפנים לו. הוא יפנה למפרשית במפנה ימני מתחת לרוח. מפרשית במפנה שמאלי מעל הרוח תפנה לו בשאר המצבים לא יודע.
סתפ קוריוז מה הסיכוי שמפרשית שחוצה את האטלנטי תפגוש מפרשית אחרת בקורס התנגשות?

מטש

New member
הסיכוי הוא די גבוה

למרות השטח העצום של האטלנטי (ובעצם גם באוקינוסים אחרים) הסיכוי אינו אפסי כיון שיש מסלולים קבועים ומוגדרים ורוב הסירות מפליגות על ווריאציות של אותו מסלול. הוסף לזה את הנווט המדויק הקיים היום (עידן ה GPS) וזה מעלה את הסיכוי עוד יותר. זה נכון לאניות וגם לסירות. הסיכוי יורד במסלולים לא שכיחים או כאשר יש סטיות חזקות מהקורס. זה יכול להיות גם כיף : 17 יום לאחר שעזבנו את מקסיקו לכוון המרקזס פגשנו סירה שעזבה 5 ימים לפנינו - והגיעה יום אחרינו.

דאויד

New member
ניחוש... החלוץ האחורי יותר קובע

החלוץ האחורי יותר (תמיד יש אחד שהוא אחורי יותר) הוא הקובע את המפנה. השאלה, אם ניתן לקבוע ממרחק איזה מהחלוצים הוא אחורי יותר...

zerez

New member
בדר"כ החלוץ האחורי הוא חלוץ

נוסף, החלוץ ה"עיקרי" והגדול הוא הקידמי. ההימור שלי - אם המפנה נקבע לפי החלוצים (ואני חושב שלא) החלוץ הקידמי קובע.

מאיר ריבא

New member
סיכוי להתנגש באוקיינוס

אני לא יודע לחשב את הסיכוי אבל העובדה היא שזה קרה לנו ועוד בלילה. מפרשית באה וכמעט התנגשה בנו - היתה לה זכות דרך אבל מי שהיה על הסיפון בלילה לא כל כך הבין מה קורה ולא פינה דרך. הסירה השניה הסתובבה והתרחקה. כל זה בלילה חשוך וגשום - לא נעים. זה בערך כמו מפעל הפיס - כלומר הסיכוי אפסי אבל הרי מישהו בכל זאת זוכה.

Efraim

New member
איך../images/Emo31.gif לזכות בהתנגשות ../images/Emo122.gif

סיכוי התנגשות, חוקי הדרך, וחוק אפרים - "שיטת הגיון פשוט" אני בטח יכל להגיד שאחרי תשע שנים של שיוט בהקפת עולם החכמתי מאוד ולמדתי מה צריך לעשות בשביל למנוע התנגשות בים. אבל בעצם את "שיטת הגיון פשוט" למדתי תוך השבוע הראשון שלי על המים: למניעת התנגשות אתה צריך לזהות כל כלי שיט הנמצא בסביבתך לבדוק אם אתם במסלול התנגשות (או סבירות למסלול התנגשות) ואז לבצע בינוי מסלול שיהיה מובן וברור לכלי השייט השני ויוציא אותך ממסלול ההתנגשות. להבדיל, הייתי אומר (כמו ביבשה עם מכוניות) לא לוקחים זכות קדימה, נותנים זכות זו! (וכמובן לא מתווכחים עם כלי שייט שגדול ממך (ולרוב בים כולם יותר גדולים ומהירים ממך
) למרות שעדיין לא זכיתי בפיס או בלוטו הרי שמבחינת התנגשות בים (מה שנקרא "קרוב לאסון") היו לי מספר חוויות שהיית מותר עליהן. הגורם המשותף לכולם הוא שהאסון נמנע בגלל שאנחנו (איש הצוות במשמרת) זיהינו מצב שלא מובן או לא ברור ובחרנו בפעולה מונעת אסון. אין זה משנה אם הפעולה היתה שינוי מסלול/מהירות או נסיון לתקשורת אל חוטית, או הפעלת פנס רב עוצמה לכוון המפרשים (לאפשר להם לראות אותנו) או לכוון הספינה במסלול ההתנגשות.... (אני תמיד שומר פנס חזק מאוד למקרים כאלה) בעיקרון למרות שהיו לי מקרים של מסלולי התנגשות עם מפרשיות בלילה הרי שהמהירות היחסית בדרך כלל מאפשרת זמן לפעולה מונעת. הבעיה היא יותר עם כלי שייט מהירים וגדולים יותר (אניות משא) שלפי שיחות עם מספר אנשי צוות (קצין משמרת) לא בדיוק בודקים מכ"ם כל הזמן וגם לא מקשיבים לVHF . פעם בטיסה ארוכה ישב לידי קצין שלישי ותאר לי את המשמרת שלו ומה הוא עושה... הסיכום שלו הוא – תברח ממני ומהר כי אני לא אראה אותך בזמן!!! חזרה לחוקי הדרך... טוב ורצוי לדעת אותם, אבל... קבע לך את חוקי היכטה שלך בהקשר למניעת התנגשות! על עליזה אנחנו מזהים מטרות ממרחק ומבצעים שינוי מסלול. בכל מקרה מי שנמצא במשמרת חייב להעיר את הסקיפר כאשר ספינה נמצאת במרחש של 2 מיל ימי. (זה נותן לי בערך דקה בדוק מצב, ועוד מספר דקה לביצוע הפעולה הנכונה במהירות יחסית של עד 30 קשר) במידה ואנחנו במסלול התנגשות יש להעיר את הסקיפר לפני זה. לדוגמה כאשר שטנו מסיישל לאילת עברנו מזרחה לסוקוטרה (אי שהוא מוצב צבאי תימני מול חופי סומליה) בערך ב11 בלילה סטיב שהיה במישמרת זיהה ספינה במסלול התנגשות ממרחק של 15 מייל ימי. פה הנושא יותר רגיש כי הטריטוריה עויינת. סטיב העיר אותי ושיניתי מסלול יותר מזרחה בכ 20 מעלות. הם שינו מסלול למסלול התנגשות חדש! שיניתי עןד 20 מעלות ושוב הם שינו מסלול. שיניתי מסלול לצד שני (מערב) 90 מעלות בשביל שיהיה ברור שאני מנסה למנוע התמגשות והם שינו מסלול שוב למסלול התנגשות חדש! לא היתה לי ברירה שיניתי מזרחה כ 180 מעלות.המסלול שנתן לי מהירות מקסימלית (בהתאם לכוון הרוח) עם מפרשים והעלתי מנוע. הם שינו מסלול לתנגשות!!! פה לה היתה לי שום ברירה הם התכוונו להגיע אלינו. הפעלתי מכשיר קשר ושידרתי: שאלה לספינה שנמצאת במיקום זה וזה במסלול כזה ומהירות כזו , מי אתם ומדוע אתם מנסים לרדוף אחרי? מיד לאחר השידור הם שינו כוון ונעלמו לכוון סוקטרה. נראה לי שהעובדה ששידרתי האנגלית (לזכור בתקופה הזו המון ספינות בריטיות אוסטרליות ואמריקניות היו מפטרלות באזור בגלל מלחמת המפרץ) עמדה לזכותי. בתמונה המצורפת רואים את המכם שלנו כאשר שטנו מפפואה לאוסטרליה. המעבר במיצרי טורוס כולל מסלול צר מאוד ופה זיהינו אניה בלילה ובמרחק של כ 2.28 מיל שינינו מסלול שיאפשר מעבר לשני כלי השייט במרחק של כ 0.7 מייל ימי (בשביל להיות בטוחים אנחנו ביצענו שינוי מסלול – גם לפי חוקי הדרך היות והם מוגבלים בגלל שוקע) ואפשר לראות שהמפגש לקח פחות עשר דקות (הזמן נמצא על המכ"ם 9:05 דקות) ובמרחקים של 3 מייל הרי שהמהירות היחסית היתה 20 קשר. לסיכום: הפעל "שיטת הגיון פשוט" ואז תוכל לספר סיפורים ולהראות תמונות.
אם תעמוד על זכויותך כמפרשית – תלמד לשחות למרחקים ארוכים.

soso_sami

New member
אכן זה קורה הרבה - המפגשים בים

אבל בואו נזכור שלא רבים מאיתנו מפליגים עם מכ"מ וטווח הגילוי שלנו בהפלגה בים לא סוער ליכטה אחרת לא עולה על 4 מייל במקרה הטוב כך שלראות כלי שייט ב-15 מייל ולעקוב אחריו ולדעת את כוונותיו זו פריבלגיה שזכיתי לה רק בשירות בחיל הים וגם אז בפרק זמן מצומצם יחסית. אולם גם גילוי של אוניית סוחר בטווח 2 מייל הוא מספיק בטוח לנקוט פעולות למניעת התנגשות (מנסיון) ולמען האמת גם טווח של מייל מספק אם כי לא נעים כשאתה מגלה חרטום של צים קיילונג פחות ממיל ממך. את מרבית חיי הימיים ביליתי בכלי שייט המפליגים 3-10 קשרים ולכן למדתי להערך מבעוד מועד ולהבין שיכולת ההשפעה שלי על התנועה היחסית שלנו - נמוכה. זה מחייב אותך לערנות גבוהה באופן נורמטיבי ומחשבה חדה בכל עת. את הצוות אני בדרך כלל מתדרך באמירה "זיכרו שבכל שלב, בכל עת יכולה לעלות צוללת מצלילה 500 יארד מהחרטום ואנחנו חייבים להמנע מהתנגשות..." ההתלוצצות שלנו על גילוי מאוחר של כלי שייט היא דומה: "כנראה שהסוחרת הזו בדיוק עלתה מצלילה...."

zvikamed

New member
המקרה הספציפי לא מוגדר

מצב של מפרשית במלאה ללא ראשי לא מוגדר בתקנות למניעת התנגשות ( ודרך אגב גם לא בחוקי שייט של תחרויות ) לפי האמנה הבינ"ל מפנה נקבע לפי הצד ההפוך לראשי . במקרה של מפרשית עם "מעטה רוחבי" או בעיברית פשוטה מפרשים מרובעים ( SQUARE RIGGED ) המפנה יקבע לפי הצד ההופכי למפרש הכי גדול. כך שלא נראה לי ש 2 חלוצים נכנס בהגדרה . כמו עוד כמה דברים בחוקי הדרך גם כאן הימאות הטובה ( ושאר התקנות שמדברות על אחריות מניעת התנגשות ) נכנסת לעניין . ובנימה אחרת - אישית אני מקווה מתישהו לנסות את החציה הזאת של האטלנטי , עם או בלי ראשי למעלה , עם חוקי הדרך נסתדר איכשהוא

מטש

New member
לעניות דעתי.

הנושא כבר נדון בחלקו לפני כמה שבועות, מזוית קצת שונה. אם מסתכלים על ההגדרה למפנה בתקנה 12 ב: For the purposes of this Rule the windward side shall be deemed to be the side opposite that on which the mainsail is carried or, in the case of a square-rigged vessel, the side opposite to that on which the largest fore-and-aft sail is carried. הרי שבאין ראשי צריך לאמץ את רוח החוק ל- square-rigged vessel (שהרי גם שם אין ראשי) ולכן התקנה במפורש קובעת כי המפנה ייקבע לפי החלוץ הגדול יותר (ללא קשר אם הוא קדמי או אחורי) : the side opposite to that on which the largest fore-and-aft sail is carried. כך שהבעיה עדיין קיימת אם שני החלוצים בדיוק זהים בגדלם ושם עדיין זה "מפנה בלתי מוגדר" . לפי אותה תקנה בסעיף א3 סירה במפנה שמאלי מתחת לרוח תפנה דרך. לסירה במפנה ימני מתחת לרוח הסירה במלאה תהיה חייבת לפנות בכל מקרה. אני מניח שכל סירה שתבוא מעל הרוח ללא קשר למפנה שלה תהיה בבחינת משיג ועובר, כך שמבחינה פרקטית איני רואה בעיה עם המפנה הבלתי מוגדר.

zina71955

New member
מלאה בשני חלוצים

א. זה לא בהכרח ששני החלוצים יהיו קדמי ואחורי. אני הפלגתי לא פעם עם הגנואה בצד אחד והספינקר האסימטרי בצד שני ושניהם יוצאים כמעט מאותו מקום (יש תמונות אבל אין סורק) . לפיכך איני חושב שיש כאן עניין של קידמי ואחורי. ב. אין כאן הגדרת מפנה משום שבמערך רוחבי הדבר נקבע על פי מיקומו של החלוץ, או החלוצים. וכאן אי אפשר לקבוע. אז מי קובע שחייבים להגדיר מפנה ברוח מלאה? ג. לפיכך מקרה כזה נכלל לדעתי בהגדרת הימאות הנאותה ותקנה מס. 2 ב.

מאיר ריבא

New member
מלאה בשני חלוצים

ראשית - שלום לאילן, ברוך השב הביתה. אני מניח שאתה צודק - כלומר אין תשובה חד משמעית לשאלה שלי. אין ספק שמי שנתקל במצב כזה בים אמור לדעת מה לעשות גם אם אינו יודע מה המפנה של הספינה אליה הוא מתקרב. חוקי הדרך עונים בקטעים הכלליים שלהם על כל מצב. כששאלתי את השאלה המקורית רציתי לוודא שאכן זהו מצב ללא מפנה מוגדר ומה שנשאר זה "הימאות הטוה" וההנחיות הכלליות של חוקי הדרך.

zerez

New member
ברוך שובך ZINA

יש 4 מיקרים אפשריים: 1. כל כלי שייט שמגיע במעלה הרוח הוא משיג ועובר ולכן מפנה. 2. חרטום מול חרטום - כלי השייט שמגיע הוא מנועית (מאחר ואי אפשר להפליג מול הרוח) ולכן מפנה. 3. מפרשית במפנה שמאלי - מזהה מפרשית במפנה לא ברור במעלה הרוח ולכן מפנה (תקנה 12) 4. מפרשית במפנה ימני מזהה מפרשית במעלה הרוח מניחה שהדרך שלה. לכן, לדעתי כלי שייט כזה יפנה רק למפרשית במפנה ימני או לפי קטגוריות.

soso_sami

New member
כללי הימאות הטובה - מעשה ולא סיסמא

הפלגה בשני חלוצים כששניהם יוצאים כמעט מאותו המקום תרגלתי גם אני עם גנואה קל וגנואה כבד בחציית האטלנטי (יש סורק אבל אין תמונות). אני רוצה להאמין שמי שהיה פוגש אותנו בים כשאנחנו מניפים שני מפרשים גדולים כל כך ברוח מלאה לא היה בוחן אותנו בידיעת כללי פינוי הדרך אלא היה רואה-מבין-מפנים-מגיב ומפנה לנו דרך ללא היסוס. כמובן שאם יש מספיק זמן ומרחב ניתן לקפל אחד המפרשים אך אם לא, המחשבה על תמרון מסיבי עם כל כך הרבה בד מונף (לא היה לנו ג'יב רולר) כבר עושה לי בחילה.

zina71955

New member
סוסו סמי צודק

כושר התמרון של מיפרשית ברוח מלאה עם שני חלוצים פחות משל כל מיפרשית במיפנה ימני או שמאלי בכל מצב נתון. הן עקב מצב הים יחסית לציר התקדמותה והן עקב התימרון הנידרש במפרשים.

למעלה