שאלה של חילוני?

TheImp

New member
שאלה של חילוני?

לא רוצה לפגוע מראש בציבור החרדי אך מעוניין לשאול שאלה לגבי הדת מנקודת מבט של אדם חילוני לחלוטין, אפשרי?

מיקי*

New member
אפשר כמובן. כל שאלה לגיטימית אם נשאלת בכבוד

ונימוס.

רק אם אפשר פעם הבאה, נא לא לכתוב הודעות בשבת.

TheImp

New member
סליחתי הכנה, לגבי השאלה.

ראשית אני מצטער, כלל לא שמתי לב שזו היא השבת.

יש לי שאלה בנושא שחיטה כשרה, שאלתי היא כזו:

ללא התחשבות כרגע במה הוא בשר כשר או לא כשר (סירחה, נקב בריאה וכו') אני יודע שיש עוד רובד לשיטת השחיטה והיא שבעל החיים יסבול כמה שפחות במהלך ההמתה.

שאלתי היא מאיזה סיבה הרבנים הגדולים במגזר החרדי אוסרים לסמם או להמם את החיה הנשחטת לפני שחותכים לה את הצוואר שכן אם אחת ממטרות השחיטה הכשרה היא להסב לבעל החיים כמה שפחות כאב הרי שההגיון אומר שאם החיה מעולפת היא מרגישה הרבה פחות או אינה מרגישה בכלל ולכן סבלה פוחת.

בנוסף יש להבין שבעבר לא היו שיטות לסמם כי לא היו את החומרים והזריקות שיש היום וכן לעלף חיה גם היה עניין מסובך והיום ישנם כלים במיוחד למטרה זו שעושים זאת מהר מאד.

אשמח להתייחסות, תודה.

מיקי*

New member
בפעולת ההימום או הסימום, בעצם נוצר מום בבהמה

שהופך אותה להיות לא כשררה.

אחד הנושאים הבוערים בשאלת השחיטה היהודית הייתה הדרישה להמם את הבהמה בשוק חשמלי. הימום זה הונהג אז בקרב הגויים לא רק כצעד מכין להריגה אלא כאמצעי להמתת הבהמה. השלטונות לחצו על היהודים לאמץ את השיטה הזאת, ומקהילות מסוימות נשמעה הדעה ששוק חשמלי חלש שמטרתו הימום בלבד מותר הלכתית.
בעקבות זאת ניסה הרופא היהודי שלמה מנחם ליבן למצוא דרך להשכבת הבהמה על ידי שוק חשמלי שלא יגרום נזק המטריף את הבהמה. אך אחרי נסיונות רבים הוא הסיק שאין אפשרות להשתמש בשוקר חשמלי מבלי לגרום לטרפה, והמשמעות הייתה שהדרישה להימום הבהמה באמצעות מכת חשמל כמוה כאיסור השחיטה. "המרכז לענייני שחיטה באשכנז" - שמו השני של המוסד שהקים הרב מונק - עמד בקשר עם רבנים בכמה מדינות אירופה בשאלה זו. גם ניסוי שנעשה בכמה ממדינות אירופה לבדוק את האפשרות של הרדמת הבהמה באמצעים כימיים לא צלח, והרבנים נאלצו לסגת מהאפשרות להמם את הבהמה לפני השחיטה ללא פסילת השחיטה. בהצהרת רבני ונציגי הקהילות הגרמניות מ-1887 ובהצהרת 250 הרבנים מ-1894, נכללו הודעות בעניין. גם הרב הראשי יצחק אייזיק הלוי הרצוג, פרסם הודעה כזאת ב- 7 באוגוסט 1944, וכן אגודת הרבנים של ארצות הברית ב- 20 בדצמבר באותה שנה, והרב הראשי של בריטניה הרב י. הרץ ב-27 במרץ 1945. אמנם היו דעות שהתירו הימום חשמלי מסוים בטיעון שאינו מטריף את הבהמה, ועל פי היתר כזה נוהגים לשחוט עד היום בפינלנד ובשבדיה. וכן נהגו במשך תקופה מסוימת בשווייץ, אך שם הפסיקו להשתמש בהיתר לאחר מחאת הרבנים המקומיים נגד ההיתר. הרב יחיאל יעקב וינברג האריך בשאלה זו מאוד ודיונים שלו בעניין עם גדולי הרבנים מודפסים בספרו שרידי אש‏‏. הרב וינברג נטה להתיר את ההימום, אך ההתנגדות של רבני אירופה גברה על היתרו, והדבר לא הותר.

TheImp

New member
מה הוא אותו נזק אשר מטריף את הבהמה?

אם תוכל להסביר לי לעומק מה בדיוק נהיה "טרפה" בבהמה תקנית לחלוטין שקיבלה שוק חשמל אשר "נטרל" לה את מערכת העצבים למספר שניות?

וכן מה הופך את הבהמה לטרפה בשימוש באמצעיים כימיים?

ולבסוף אני שואל שנית, המצווה הזו קיימת בחלקה על מנת למנוע ככל הניתן סבל מהחיה הנשחטת ואם לנו בני האדם יש את האפשרות להפחית באופן משמעותי את הסבל של החיה ואנו לא עושים זאת הרי שאנחנו נוגדים את כל העקרון שעומד מאחורי המצווה הזו.

the ror

New member
אני דוקא חושב ששאלותיך מעניינות ולעניין אבל

אני מניח שאתה יכול למצוא את המקורות שמיקי ציין ולעיין בהם בדיוק כמו שהוא יכול למצוא אותם ולהעתיק לך אותם...
בגדול, נראה מדבריו שאין תשובה מוחלטת אבל אכן יש הסכמה של הרוב על החלטה לאסור...
משאלותיך נראה שאתה בוחר להתמקד במיעוט שמתירים ובסיבותיהם... ומשהו אומר לי שבמקורות שמיקי ציין ימצאו גם הסיבות של הרוב שאסרו אם מעניין אותך למצוא אותם...

TheImp

New member
לא קבלתי עוד אף תשובה קונקרטית

עם כל הכבוד לאורח החיים התורני אני חושב שעל אחת כמה וכמה אדם מאמין צריך להיותצ בקיא בנבכי אמונתו, ובהשלכותיה.

אפשר להתחכם ולהגיד שאני אוחז טוב בעניין, אבל לא תרמת בכלום לדיון אז אתה יכול להמשיך הלאה.

הלכתי למקורות וחיפשתי בהם, יגעתי ולא מצאתי, לכן אני שואל שנית, אם ניקח בהמה תקינה לחלוטין ונהמם אותה לפני השחיטה מה מטריף אותה בכל ההליך?

ושנית ע"פ הבנתי ה' בכבודו ובעצמו ציווה שבהמה שנשחטת תשחט עם הסבל הקטן ביותר האפשרי, האם זו לו מחובתו של כל אדם מאמין לדאוג שכך יהיה, ובראותו שכיום ניתן לשחוט בדרכים הרבה יותר הומניות אבל זה לא נעשה עליו לקום ולהתקומם כנגד כך? הרי זו היא הפרה של צו ה'!!!

the ror

New member
באמת? אם זה היה נכון אז לא היה צורך ברבנים...

אני יודע מה אני מאמין ומה ההשלכות של זה אבל לצפות מכל אדם דתי לדעת כל נושא לפרטי פרטים זה פשוט לא מציאותי ומנותק מהמציאות.
מיקי הפנה אותך למקורות עם דברי רבנים שכנראה אכן יודעים את אותם פרטים... אתה טוען שלא מצאת את אותם פרטים, זכותך, אף אחד לא משלם לי לעשות לך את העבודה של להוכיח לך ההפך...
ואם כבר אתה מצפה מאנשים לדעת דברים לפרטי פרטים, רצוי שלא תכתוב כאילו אתה מתיימר לדעת מה ה' ציווה ומה לא, במיוחד כשזה לא מגובה במקורות.
נ.ב.
רצוי גם לשים לב לא לערבב בין תגובות של אנשים, לי דוקא נראה שאתה ממש לא "אוחז טוב בעניין" אם אתה מנסה לדובב את הקב"ה כמו שעשית...

למעלה