שאלה~שאלה~שאלה

שאלה~שאלה~שאלה

אבא שלי הוציא מחקר מה-usda שבדק אלף נשים צמחוניות מניקות אל מול אלף נשים אוכלות בשר,וגילה כי לתנוקות לאמהות צמחוניות יש הפרעות בהתפתחות מוחית... אשמח לדעת יותר כי אני לא מצאתי את המחקר הזה וגם לא היה לי עודף זמן לחפש...ואם למישהו יש מחקר סותר זה יהיה בכלל נפלא :) תודה מראש, פרו ורבו ומלאו את הארץ טלטול

veganoren

New member
בדיוק היום קראתי על המחקר הזה

א. עד כמה שזכור לי מדובר על טבעוניות ולא על צמחוניות. ב. זה מחקר לא מאוד מבוסס. גם לא בקטע של ההתפתחות המוחית, וגם לא בקטע של הטבעוניות מול האוכלות בשר, הטבעוניות, כמו הרבה טבעונים אחרים, פשוט לא אכלו טוב, והיה חספר להם כל מיני דברים. לעומת זאת, הטבעוניות שכן אכלו נכון ולפי בדיקות הדם היו בריאות היו שוות לאוכלות בשר. אין לי זמן לפרט בכל הנושאים, אבל בקיצור זה פשוט מחקר לא נכון, לפי הרבה מחקים אחרים.

דורון ק

New member
צמחוניות מניקות

נושא מעניין.
בלי קשר למחקר כזה או אחר-קבלי אקסיומה בכל הנוגע למקצועות הרפואה: מחקר אחד, וכמה שהוא מקיף או מתוכנן היטב אינו נחשב לתופעה, במובן של עובדה מוצקה-רק אם נתון מסוים מופיע שוב ושוב במחקרים המתוכננים היטב, הוא יכול להלקח בחשבון. ולעניין: ה-AAP(האקדמיה האמריקאית לרפואה פדיאטרית) מציין שתזונה צמחונית מתוכננת היטב מתאימה לכל השלבים(ילדים,הריון,הנקה). כמו כן הוא מצויין כי לא צריך לצפות להבדל שלילי בחלב אם של נשים צמחוניות. ישנו הבדל בולט לחיוב ביניהן(עוד מעט אני ארשום). ה-ADA(ארגון הדיאטנים האמריקאי) גם מציין זאת. הבדל משמעותי בין חלב אם של צמחוניות(ובמיוחד טבעוניות) אל מול אוכלות בשר הוא בריכוז הטוקסינים-חלב אם של טבעוניות מכיל ריכוזים נמוכים של פסטצידים כגון DDT, Chlordane, Heptachlor וחומרי לוואי תעשייתים כגון polychlorinate d biphenyls (PCBs). נמצא כי צריכת(או יותר נכון-אי צריכת) חלב ובשר קשורה לתופעה. נשים טבעוניות שמיניקות צריכות לדאוג למקור לויטמין B12(תוסף) ואם החשיפה לשמש מוגבלת-גם לתוסף ויטמין D. קיימת חומצת שומן מסוג אומגה 3-DHA, אשר נראית חשובה להתפתחות מוחית אופטימלית(בין היתר). DHA היא אינה ח"ש חיונית מאחר שהגוף יכול לייצרה מחומצת שומן ALA(אלפא לינולנית), אך ייצור זו אינו מספק במידה והצריכה של חומצת השומן LA(לינולאית) גבוהה. DHA אינה מצוייה בצמחים בריכוזים גבוהים(היא מצוייה בביצים ובדגים). האם לנשים מיניקות טבעוניות,במיוחד לאלו שלא שומרות על יחס ALA-LA מתאים, שווה לקחת תוסף DHA? ייתכן. היה מעניין(אותי לפחות) לראות מחקר שישווה כמה פרמטרים אצל נשים מיניקות טבעוניות שלקחו תוסף DHA אל מול אלו שלא אל מול אלו שמקפידות על יחסי ALA-LA מתאימים. מאחר שלא נערכו מחקרים שכאלו ועדיין לא ברורה לנו התמונה המלאה, מסקנה חד משמעית בנוגע לתוסף DHA-אין. מה שכן בטוח זה שמומלץ לנשים טבעוניות(ולא רק) לשמור על יחסי ALA-LA אשר יאפשרו, בין היתר, המרה נאותה.

דורון ק

New member
ועכשיו שיש לי קצת יותר זמן...

אם כבר הנושא עלה-כמה הערות לגבי המחקר המדובר(למעשה קייס ריפורט יותר מ"מחקר"),כותרות דמגוגיות ותקשורת עוינת. יש לי ביקורת מסוימת על כל ההתנהלות של מקרים שכאלו בתזונה טבעונית/צמחונית והתקשורת. תמיד סיפור שכזה מלווה באיזה "הייפ" גדול עם כותרות כמו: "נזק מוחי לטבעונים","הרעבה של צמחונים קיצונים". לפני זמן מה דווח על "תת-תזונה אצל תינוק להורים צמחונים פאנאטים", רק מה? הילד כלל לא היה טבעוני, האכילו אותו במעט דגים, ירקות וכו´, אבל זה כמובן לא הפריע לכותרת השרלטנית. אני קראתי את הדף שהוציא ה-CDC במקרה המדובר. התרשמותי הוא שמדובר על פעוטות שהוזנחו. בוודאי תזונתית, אולי באספקטים נוספים. השאלה היא למה? למה כל המחקרים על התחלואות של חלבון, שומן רווי וכולסטרול(שלהם יכולה להיות הרבה יותר השפעה רצינית) ושאר מוצרים מן החי מקבלים איזו ידיעה פיצפונת? למה כל סיפור שקשור או לא קשור לצמחונות(כפי שהזכרתי) כביכול זוכה לכותרות דוחות שכאלה? זאת למרות שארגוני הבריאות המובילים מסכימים כי תזונה צמחית/צמחונית מתאימה לכל הגילאים ולכל השלבים? השערות שלי: -מדבר ליותר אנשים, אנשים לא אוהבים לשמוע על ההרגלים הגרועים שלהם. לעומת זאת "אוההה, תראה מה הצמחונים הפאנטים האלו גורמים" נהפך לשיחת היום. כותרות כאלו "מוכרות". -מניעים כלכלים/תעשיתיים. -חוסר הבנה של הכתבים, ואם כך מדוע זה לא מטופל?חזרה למניעים כלכלים? ולמה דווקא סיפורי אימה על ילדים צמחונים במיוחד? האם זה בגלל שזה יוצר ניכור וכעס גדול יותר בציבור כלפי טבעונות מאשר סיפור על מבוגרים? שוב-מה המניע? דעתכם?

yaeltal

New member
נושא מעניין..

למרות שיש לי כמה השערות למה הסיפורים על ילדים "ימכרו" יותר טוב, נראה לי לא סביר שהן מה שיגרום לעורכים של מגאזינים למיניהם להחליט לפרסם סיפורים כאלה על ילדים דווקא.. אבל אולי אני טועה. נראה לי שאנשי המגאזינים האלה פשוט יודעים שהתגובה של קוראים מבוגרים לילדים היא שונה, שהילדים "מוכרים" יותר טוב (לא רק בנושא הזה) ולכן הם משתמשים בזה גם מבלי לדעת את הסיבה לכך.. אז בכל אופן, בתשובה ל"האם זה יוצר יותר ניכור וכעס..."- כן. ובקשר לשאלה למה זה כך, התשובות העגומות שאני יכולה להציע לא נראות לי רלוונטיות לשאלת הפירסום כי גם כך לא נראה לי שהמפרסמים יסכימו איתי עליהן. הם כותבים על ילדים כי זה מוכר יותר טוב נקודה. כמובן שאני לא יכולה להיות בטוחה בדברים האלה, אבל זו השערתי..

למעלה