שאלה קלה

Mיקי_

New member
יותר מידי אני שומעת לאחרונה

על תורת המשחקים, בלי לדעת עליה דבר ממש. ראיתי ראיון עם חתן פרס נובל לכלכלה ישראל אומן שחקר ופיתח(?) את השיטה הזאת של תורת המשחקים, ולפי מה שהוא אמר אצל לונדון וקרשנבאום הוא פאנט ימני קיצוני, כך שקשה לי לראות איך הן מתחברות דרך דבריו. אבל עיינתי עכשיו בויקיפדיה, וראיתי דווקא שיכול להתקיים קשר, לי עצמי אין ממש מושג. צר לי.

אייבורי

New member
חשבתי שאולי אתם מכירים מאמר בנושא

שמעתי פעם הרצאה מרתקת מתלמיד של אומן שנתן דוגמאות וקוריוזים לתורת המשחקים. אחת הדוגמאות דנה בהתנהגות של עדר זברות שבורח מנמר. הטענה שאם העדר היה מסתובב ורץ אל מול הנמר הרי היה לנו שטיח מנומר להפליא אך עדיין הזברות בורחות. תורת המשחקים אומרת שלכל שחקן בעדר הזברות עושה שיקול עצמאי שאומר, אם כולם רצים אל הנמר הם ימעכו אותו אבל יש סיכוי שאני אפגע לכן אולי עדיף להשאר מאחור. המחשבה השניה אומרת רגע אם כולם רצים אל הנמר אבל כולם יחשבו כמוני אזי אני ארוץ לבד מול הנמר ובטוח אני מת. מערכת שבה הזברות רצות אל הנמר איננה יציבה ולכן לא מתקיימת כמעט. בגדול הוא טען שיוצא מתורת המשחקים כלל "אל תצא פריאר" דר"א גם מלחמה היא מנוגדת לתורת המשחקים. בדיוק כמו עדר הזברות. עדיף לשחקן הבודד שהאחרים ילחמו והוא ישאר בעורף לכן כנגד מצב שבו כל אלמנט מפעיל שיקול פרטני אינטרסנטי, מופעל כוח חיצוני לגרום לחייל לרוץ קדימה ולא לברוח. משחק של חברה פצפיסטית יכול בהחלט להיות מעניין.

משחקים במחבואים

תורת המשחקים זה דרך מעניינת לבחון איך הגיון פועל לעיתים באופן מורכב, אבל עצם ההנחה שהתנהגות אנושית מונחית על ידי הגיון, או אפילו בעיקר על ידי הגיון, כבר הופרכה, אם איני טועה על זה זכו הכלכלנים הישראלים בפרס נובל האחרון. לכשעצמי לא הייתי צריך לחכות למסקנה של הכלכלנים הללו בשביל לדעת זאת. אבל מסתבר שיש כל מיני אקדמאים שלא מבינים דברים כאלה וצריך להוכיח להם. מערכת שבה הזברות רצות אל הנמר לא מתקיימת מסיבות אחרות. קודם כל, אני בספק רב אם הזברות עצמן מפעילות שיקול דעת, בטח עצמאי, איכשהו נראה לי שהמונח התנהגות עדרית קצת יותר מתאימה לתיאורן. עוד מילה שעולה לי לראש היא אינסטינקט. המשך כל, מערכת כזאת לא מתקיימת בעיקר כי כשיש שיקול עצמאי *הסיכון* שאני אמות (מחיר גבוה) עוצר אותי גם אם הסיכוי שאני אמות קטן יחסית, הרבה לפני שעוצרים אותי חישובי כדאיות שלפיהם כולם עושים שיקולי כדאיות ואז אני אצא הפראייר היחידי שירוץ לנמר. המשחקים האלה זה הכל טוב ויפה כדי לנתח אספקטים מסוימים של התנהגות אנושית, אבל מכאן ועד למסקנה שמלחמה זה לא הגיוני (לא משתלם ליחיד) ורק כוח חיצוני גורם לחייל לרוץ קדימה יש מה שנקרא חברה ותרבות והתנהגות.

למעלה