שאלה קטנה

HOT4Umichael

New member
שאלה קטנה

לפני מספר חודשים הוצאתי מהאינטרנט ברכה לחבר שהתחתן.
חיפשתי ציטוטים מהתנ"ך.
אני לא זוכרת מה היה סגנון הברכה, אבל היה מדובר על זה שמצלע הגבר נבראה האישה ושהם יקיימו מצוות פרו ורבו, משהו כזה...
זו הייתה ברכה של בערך 4 5 שורות, לכן אני משערת שזה כל מני ציטוטים שחוברו לברכה אחת.

מישהו יודע על מה אני מדברת? או שאולי זו באמת ציטטה אחת ארוכה...

תודה

HOT4Umichael

New member
עכשיו אני בטוחה שזה כמה ציטוטים

שחיברו לברכה אחת...
כי היה בה את המשפט:

"על כן יעזוב איש את אביו ואת אימו ודבק באשתו והיו לבשר אחד."

והיה גם במקביל לגבי פרו ורבו ועוד כמה דברים...

באסה שלא מצאתי את הברכה הזאת.

אתי1982

New member
את מתכוונת לזה?

כי אם כן אז זו ברכת כלה.....
שהכלה אומרת רגע לפני כניסתה לחופה

אֱלוֹקים מוֹשִׁיב יְחִידִים בַּיתָהּ.
"וַיִבְרָא אֱלוֹקים אֶת הָאָדָם בְּצַלְמוֹ, בְּצֶלֶם אֱלוֹקים
בָּרָא אוֹתוֹ, זָכָר וּנְקֵבָה בָּרָא אוֹתָם. וַיְבָרֶךְ אוֹתָם אֱלוֹקים
וַיֹּאמֶר לָהֶם אֱלוֹקים: פְּרוּ וּרְבוּ וּמִלְאוּ אֶת הָאָרֶץ". וְנֶאֱמַר: "עַל
כֵּן יַעֲזָב אִישׁ אֶת אָבִיו וְאֶת אִמּוֹ וְדָבַק בְּאִשְׁתוֹ וְהָיוּ לְבָשָׂר אֶחָד".
אֱלוֹקי, אִישָׁה וַאִישׁ בָּרָאתָ, נְשָׁמָה טְהוֹרָה בָּהֶם נָתַתָּ וְשִׁמְךָ
הַקָּדוֹשׁ בִּשְׁמָם רָשַׁמְתָּ וְאָמְרוּ: זָכוּ - שְׁכִינָה בֵּינֵיהֶם וּמִתְבָּרְכִים.
"שִׁמְעָה אֱלוֹהִים רִינָּתִי הַקְשִׁיבָה תְּפִילַּתִי", אֲנִי הַאִישָׁה ___ הַנִיצֶּבֶת לְפָנֶיךָ הַיוֹם
הַמוּכָנָה וּמְזוּמָנָה בִּקְדוּשָׁה וּבְטָהֳרָה לְהִיכָּנֵס לַחוּפָּה כְּדַת מֹשֶׁה וְיִשְׂרָאֵל עִם הֶחָתָן ____
מַפִּילָה תְּחִינָתִי לְפָנֶיךָ, אֱלוֹהַי וְאֱלוֹהֵי אֲבוֹתָי, פּוֹקֵד הַאִמָהוֹת,
סוֹלֵחַ לעֲווֹנוֹת עַמְּךָ יִשְׂרָאֵל, שֶׁתִסְלַח לָנוּ וְתִמְחַל לָנוּ עַל כֹּל
עֲווֹנוֹתֵינוּ וּתְבָרְכֵנוּ כַּכָּתוּב: "וְאֲהֵבְךָ וּבֵרַכְךָ וְהִרְבֶּךָ
וּבֶרַךְ פְּרִי בִטְנְךָ וּפְרִי אַדְמָתֶךָ".
תְּהֵא הַשָּׁעָה הַזֹּאת שְׁעַת רַחֲמִים
וְעֵת רָצוֹן מִלְּפָנֶיךָ, אָמֵן

HOT4Umichael

New member
כן זה זה.

אלו היו רק השורות הראשונות.....נחמד.
למרות שלא הייתה כאן תשובה אז מצאתי סיפור נחמד יותר :

"בספרות האגדה מסופר על אישה רומית שבאה ושאלה יהודי:
"מה עושה האלוהים שלכם אחרי שסיים כל כך מהר לברוא את העולם?
-- "הוא מזווג זיווגים " ענה לה

"מה הבעיה לזווג זיווגים" אמרה בלעג.
-- " זה קשה לא פחות מלקרוע את ים סוף לשניים". ענה לה האיש.

נחמד לא?! :)

אבל תודה רבה

"קשה זיווגו של אדם כקריעת ים סוף", תוספת.

נשאלת השאלה וכי אצל הקב''ה ישתבח שמו שייך לומר קשה? אלא אומרים בעלי המוסר כשם שאי אפשר לחתוך מים בסכין או במספריים וצריך לשם כך לשדד מערכות הטבע ולהפוך סדרי בראשית, שהרי הפסוק אומר ''לגוזר ים סוף לגזרים''. כך לחבר שתי לבבות, שתי עולמות שונים אחד מהשני שגדלו והתחנכו בתנאים ובמקומות שונים, זה כעין הפיכת סדרי בראשית, וזה רק בידי הקב''ה ישתבח שמו.

[מתוך בני בנימין על פרקי אבות, הרב בנימין נבול שליט"א]

ושמעתי עוד פירוש, נדמה לי מפי הרב יצחק פנגר שליט"א, שכמו שכשהגענו לים והמצרים מאחורינו ואין לנו לאן לברוח, ולכאורה היה מקום להתייאש ח"ו, הקב"ה פתח לנו את הים, דווקא שקשה לבן אדם לדמיין אפילו שכך תבוא ישועתו

כך גם אדם שנמצא בחיפושים אחר הזיווג שלו, והוא לא מוצא מאיפה תבוא ישועתו ולא רואה את זה קורה בכלל, והוא ח"ו על סף יאוש, באותה מידה הקב"ה עתיד להושיעו ולהביא לו את זיווגו, אפילו בצורה שהוא לא דמיין שיכולה להתאפשר, כקריעת ים סוף.

[זה נשמע יותר טוב מפי הרב חח
]

REALI

New member
יפה,

ואפשר להוסיף את ביאורם של חז"ל שקריעת ים סוף מוגדר כקשה כיוון שהקב"ה נהג בו-זמנית שתי הנהגות הפוכות - דין ורחמים בו זמנית. דין למצרים ורחמים לעם ישראל. דין למצרים - שטיבעם בים, ורחמים לישראל - שהצילם מהמצרים. שהרי ישראל היו נתונים במ"ט שערי טומאה אז למה להעדיף אותם על המצרים? ועל זה תמהו המלאכים "הללו עובדי עבודה זרה והללו עובדי עבודה זרה?!" ולכן היה כ"כ קשה מבחינה עקרונית לחבר גם רחמים וגם דין לאותו מקרה.

כך זיווגו של אדם - הכוונה לא לאיש בלבד אלא לחיבור בין האיש והאשה, שהרי מי שלא נשוי אינו קרוי אדם והזכר והנקבה יחד נקראים אדם - קשה כקריעת ים סוף, כי יש כאן חיבור שני הפכים - איש ואשה - לתוך מקרה אחד, לתוך יישות אחת - אדם.

(ואכן יש בחינה באיש ובאישה שאחד כנגד רחמים ואחד כנגד דין, אבל זה כבר נושא אחר, אז רק אם מישהו יבקש אני אפרט עוד קצת כפי יכולתי).

REALI

New member
נ.ב.

המלאכים נקראים "עומדים" כלומר אין אצלם הליכה, תהליכים או שינויים והם מבטאים את החוקיות במציאות – הדברים כפי שהם צריכים להתנהל עפ"י חוקי הטבע וההנהגה המסודרת.
לכן התמיהה שלהם ("הללו...") מבטאת שיש כאן התפרצות שהקב"ה עשה נגד הסדרים הרגילים והטבע שעל פיו לישראל ולמצרים היה צריך להיות אותו דין, והקב"ה חיבר דין ורחמים לאותו מקרה כנגד החוקיות הרגילה.
וכך האיש והאשה הם הפכים ומופרדים אחד מהשניה מצד החוקיות הטבעית והקב"ה מחבר אותם כנגד הטבע.

ומאותה הסיבה החיבור של איש ואישה גם מסמל את החיבור בין הקב"ה לעם ישראל, שאף זה חיבור בין עליונים ותחתונים ובין רוחניות וגשמיות שאלו הפכים בלתי מתחברים, ועל כן עצם הנישואים הם עצמם תפילה לקב"ה ו"דוגמא אישית" שלנו כלפי הקב"ה שניתן להשיב את השכינה לציון עיר הקודש ושרצונינו בכך. במהרה בימינו אמן.

אופירA

New member
מנהל
זה רק תחילת הסיפור...

הסיפור המלא הוא:

גברת רומית שאלה את רבי יוסי בר חלפתא: בכמה ימים ברא הקב"ה את עולמו?
ענה לה: בששה ימים. עפ"י הכתוב (שמות ל"א, י"ז): "כי ששת ימים עשה ה' את השמיים ואת הארץ".
אמרה לו: מכאן ואילך, מה הוא עושה?
ענה לה: יושב ומזווג זיווגים - בתו של פלוני לפלוני, אשתו של פלוני לפלוני, ממונו של פלוני לפלוני.
אמרה לו: אני בשעה אחת יכולה לזווג את כל העבדים והשפחות הרבים שיש לי.
ענה לה: אם קלה היא בעינייך, קשה היא לפני המקום כקריעת ים סוף, ככתוב (תהלים ס"ח, ז'): "אלוהים מושיב יחידים ביתה".
מה עשתה? שלחה והביאה אלף עבדים ואלף שפחות, העמידה אותם בשורות ואמרה להם: פלוני ייקח פלונית, ופלונית תיקח פלוני.
בבוקר באו אליה - האחד ראשו פרוע, האחר עינו סמויה, זה ידו שבורה, זה רגלו שבורה, זה אומר: אני לא רוצה את זו, זו אומרת: אני לא רוצה את זה.
הודתה הגברת בפני רבי יוסי: יפה תורתכם, נאה ומשובחת. (כלומר הצדק איתך).

למעלה