שאלה קטנה.

יאקים

New member
לשונאי, מבלי משים נשמטו לך היו"דין:

דידֵיתי כמו שינֵיתי.

יאקים

New member
יודע איך אומרים ביידיש?

לַא שֻכְּר עַלַא אלְ-ווָאגֶ'בּ!

לשונאי10

New member
זה התרגום בעברית

איך זה ביידיש?

יאקים

New member
למה, ידידי? למה להעליב חלקים גדולים

באוכלוסייתנו הדוב
רים שפה זו?

לשונאי10

New member
להעליב? למה להעליב?

פשוט לצערי למדתי 3 שנים גרמנית במסגרת לימודי התואר השני בלשון, וסבלתי מכל רגע. שפה מכוערת ומגעילה, לדעתי.

יאקים

New member
ערב טוב, לשונאי

ראשית, אכן, לגרמנית יש צליל צורמני דוחה, ואם מוסיפים לכך את כל הקונוטציות הצמררות, אני מבין את הסלידה שלך ממנה. שנית, היידיש היא סיפור שונה. איני מבין יידיש, אך די לשמוע את דוברי היידיש המכורים שממש מתמוגגים על שוילם עלייכם ועל סיפוריו המשעשעים וכן על ההצגות דוגמת קליינע מנטשאלאך - כדי להסיק שיש בה בכל זאת משהו בשפה (בעצם, דיאלקט) זו. שלישית, אותי שאלו כשלמדתי לשון בנערותי, ליתר דיוק בבחרותי, מהי השפה השמית החשובה ביותר, והייתי בטוח שזו ערבית או ארמית, ומה הופתעתי שנאמר לי שזו הגרמנית. לימים ראיתי, בעצם גיליתי, שגדולי הסמיטולוגים וחוקרי העברית והערבית הם גרמנים או אוסטרים...

לשונאי10

New member
../images/Emo13.gif

שפה דוחה, וגם ליידיש יש צליל צורמני, לפחות מהיידיש שאני שומע באוטובוסים... אכן גדולי החוקרים של העברית היו גרמנים או אוסטרים, מה שעושה את העניין לקשה ובעייתי עוד יותר.

יאקים, ברשותך, שולם ולא שוילם. היידיש מדפתנגת

את החולם, ולא את הקמץ (הגדול). הקמץ הגדול נהגה כחולם בהגייה העברית הישראלית (O) (ויש - הפולנים שבינינו - המהגים אותו כשורוק).

יאקים

New member
הואיל וביקשת את רשותי, אני ממנה אותך

למייצגני בכל התביעות כנגדי בפורום וגם מחוצה לו, ואני לצורך העניין אהיה מַרְשְךָ ולגופו של עניין, אני מקבל מה שתיקנת, כי ממילא איני מבין באורחות היידיש ורִבְעָהּ. ואשר לפועל "מהגים" שכתבת, נראה לי שעדיף "הוגים" או שמא כהו עיניי מזוקןּ.... איני זוכר שישנו פועל כזה בבניין פיעל, או שמא יש, ואני לא ידעתי? ערב מצוין לך, לשונאי

לשונאי10

New member
יאקים, לא אני הגבתי לך

אלא חוכך, אז לו אתה צריך לאחל ערב מצוין. ערב מצוין גם לך, יאקים.

יאקים

New member
נפלאות בעיניי דרכי המרשתת ורבעהּ,

אשר על כן איני יודע איך יצתה לי כזאת.. אבל אני מניח שחוכך אינטליגנטי דיו כדי להבין את הבעיה הקלה הזאת...

זה היום עשה אד'שם היא נפלאת בעינינו. יצתה בת

קול ואמרה הודעת פלוני לפלוני, ומהגה הייתה פלוני קמא יאקים ופלוני בתרא חוכך. לא יצתה שעה קלה ונתחוור העניין אף לאותו אנ־אינטליגנט והכול אתי שפיר. ולעניין מהגים, חיבה יתרה נוטה אני לשחוק ורעות רוח בלשון, ועד לימי הביניים האפלים היא מגעת. .................................... 500 / בבלי,סוטה: א, ט <יב,ב> / מסירה: 00 & "זה". [זה] נופל ואין אחר נופל. מלמד שמתנבאין ואין יודעין מה מתנבאין. #והיינו דא'ר אלעז'. מאי דכתי'# "וכי יאמרו [אליכם] דרשו אל האובות ואל הידעונים המצפצפים והמהגים". צופין ואין יודעין מה הם צופין. מהגים ואין יודעין מה הם הוגים. 2 775 / יוחנן / שבעתא לשבת דברי: דברי ירמיה,ש' דברי <שו' 17> / מסירה: 10 & <ש-17> הת' נעלם ממעונגים, <ש-18> נהי על זאת כיונה מהגים, <ש-19> נוחם עד יוחש לנוגים, <ש-20> נחיית השקט אהבה בתענוגים. $ב' מק' הש'$. 3 900 / אלקומסי / פתרון: נחום, ב <50> / מסירה: 00 & "והוצב גלתה". #ו[י]נתצב# מלך אשור כאיש אשר יוקיעוהו לפני המלך האויב. לא אמר. ''ויתיצב''. כי הוא יעמוד. "והוצב". #ויתוקף#. כי גברתו גלתה. #אנכשפת#. ובלא סת פנים הועלתה. בגלות. "ואמהותיה". הם שפחות הגבירה. "מנהגות". ב[י]ל(י)לה וקינה מהגים. "כקול יונים. מתופפות". בנהי וקינה כקול תוף. "על לבביהן". 4 942 / רס"ג / שבעתא לשבועות ואזהרות: אנכי אש אוכלה, אזהר' <שו' 136> / מסירה: 00 & <ש-136> אתה צנח מעבירי למלך וקוסמים ועוננים כפלשתים., <ש-137> ולהכרית מנחשים ומכשפים ודורשי אליל וחוברים מתים., <ש-138> דומה פיתום המצפצפים והמהגים אוב וידעוני להתים., <ש-139> "הלא עם אל אלהיו ידרוש בעד החיים אל המתים". 5 1049 / כסא ואיפודרומין: <35> / מסירה: 00 & אמר ר' יוחנן. היו כולם נותנין קולם. והיה מרעיד כל העולם כולו. שור גועה. אריה שואג. איל צוהל. נמר צורח. כבש חונב. זאב זורד. צבי מפרט. דוב מגמגם. חמור מבריס. פיל נוהם. ראם מצלצל. גרפית מל?ב?לב. אדם מרנן. שד מזמר. זיז היה קורא וקולו עולה לשמים. נשר צועק כקול מים רבים. יונה מהגה. נץ מצפצף. והיו מקולו מתעוררי' כל ישיני ירושלם. נחש בפיו היה שורק והיו חולי ירושלם מתרפאין מקולו. 6 1050 / ת' סה"מ ללוי: ה.ערוות, יב, א / מסירה: 00 & וזה דברו על אנש' יהודה. אמ' להם. כי יאמ' אלי?כ/ה?ם. בקשו צרכיכם {ודרכיכם}: <ודבריכם01> מן האובות ומן הידעונים שהם מצפצפים ומהגים. והמצפצף הוא בן יונה וההוגה הוא היונה. אמרו להם. הלא אלה העם ידרשו ויתפללו על אלהי אבן ועץ ויבקשו צרכי החיים מן המתים. וחרף אותם וזו תוכחה גדולה להם

למעלה