שאלה קטנה

sivanuna

New member
שאלה קטנה

זה לא ממש קשור לפילוסופיה אבל הנה: נניח שכולנו רואים צבעים שונים כלומר אנחנו רואים אותו הדבר רק בצבעים שונים האם יש איזושהיא דרך לגלות את זה?

hoomi

New member
לא ממש

כל אחד רואה כל גוון קצת אחרת (במיוחד עוורי צבעים שלא מבדילים בין צבעים דומים ובטח לא בין גוונים), ניתן לקחת שני חפצים בעלי גוון דומה ולנסות לתאר ע"י כהות/ בהירות, אך לעולם לא ניתן יהיה לדעת האם האדם העומד מולך רואה את אותו הצבע/הגוון (רק בערך ע"י שימוש במונחים קבועים, שמות גוונים וכד´ [טורקיז, פסטל וכו´]), זה כמו שתנסה/י להסביר לעוור מה זה צבע, איך בדיוק אפשר לעשות את זה?! חשבתי על זה המון שהייתי קטנה, אי אפשר! מקווה שסיפקתי אותך עם תשובתי השלופה. חומי.

שירה13

New member
סיונונה!!! *בהתרגשות!!*

אני ממש מתרגשת ששאלת את זה!! יש לי ממש תיאוריה שהמצאתי לגבי זה ואפילו גיליתי שחברה שלי חשבה על זה המון למרות שלא דיברנו על זה אף פעם!! זה מפליא אותי שהמון אנשים ממש חושבים על אותו הדבר... תראי, אני חושבת שמה שהתכוונת זה שנגיד אני רואה צבע שאצלי הוא נקרא ירוק ושתינו רואות אותו כ"ירוק" אבל בעצם הירוק שלי הוא הכחול שלך ושתינו קוראות לו ירוק כי זה משהו בתקשורת או מה שלימדו אותנו כשנולדנו. אם זו הייתה כוונתך אז התשובה הקודמת שקיבלת לא הייתה רלוונטית..היא מאוד מדעית ואת ואני מדברת על משהו מאוד מופשט ותיאורטי אחר. דיברתי עם זה ואחותי והגענו למסקנה שאם זה באמת נכון אז כל הנושא חייב להיות מאוד מאוד מדוייק, כי הרי אני ואת הרי מסכימות שצהוב ואדום הם כתום ושכחול ואדום הם סגול ולכן זה חייב להיות מין משהו חופף אצל כולם ומאוד מדוייק. אולי באמת יש דרך לגלות אם זה נכון או לא רק שעד עכשיו השאלה הזו לא הוצאה לאור ברמה מספקת כדי שייתענינו בזה. אני ישמח לשמוע מה את חושבת על הנושא!!

Henryf

New member
צבאים תואמים

נניח שהכחול שלך הינו האדום שלי. כאשר אני אומר שהכחול והירוק לא תואמים יחד, הרי לגביך הכוונה שהאדום והירוק לא תואמים יחד, והם דווקא כן! האם "צבעים תואמים" זה רק תרבות? או קיימים בניהם קשרים אסטתיים אחרים? ואז כולנו רואים את כל הצבעים דומה. בהקבלה למוסיקה בין צלילים תואמים (הרמוניים) יש ייחסים מתמטיים פשוטים ולכן כנראה כולם שומעים אותם צלילים, האם הדבר דומה לראיית צבעים? הנרי

sivanuna

New member
...

העלאת נקודה טובה. האם האם חוש האסתטיקה שלנו בא מהשפעות החברה בלבד או שגם יש בו משהו טבעי

Henryf

New member
אסטתיקה ייחסית

לדעתי לאסטתיקה יש פנים תרבותיות וגם נתונים מוחלטים. אין צורך להוכיח שאשה יפה בהרי האנדים אינה סמל היופי בכפר אפריקאי. ברור גם שנמצאו קשרים מתמטיים הן בציור (חתכי הזהב) והן במוסיקה (הרמוניות) הנחשבים כקשר שבין אסטתיקה למתמטיקה. עד כמה הדבר מוכיח שאנו חווים אותה חוויה בצלילים, בצבעים וכ´ זו שאלה שאין לי עליה תשובה. ברור שכאשר ניתן לנתח את החוויה בצורה אובייקטיבית כמו בהירות הצבע, גובה הצליל, חוזק הקול וכ´ הרי התחושות שלנו דומות זה לזה, ופרופורציוניות למשתנים הפיסיקליים. מה שיותר מכוון על חוויות משותפות. איני מצליח לחשוב על משתנים חוויתיים שגם ניתנים למדידה, בהם כל אדם חווה חוויה אחרת (חוץ מחולים כמו עוורי צבעים וכ´). הנרי

sivanuna

New member
...

שמחתי לשמוע שיש עוד אנשים שחשובים על הנושא... אני חושבת שאי אפשר לדעת את זה אני לא יודעת איך להסביר את זה אבל אין שום שאלה שבעזרתה ניתן לדעת את זה

מבחינה מדעית

אפשר לעשות את זה, אבל זה רק עניין של מוסכמות והגדרות. נניח ונמציא לנו מכשיר (יש כזה מן הסתם) שיודע לשייך מספרים שונים לצבעים שונים בצורה הגיונית. אזי נמדוד את הצבעים "כחול", "אדום", "צהוב", "לבן", "שחור" ועוד כמה צבעים ביניהם ונקבל את המספרים המייצגים אותם ע"י המכשיר. כעת נתחיל בתהליך של "חינוך חברתי": נראה לאנשים צבעים שונים (כמו שעושים לתינוקות) ונגיד להם "זה כחול, וההוא צהוב, וזה ששמה בפינה הוא מין אדום-ירוק שכזה". אם יבוע מישהו ויגיד "רגע, אתה אומר שזה אדום, אבל אני אומר שזה כחול", אז מי שצודק הוא זה שהמכשיר "מסכים" איתו.

שימי לב

שהרעיון הפילוסופי מאחורי השיטה הזו הוא די הגיוני: 2 גופים אינם מספיקים בשביל לקבל החלטה אובייקטיבית במקרה הזה. צריך גורם מתווך, שהאובייקטיביות שלו מוסכמת על כולם, כדי שיקבל את ההחלטה.

Henryf

New member
מכשיר מדעי

אינגולמו, אכן כבר המציאו מכשיר כזה אך מטעמים בטחוניים שומרים אותו בסוד. מבלי לפגוע בביטחון, אעיז ואומר שלמכשיר קוראים "קשת בענן", ומספר אנשים טוענים שסדר הצבעים באותו מכשיר תמיד זהה ותמיד אותם צבעים ואותם שמות לצבעים. הבעייה הינה שכל אותם מעטים שותפים לסוד מסכימים שבקצה יש אדום, אבל כיון שלימדוני לא להאמין לאנשי סוד, איני בטוח באם כל אותם אנשים הרואים את ה"אדום", וקוראים לו "אדום", אכן התחושה הפנימית שלה אדומה? מצד שני כשאומרים "כיפה אדומה" כולם יודעים בדיוק למה הכוונה. הנרי

אני כמובן דיברתי

על מודד תדרים. עניין של מה בכך, אבל החליטו שהו אובייקטיבי מספיק. אולי כי הוא לא יכול לפרש דברים בצורה עצמאית, אלא לפי איך שבנינו אותו.

erezsh

New member
את לא רואה צבעים

העין שלך מקבלת את קרני האור, ואת מתרגמת אותם לצבעים.

אין בנתיים

עד שימציאו איזו תוכנה שיכולה להיכנס לנו לראש או לעיניים דרך מצלמה ולשדר את המידע שעיבדנו.

למעלה