שאלה קטנה

• פותח הנושא rex2
  • פורסם בתאריך

rex2

New member
שאלה קטנה

רציתי לדעת איך רופא יודע לאבחן אם אדם מסויים סובל מאלצהיימר ושזו לא רק סניליות. ז"א איפה ההבדל?מה הוא רואה? תודה!!!!!

תשובה יותר מפורטת

להלן קישור לאתר גיל הזהב http://www.goldenagenet.co.il/שאלות.נפוצות.aspx להלן ציטוט מאותו אתר: לאחרונה פנו אלינו בשאלה לגבי ההבדל בין אלצהיימר, דמנציה, שיטיון סניליות או סנילי ומי מהם נחשב תשוש נפש. דמנציה היא תסמונת שמאופיינת בפגיעה ביכולת השכלית וגורמת לליקויים משמעותיים ביכולת התפקוד החברתית, תעסוקתית ואף לפגיעה ביכולת לנהל חיי יום יום תקינים. לרוב חלה הידרדרות במצב החולה במהלך הזמן. דמנציה או שיטיון בעברית, היא מושג כללי למגוון מחלות הכוללות בין היתר אלצהיימר, פגיעה מוחית לרבות שבץ מוחי, פרקינסון וכן מחלות רבות. למעשה קל יותר לאבחן דמנציה מאשר את הסיבה לה. בתחילה קשה להבחין בסימני הדמנציה מאחר והשינויים באישיות או בהתנהגות קלים והחולה נוטה להסתירם. עם התקדמות תהליך הדמנציה הסביבה הקרובה ובני משפחתו של החולה מבחינים בפגיעה ובשינוי ההתנהגות / תפקוד של החולה. כאשר קשיש סובל מדמנציה הוא נחשב תשוש נפש וזקוק להשגחה מיוחדת בין על ידי מטפל סיעודי צמוד או השגחה - מוסד סיעודי לתשושי נפש ובמקרים רבים במחלקות סגורות. אני נוכחתי בזמנו בהרצאה של מומחה (אינני זוכר מי
) שהסביר שבזמנו השתמשו במונח סניליות במקום דמנציה וכי כיום אין קביעה רפואית שאדם לוקה בסניליות. זה הפך למושג לא מקצועי ויותר כביטוי גנאי. כך שהשאלה שלך צריכה להיות בעצם "מה ההבדל בין דמנציה לאלצהיימר" והתשובה היא שאלצהיימר הוא אחת ממחלות הדמנציה. יש גם דמנציות אחרות. אבל מקובל שאלצהיימר הוא כ 80% מכלל הדמנציות. הרופא המומחה מגיע לאבחה שמדובר באלצהיימר אחרי שלילת סוגים אחרים. בניתוח אחר המוות אפשר לקבוע בודאות שהמנוח חלה באלצהיימר, כי אלצהיימר משאיר במוח חומר בשם פלאק , תוכלי ללמוד הרבה על המחלה אם תקלידי אצהיימר בגוגל. .

ronnyw

New member
הרשי לי להוסיף מילה משלי

למרות שיענקלה אמר, בעצם את הכל. אני אכתוב את זה קצת אחרת: דימנסיה זו תופעה. זו לא מחלה. זו התנהגות מסוימת שיכולה לנבוע מסיבות שונות. דוגמא לתופעה זה חום. לבן אדם יש חום, זה עדין לא מגדיר את המחלה. אין לו "מחלת חום". יש לו חום שנובע ממשהו אחר, אולי דלקת, אולי התייבשות, אולי מפרצת, צריך לברר מה המחלה שגרמה לתופעה (לחום). אותו הדבר דימנציה. יש לחולה דימנסיה ( שכחה, בילבול וכו' וכו') - אבל צריך ללמוד מאיפה זה נובע, כלומר מה המחלה שפגעה בו (במוח שלו) וגרמה לתופעה. יכולים להיות הרבה גורמים (הרבה מחלות). למשל מחסור בויטמינים מסוימים או שבץ או דיכאון קליני או, או, או אלצהיימר (שזו מחלה שבה תאי המוח נהרסים בצורה מסוימת). למה הבלבול הגדול בין דימנסיה לבין אלצהיימר? כי בגיל מבוגר רוב הדימנסיות נובעות מאלהיימר. כלומר, אם מבצעים בדיקות רפואיות לכל הזקנים שיש להם תופעת דימנסיה, מוצאים שרוב רובם חולים במחלת אלצהיימר. לכן נוטים לחשוב שאלצהיימר שווה דינמציה... בכל אופן, אם כבר פגשתם את עולם הדימנסיה, תראי שאם תבואו לרופא (שיודע את מלאכתו), הוא יאבחן את התופעה (כמו למדוד את החום...) ואז ינסה לראות מאיפה נובעת. יעשו לחולה בדיקות דם לבדוק אם הדימנסיה על רקע מחסור בחומרים. ישלחו אותו ל- CT כדי לבדוק אם אין קרישי דם במוח וכו' וכו'. כשישללו את כל הסיבות האחרות (רוב המקרים) המסקנה תהיה שזה כנראה אלצהיימר. אגב, בדיקה אמיתית ואמפירית לאלצהיימר ניתנת לביצוע רק אחרי המוות (ביופסיה של תאי המוח הפגועים). סניליות זו מילה מקובלת להתנהגות של בלבול של זקנים או חולים. זו מילה לא מדעית. דימנסיה זו המילה המדעית/רפואית (בעברית - שטיון. אגב, יש התנגדות גדולה למילה, כי למילה "שוטה" יש משמעות שלילית מבזה. עניין לויכוח...) מקווה שעזרתי להבהיר ולא בילבלתי יותר...

rex2

New member
תודה רבה לשניכם

הסיבה ששאלתי היא בגלל שאני עובדת בדיור מוגן בעיקר עם שתי נשים חולות אלצהיימר אבל גם עם עוד נשים וגם גברים שהם מבובלבלים אך לא אובחנו כחולי אלצהיימר וסתם רציתי לדעת מה ההבדל. שוב תודה רבה על ההסבר!!!

רקס יקרה רק עכשיו נזכרתי שנכנסת לפורום לפני

מספר חודשים, ולא רק אני התפעלתי ממך ורואה בך זן ישראלי נדיר שמטפל במסירות ואהבה בזקנים. במקרה שלך יתכן מאד שחלק מהמבולבלים שלא הובחנו כחולי אלצהיימר לא נבדקו בכלל ע"י רופא מומחה (פסיכוגריאטר או נוירולוג. אינני יודע אם לגיטימי במעמדך שתבררי זאת, אבל אם זה אפשרי ויתברר לך שפשוט לא נבדקו ע"י מומחה, תוכלי להועיל מאד אם תגרמי לך שיפנו אותם. למוסד ודאי יש רופאים שהוא קשור אתם אבל אולי בכדי לחסוך כסף לא שולחים בשלב בו התושב או החוסה אינו גורם (עדיין) לבעיות. תנסי לדבר עם העו"ס. ןשןב אני מברך אותך. כן ירבו כמותך!

אני בעד המילה "שטיון" אני מבין אותה שהחולה

משטה בסביבה ובעצמו, וגם מוכן להגיד שיקירנו נהפכו לשוטים, אבל חלילה לא היו כאלה לפני כן. את בהחלט השלמת והבהרת את דברי!

כשאיבחנו את בעלי,

בדיוק לפני שנה, קבעו שיש לו שיטיון, וכמו אחת שנפלו עליה השמיים , ועוד לא היה אינטרנט, רצתי למילון לחפש מה רוצים ממני, כי לידו לא העזתי לשאול, כי אז עוד היית הבנה, חיפשתי באינציקלופדיה מדעית,וחשכו עיני, דימנציה, אלצהיימר וכו'.... לקח ליעוד כמה חודשים שהבנתי מה נפל עלי, בערך עד דצמבר , ומאז אני מומחית בנושא, לצערי. ליד החולים להגיד שיטיון, זה פתרון מצויין,כי אדם מהישוב לא כ"כ מבין מה פירוש המחלה הזאת, והפירוש שלך יענק'לה שמשטים בסביבה זה כ"כ נכון לגבי החולים שלנו, כי עד שהכל מתפרץ החוצה הם מומחים בלשטות את הסביבה, מלאי של תירוצים והסברים לכל תופעה, ואי אפשר אפילו להעלות על הדעת שיש משהו אחר, וזה גם מה שהיה אצלי, והיום במבט לאחור אני מבינה עד כמה הצליח לשטות בי במהלך תקופה ארוכה, וכמובן מייחסת את כל התופעות הללו למחלה שכבר היית ביןארבע קירות הבית, אבל אף אחד לא היה מסוגל לחשוב על כך!!! שיהייה לכולם לילה טוב!

ענתי44

New member
אין מצב שאגיד ליד אמא שיטיון

היא ישר תעלב ותגיד שהפכתי אותה לשוטה. גם אלצהיימר מפחידה אותה אבל דמנציה מתקבלת באדישות. ולכן זה המונח שאני אומרת בכל שיחה עם רופא בנוכחותה.

כמו שהמחלה מתפתחת אצל

כל אחד אחרת, כך גם התגובות, אם אגיד לידו אלצהיימר, הוא יפתח במקרה הטוב זוג ענייים שואלות, אך דימנציה פרונטלית ושיטיון עוברים בקלות רבה, היה איזה שהוא שלב שנראה היה לי שאני אומרת דימנציה פרונטלית הוא כי\אילו גאה במחלה המסתורית שיש לו, את ההשלחות שלה הוא בכלל לא מבין, ואולי טוב שכך!!

למעלה