שאלה קטנה על שנאי 220/110

Rשף

New member
שאלה קטנה על שנאי 220/110

בעוונותי קניתי שנאי 220 ל 110 מהסוג הזול והפשוט ביותר (מניסיון אני יודע שהוא לא יחייה הרבה אבל הוא נועד לשימוש קצר ולהספק קטנטן) כשעמדתי לזרוק את הקופסא הופתעתי לגלות שכתוב עליה 20VA, נראה כי זה לא הדגם כי הוא רשום בנפרד. הייתכן ? 20VA ?

רשר

Well-known member
מנהל
יפה מאוד VA = W בתוספת מקדם הספק

או בתרגום קוסינוס פי. בשנאי או גנרטור נתון תמיד ההספק ב VA.

Rשף

New member
../images/Emo6.gif לא שאלתי את השאלה הנכונה כנראה

מה זה VA אני זוכר מלימודי המהנדס שלי, מוזר לי ההספק המגוחך של 20W

רשר

Well-known member
מנהל
למכשיר קטן (טלפון, טייפ,,) זה מספיק

יתכן שהוא בכלל לא שנאי אלא ממיר אלקטרוני.

Rשף

New member
נראה כמו שנאי-רואים את צורת הלוחיות

ו 100mA מספיקים בקושי לטייפ ממוצע

idos2

New member
נצל"ש לגבי מקדם ההספק

בדקתי במחשבון כמה שווה קוסינוס 3.14 (בערך פאי) והגעתי ל 0.998, שכל בנאדם היה מעגל את זה ל1. מה החשיבות הכ"כ גדולה של מקדם ההספק הזה?

רשר

Well-known member
מנהל
לצרכן החשמל הביתי אין לכך כל חשיבות

הצרכן התעשיתי/מסחרי עלול לשלם לח"ח הרבה כסף מיותר אם לא ישים לב לענין.

ל- idos2 שלום

מקדם הספק זה לא פאי, אלא, זוית מופע שתלוי בצרכן עצמו, כלומר מקדם הספק הוא לא מספר קבוע.

wil

New member
הבלבול הוא בין פאי הקבוע ופאי משתנה

האות פאי (אות גדולה) מציינת את הקבוע 3.1415.... ב"קוסינוס פאי" מדובר על זווית מופע, המסומנת, במקרה, ע"י האות פאי קטנה (lowercase). קוסינוס הזווית הנ"ל הוא מקדם ההספק. אם הזווית היא 0 (כלומר אין הפרש מופע בין מתח לזרם, המצב הרצוי), אז קוסינוס פאי=1. זה מתקיים בעומס אוהמי טהור, נניח נורה רגילה. אם יש הבדל במופע (זרם מפגר אחרי מתח, או להיפך) אז קוסינוס פאי קטן מאחד. זה קורה כאשר יש עומס השראתי או קיבולי, בד"כ במנועים חשמליים. יש אפשרות לתקן את קוסינוס פאי ע"י הוספת קבלים מתאימים, כדי לקבל בסה"כ קוסינוס פאי כמה שיותר קרוב ל-1.

eladts

New member
אלו שתי אותיות יווניות שונות

π (פאי) מסמל את היחס בין היקף מעגל לקוטרו בעוד ש-φ (פי) משמש לשימוש הפרשי מופע.

idos2

New member
OK

אז נניח שיש לי UPS שכתוב עליו שהוא 500VA (לצורך הדוגמא), אין אני יודע כמה זה יוצא לי בW? ובכלל, נניח שיש לי מחשב שצורך 400W, איך אני יודע כמה זמן הUPS יחזיק לי אותו?

רשר

Well-known member
מנהל
אין אפשרות לדעת כי חסר קיבולת המצבר

מצבר מודדים ב Ah אמפר/שעה לי יש UPS שהמצבר המקורי סיים את חייו, הוצאתי את המצבר וחיברתי ל UPS מצבר רכב ישן כך במקום 5Ah יש לי 50Ah אני יכול להשתמש במחשב 10 שעות ללא חשמל אם הוא צורך 5A , VA-W הספק שאפשר להעמיס על ספק, Ah- כמה זמן המצבר יתן הספק לפי זרם הצרכן

roy269

New member
לא כל איתור מוצלח כפי שזה נשמע

יש הבדל מהותי בין מצבר רכב למצבר שנועד ל - UPS מצבר רכב תוכנן כך שיוכל לספק עשרות אמפרים בזמן התנעה תכונה שלא נדרשת ממצבר UPS, ממנו דווקא נדרשת תכונה של יכולת מסירת הספק (זרם) נמוך יחסית לאורך זמן ויכולת של המצאות במצב "טריקל" (טעינה בזרמים נמוכים) למשך כל החיים. כדי שמצבר יטען בצורה יעילה צריך לטעון אותו בזרם שהוא בערך עשירית הקיבול, כלומר אם יש לך מצבר של 50AH צריך לטעון אותו ב -5 אמפר, אם אתה טוען אותו בפחות מזה הטעינה לא יעילה. בזרמים נמוכים מאד, ספק אם זרם הטעינה מכסה את הפריקה העצמית של המצבר. בספק רב אם תקבל את זמן העבודה שאתה מצהיר עליו ואשר חישובו נעשה לפי הערכת קיבול המצבר.

רשר

Well-known member
מנהל
2.27V לתא זה המתח שמצבר עופרת

צריך לקבל כדי להשאר טעון לנצח ולא מענין אותו כמה זרם נותן המטען. מאחר ויחידת ה UPS שלי נועדה למצבר עופרת (אומנם קטנטן) היא מספקת את המתח הזה. הזרם שמספק המטען מותנה בצריכת המצבר וכאשר יש השוואה כמעט מלאה של המתחים הזרם הנצרך הוא מיליאמפרים בודדים. גם מצבר שנועד ל UPS אמור לעבוד בתנאים קרובים למצבר רכב (יחס X 3-5) כי המחשב סוחט את המצבר תוך כמה דקות כדי שתספיק לסגור אותו בצורה מסודרת ולא כדי שתוכל להמשיך לעבוד עם המחשב. אם תטעין את המצבר ב5A הוא יתמלא לכל היותר אחרי 10 שעות, מה תעשה אחר כך?

roy269

New member
מעניין אם כן

מדוע עמלו מהנדסים וחוקרים לייצר סוגי מצברים שונים (עדיין אני מדבר על מצברי עופרת) ולא הפסיקו לתכנן מצברים אחרי הראשון.

רשר

Well-known member
מנהל
התשובה ברורה - כי יש צרכים שונים

ורק במקרה דרישת ההספק הנצבר ביחס לנצרך לזמן קצר דומה בין UPS למכונית. במכונית פרטית מתקינים מצבר לפי צריכה כוללת (מזגן, חלונות, תאורה,,,) והמתנע צורך 100/150A למשך מספר שניות ולא מהוה גורם משמעותי. יש צרכני מצברים שזרם העבודה שלהם ביחס להספק הנצבר שונה ומיצרים להם מצברים שונים: בטרקטור המצבר בעל יחס גבוה יותר כי ההתנעה יותר קשה, מלגזה חשמלית עובדת עשר שעות בהספק כמעט מלא.

זה ענין של מחיר

למשל סוללת NiMH נותנת ביצועים משופרים בהשוואה למצברי עופרת אבל עולה הרבה יותר. מצברי עופרת הם זולים ביחס לקיבולת האנרגיה שלהם בהשוואה לכל המצברים האחרים ולכן הם שימושיים באוטו כשהמחיר קובע אבל המשקל לא כל כך משמעותי. מצד שני כשצריך תכולת אנרגיה גבוהה ומשקל נמוך למשל לסלולרי או מחשב נייד משתמשים בבטריות יקרות כמו NiMH או ליטיום.

wil

New member
אני חושב שדווקא המתנע הוא הגורם

הקריטי במצברי רכב, כי רק בזמן התנעה נצרך בכלל זרם מהמצבר (והרבה.) בזמן שהמנוע פועל המצבר נטען, והאלטרנטור מספק את הזרם הדרוש לטעינת המצבר וגם לכל יתר הצרכנים (בעיקר אורות ראשיים, מאווררים בתא המנוע, ועוד כל מיני - מדחס המזגן מופעל ע"י רצועה ישירות מהמנוע, ואינו חשמלי. כמובן שרכיבי המזגן האחרים (מפוח פנימי וחיצוני, מצמד חשמלי, פיקוד) צורכים זרם, אבל לא כ"כ הרבה.) ולכן - הדרישה החשובה ממצבר רכב היא שיצליח לספק זרם של 100A+ למשך מספר שניות, וזאת בכל תנאי מזג אוויר כמובן.

למעלה