שאלה קטנה, יחסות

ailag

New member
שאלה קטנה, יחסות

סתם שאלה שהיתה לי במבחן, והאיקס עליה תמוה: שני פוטונים בעלי אורך גל ידוע וזהה (0.0124 אנגסטרם) מתנגשים ויוצרים אקטרון ופוזיטרון. מהי המסה של מערכת שני הפוטונים?

atheist22

New member
מסת שני הפוטונים היא אפס

כל עוד לא נאמר אחרת, המילה מסה מציינת את מסת המנוחה ומסת המנוחה של הפוטון היא אפס. לאחר יצירת האלקטרון והפוזיטרון, המסה היא 2Me.

atheist22

New member
זה רק עניין של מוסכמה

היה אפשר להגדיר את המסה כך שתכלול את כל האנרגיה של המערכת, אבל נראה שזו לא המוסכמה שהתקבלה. האמת היא שיש לי קצת בעיה עם ההגדרה הקיימת.

ailag

New member
כרגע ירדו לך 10 נקודות במבחן

שאלו על המערכת של שני הפוטונים, לא שאחרי.. כתבתי אפס, קיבלתי
רק רציתי לוודא שלא היה שום מקום ששכחתי משהו עיקרי ..

atheist22

New member
אני חושב שהמרצה שלך טועה

ליתר הבטחון עשיתי חיפוש באינטרנט, ובכל האתרים שמצאתי נאמר כי המושג מסה-"mass" פירושו המקובל הוא "rest mass" ולא "relativistic mass". מצורפים כמה קישורים בנושא.

atheist22

New member
במחשבה שניה אבל

אומנם מסת המנוחה של פוטון בודד היא אפס, אבל אם חושבים על שני פוטונים הנעים בכיוונים מנוגדים קשה לחשוב על דרך הגיונית להגדיר את מסת המערכת, כך שהיא תהיה אפס, חוץ מלחבר את מסות כל החלקיקים, מה שלא נראה עקבי. נראה לי שיהיה הגיוני להגדיר את מסת המנוחה כך שזו תהיה המסה היחסותית המינימלית הנראית לצופה כלשהו. אם הצופה ינוע בכיוון תנועתו של הפוטון הראשון, אז האנרגיה של הפוטון הראשון תקטן ושל השני תגדל. עכשיו בואו נראה מה קורה בשאלה אנרגיית הפוטונים היא: 2hf=2h/T=2h/(Lamda/c)=2hc/Lamda=2*6.626E-34Js*3E8m/s/0.0124E-10m= 3.21E-13J אנרגיית האלקטרון והפוזיטרון במנוחה היא: 2Me*c^2=1.64E-13J אם לא טעיתי בחישוב, אנרגיית הפוטונים במקור גדולה מאנרגיית המנוחה של תוצרי ההתנגשות, האלקטרון והפוזיטרון יקבלו מהירויות גבוהות. אם החשבנו במקור את מערכת הפוטונים כבעלי מסה, אז גם האנרגיה הזאת צריכה להיכנס למסה מאותה סיבה. לפיכך המסה תהיה 3.6E-30kg

ailag

New member
ירדו יותר נקודות מזה

הבודק לא טרח לכתוב הסבר קטן אפילו, והמרצה מסרב להסביר לסטודנטים מתוך עיקרון. אוי, כמה שאני אוהבת את היחס ה"חם" של את"א לסטודנטים שלה. (זו גם לא פעם ראשונה שזה קורה - הם פשוט טורחים ללמד רק כשהם חייבים, במשך הסמסטר) (וגם זה לא תמיד)

Deathatred

New member
הפתרון

המסה היחסותית של המערכת היא הנורמה של וקטור ה 4 תנע של המערכת. במקרה שלנו, עבור פוטון מספר 1 הוקטור הוא (E,P) ועבור פוטון מספר 2 הוקטור הוא (E, -P). ה 4 וקטור הכולל של התנע הוא (2E,0). קל לראות שהנורמה היחסותית שלו היא m=SQRT([2E]^2 - 0^2)=2E.

1100F

New member
זה אכן הפתרון. רק רציתי להוסיף

שלמשל כל החלקיקים הנקראים הדרונים מורכבים מקוורקים, כאשר החלקיקים עצמם יכולים להיות מאד מסיבים, לקוורקים שמרכיבים אותם יש מסת מנוחה השואפת ל-0

למעלה