שאלה קטנה ברשותכם,

שאלה קטנה ברשותכם,

הביטוי "תרתי משמע" האם מתייחס לביטוים להם שתי משמעויות או שלוש? האם בכלל קיים ביטוי לו שלוש משמעויות? אשמח לדוגמה... תודה, ערב טוב

or99

New member
תרתי = 2 (בארמית)...

והכוונה לשתי אפשרויות. אני לא מכיר ביטוי של שלוש משמעויות... או תלתי משמע?

uriozmor

New member
זה ממש לא אומר

שזו צורה טובה. צריך לבדוק לכמה היקרויות מובילות 140 התוצאות האלה, ומה טיב ההיקרויות האלה. אין ספק שהצירוף המתבקש והנחוץ "תלתי משמע" קיים, אבל זה עדיין לא אומר שהוא טוב וכשר.

mucool2

New member
גם לא נפגעתי

זה עבר מעליי.. מצד שלישי, גם אתה טוען שהצירוף "מתבקש ונחוץ". אם זה המצב, אני לא רואה כל סיבה להימנע מלהשתמש בביטוי זה.

uriozmor

New member
זו החלטה שלך

וכל החלטה היא לגיטית בעיניי. זה תלוי באיזה טקסט מדובר ולמי ולמה הוא מיועד. רק כדאי לדעת תמיד מה תקני ומה רווח ומה ההבדל בין תקני לרווח לפני שמשתמשים.

בסג

New member
אם כבר "תלתא משמע"

"תרתי" = שתיים "תלתא" = שלוש לא "תלתי"

uriozmor

New member
עצם השימוש "תלתי משמע"

בא לעולם רק בזכות ועל כתפי "תרתי משמע", ונראה שבתודעת דוברי העברית וכותביה, שרובם אינם שולטים בדקדוק הארמית, הצירוף המובן המתבקש הוא "תלתי משמע", הבנוי בבירור על פי "תרתי משמע". מבחינת העברית הישראלית תפקידה של הארמית כאן הוא מינימלי. זה מזכיר את תופעת הגרירה שב"שַמנה וסַלתה" וב"לא מדֻבשך ולא מעֻקצך", אלא שב"תלתי משמע" היסוד המשפיע אינו נמצא בעין בסמוך ליסוד המושפע אלא מרחף בתודעה הלשונית (ואגב, שימו לב שבכל זאת אין כאן דיס-ארמיזציה גמורה, כי ההגייה הטבעית לצירוף הזה, לפחות כך נראה לי, היא "תלָתי", על פי "תלַת" הארמית שחדרה לעברית, ולא "תַלתי" כמו "תַרתי").

למעלה