שכר ועונש, אלוהים והשגחה
השאלה ששאלת היא שאלה תיאולוגית יותר מאשר פילוסופית. למרות שיש הטוענים שיש 'פילוסופיה יהודית'.
לעצם השאלה שלך. הגישה של הרב היא גישה של 'שכר ועונש'. גישה כזו היא בעייתית, משום שהיא מצמצמת את הסיבה המרכזית לקיום המצוות והיא קיומו של האל - לקבלת שכר או הימנעות מעונש. הדוגמא שהבאת היא אחת מרבות שמאתגרת את כל הענין של שכר ועונש כי לנו לא תמיד מה זה ה'עונש הזה'. אחד הפתרונות - הומצא על ידי זרם אחר ביהדות שטוען שלכל דבר יש סיבה לא רק בהקשר הכללי אלא בהקשר האישי. כלומר, אם האיש מת מסרטן - יש לכך סיבה (והיא לא בהכרח עונש ). לדבר הזה הם קוראים 'השגחה פרטית'. לא כולם מסכימים עם הגישה הזו, שאלוהים ממש פועל במישור של הפרט - אם אוכל את הסנדוויץ' שלי עם או בלי גבינה צהובה שעלולה להעלות את רמת הכולסטרול שלי בדם ומזה אקבל התקף לב. יש גם גישה שאומרת שמרגע שאלוהים ברא את העולם הרי שהעולם מתנהג לפי 'הכללים' והוא לא ממש מתעסק במקרה של יוכבד או בנימין. מה שאומר, לפי המחקרים האחרונים לפחות, שחלק מועט ממקרי הסרטן נגרמים בגלל גורמים נסיבתיים שאפשר לצמצם אותם והדבר נתון לבחירתו של האדם , וחלק אחר זה פשוט מקרי. אז אולי נפסיק להטריד את אלוהים ?
אני משתדלת לא לעשות את החשבונות של אלוהים, אלוהימה או איך שיקראו לה, לו או להם. ממילא אני לא דתיה.