שאלה פילוסופית

סיגלית 2014

New member
מנהל
שאלה פילוסופית

היום הייתי בהלוויה של אמא של מישהי מהעבודה. האישה נפטרה ממחלת הסרטן שהכניעה אותה מאד במהירות.
למרות הקושי בסיטואציה כזו, כאשר אנשים בוכים מסביבי ואני מתאפקת לא לבכות גם, הקשבתי לדברי הרב לפני טקס הקריעה.
הוא דיבר כאילו הוא הכיר את האישה והוא שאל שאלה שמהדהדת אצלי בראש כבר יותר משעתיים: מדוע אלוהים הנחית עלינו את המכה הזו, את המחלה הזו?
הוא עשה השוואה למכה שניתנה לעמנו, מכה קולקטיבית: במצרים כאשר פרעה ציווה "כל בן, היאורה השליכוהו וכל הבת תחיון". זו הייתה ממש מכה כי בערך מחצית מהילודים נשלכו אל מותם. אני לא יודעת אם ניתן לעשות השוואה כזו אבל אני מבינה מדוע נתן דוגמא כזו כדי להמחיש איזו מכה זו המחלה הארורה הזו.
אבל השאלה שהוא שאל הייתה שאלה קשה במיוחד. אם היה שואל אותי הייתי מחפשת תשובה מדעית (אני במקור מהתחום המדעי). לא הייתי חושבת בכיוון שלו. והוא כמובן ענה בעצמו ואתם יכולים לתאר לעצמכם מה הייתה תשובתו, מדוע המכה הזו קיימת ומדוע מספר החולים הולך ועולה משנה לשנה: זוהי מכה קולקטיבית, עלינו להפסיק עם שנאת חינם, לוותר, לסלוח וכו'.
לא שאני לא מסכימה עם מה שאמר. יש חשיבות עליונה לכל דבר שהזכיר, כדי להשתפר ולהפוך לחברה טובה יותר. אבל כשיש מישהו קרוב שגם חולה התשובה הזו קצת.... מרימה גבה. יש מישהו מהמשפחה הקרובה שלי שגם חולה כבר מספר שנים וזה קורע את כל המשפחה.
ולשמוע אותו, גרם לי לחשוב.... והרבה......
שאלה פילוסופית לא פשוטה בכלל.
 
מיכאלי מרב היתה אומרת

אלוהימה וזה
אבל חושב שעליית תוחלת החיים הביאה איתה גם נספחים כאלו אז יש איזון פילוסופי - לא ?

פיענוח הגנום יביא איתו תרופות ספיישל עבור כל אחד ואחד
ובעצם נעבוד בשביל להיות בריאים
 
אמממ..

מה ציפית הוא באמת מאמין לזה,אולי בגלל שינוי באורח החיים גורם ליותר אנשים לחלות במחלה
מבעבר אולי את יכולה להסביר מדעית מה הסיבה,
כל אחד והאמונות שלו.
 

ד ר ל י

New member
לא אוהבת את הדיבורים האלה

קצת מרגישה שזאת הטפת מוסר, שכאילו מי שחלה קיבל בעצם עונש וזאת מחשבה נוראית.
חוץ מזה, שנאת חינם היא משהו חדש? מאז ומתמיד היתה שנאת חינם.
נכון שמתח נפשי הוא אחד הגורמים למחלות, אבל הקישור הזה שנתן הרב די מטומטם.
 
השאלה הפילוסופית היא אם יש אלוהים

ואם יש אלוהים אז לפני שהייתי מתפלסף איתו על סוגי מחלות ולמה הוא יצר אותן הייתי שואל אותו איפה הוא היה בזמן השואה ?
&nbsp
לדעתי יש רבנים שמנצלים אסונות כדי לקדם אינטרסים דתיים שלהם
נדמה לי שבימיה הראשונים של ש"ס היה רב שאמר שחיילי צה"ל נהרגים בגלל הלבוש הפרובוקטיבי של בנות ישראל ועוד...
&nbsp
&nbsp
באופן אישי אני לא שונא חינם אפילו בשביל לשנוא אני רוצה שישלמו לי
 

סיגלית 2014

New member
מנהל
איפה אלוהים היה

בזמן השואה זו שאלה פילוסופית אחרת קשה לא פחות. אבל תלוי את מי היית שואל וכל אחד היה עונה על פי אמונתו:
אם אתה שואל חילוני היה עונה לך: אין אלוהים! והשואה זוהי הוכחה חותכת (וכל הצרות של העם היהודי מאז ומתמיד לא מהוות הוכחה?)
אם היית שואל לא רק אדם דתי אלא אדם מאמין, היה עונה לך: ברור שיש אלוהים כי הוא הציל שני שליש מהעם היהודי מידי הצורר ההוא (ימח שמו!).
הרי אנחנו לא שרים לחינם בכל שנה בפסח :,"בכל דור ודור עומדים עלינו לכלותינו והקדוש ברוך הוא מצילנו מידם"? ישנם ניצולים שחזרו בתשובה בעקבות השואה ויש כאלו שחזרו בשאלה.
לאנשי הדת יש תשובות שונות ומשונות. אבל לפי דעתי הם לא צריכים לחפש תשובות. לא לכל דבר צריכה להיות תשובה.
ודבר נוסף... לדעתי צריך לעשות הפרדה בין אנשי דת לבין הדת עצמה.
גם אני לא מתה על כל אנשי הדת, אבל אני אדם מאמין ומנסה לקיים מצוות שאני רואה לנכון ושיש להן חשיבות לדעתי , ולא בגלל שאיזה רב אמר., אלא בגלל האמונה שלי. הדת היא אמונה שלי עם ההוא למעלה ולא עם הרב.
הדברים שנאמרים ע"י רבנים וגורמים לנו להרים גבה לא צריכים להרחיק אותנו מהדת. זהו, הוצאתי את מהלב!
 
אני שונה ממך

ההתנהלות שלי מבחינה מוסרית/ערכית ובכלל היא קודם כל בגלל שאני משתדל להיות "בן אדם"
&nbsp
אני לא גונב רוצח....אבל לא בגלל שככה כתוב בעשרת הדיברות אלא כי ככה אני מאמין שצריך לנהוג
&nbsp
אם בסוף יתברר שיש אלוהים אז הוא בטח ממש יעריך אותי על זה שאני עושה הכל לפי דרכו ואפילו בלי להאמין
 

סיגלית 2014

New member
מנהל
ובמה זה שונה ממני?

תעזור לי רגע להבין. אתה מאמין שאין אלוהים ואני כן.
אתה מאמין שצריך לנהוג בצורה מסוימת ולעשות א, ב, ג ולא כדאי לעשות ד, ה, ו.
ואני? גם!
מה השוני?
ודבר אחרון, העניין שאתה נוהג כפי שאתה נוהג אולי יתן לך נקודות למעלה כשתצטרך לתת דין וחשבון (כמו שאומרת האמונה היהודית, אני לא יודעת אם באמת נצטרך) אבל עוד יותר חשוב לדעתי , הרבה יותר מעניין ה"שכר ועונש", הוא שהמצפון שלך נקי.
כאשר אני חושבת שנהגתי לא נכון, או פגעתי במישהו, או שמעשה מסוים יפגע במישהו בכל צורה שהיא, אני ממש לא חושבת שאקבל עונש מהשמיים אלא שהמצפון שלי פשוט י ה ר ו ג אותי ויעשה ממני קציצות.
 

1precious1

New member
לא פילוסופית ולא נעליים

ה"מחלה" והגורם מספר אחד לתמותה אצל בני אנוש (וכל יצור חי וצומח אחר) הוא הילודה.
כמה שלי ידוע 100 אחוז מכל מי שנולד, מת. 100 אחוז!!

ולכל יצור יש את תוחלת החיים שלו.
ככל שננסה בדרכים מלאכותיות לעכב ולהתחכם עם ה"מחלה" הזו, הטבע ימצא "שיטות" לנצח אותנו ולהראות לנו (כפי שכתוב על אין סוף קירות בחדרי שירותים בצבא) שלא נולד המניאק (סליחה, אבל אפילו לא אלוהים בכבודו ובעצמו) שיכול לעצור את הזמן.
 

סיגלית 2014

New member
מנהל
מה אתה אומר??

מצטערת אבל זה מרגיז אותי

ועכשו ברצינות, מה יש לך לומר על ילדים קטנטנים שחולים במחלה הזו? זהו, הם צריכים למות לפני שהתחילו את חייהם?
ולמה אחרים צריכים לסבול ביסורים שנים עם המחלה הזו במקום למות מוות שקט?
ולפני 100 שנה לא היו מתים?
ולפני 1000 שנה היו חיים חיי נצח?
תשובה מדעית יש גם לי. ברור שמוטציות מתרחשות בטבע ומתפתחים כל מיני זני חיידקים שיהיו יותר ויותר עמידים ואלימים. אבל התאוריה המדעית גורסת שתהליך התפתחות של תאים סרטניים נגרם כתוצאה מחולשה של הגוף (בגדול כן? אל תכנס איתי עכשו לפינות. בעצם, אתה כן יכול, אין לי בעיה להתווכח איתך בנוגע לראייה המדעית... יהיה כיף...)
וגוף "נחלש" בגילאים שיש פחות תהליכי בנייה ויותר תהליכי הריסה, משמע בגילאים מבוגרים, אצלם כושר העמידות יורד.
אז למה אחד יחלה והשני לא? ולמה לעזאזל זה תוקף ילדים???
 

1precious1

New member
למה? ככה

shit happens

את התחלת בסיפור של אישה מבוגרת שחלתה בסרטן ומתה.
מצטער, אבל דרך השקפת העולם שלי, זה משהו כמעט "טבעי", מהסיבות שאפילו את תארתומסכימה איתן.
אחרי זה הרגזתי אותך בממבו ג'מבו של "חוקי הטבע", ושאלת אז למה זה תוקף גם במקומות שבו זה לא תוצר של הארכת זקנה וכולי.
שוב, כי לי זה מאוד פשוט, זה דרך הטבע.

את (לא את ספציפית, אמירה כללית) מסתכלת אולי על היקום דרך פריזמה מאוד צרה כאילו וכל היקום זורח למין האנושי מהתחת ומשם מנסה להסביר את התנהלות הייקום והמשמעות שלו, כאילו ובאמת "כל זה נועד לשרת את האדם"
אני לא, אני מהמאמינים שאנחנו כולו עוד בורג קטן בכל המעאכת המופלאה הזו.
ולכן, גם שחלילה ילד חוטף מחלה חשוכת מרפה או אישה עוברת הפלה או שברק מכה באיש שהולך על חוף הים בחורף והורג אותו. כל זה "דרך הטבע".
 

סיגלית 2014

New member
מנהל
אבל....

אני אדם מאמין. אני מאמינה שטבע הוא תוצר של מישהו גדול יותר וחזק יותר. לכן לדעתי אי אפשר לומר "ככה זה בטבע" כי יש מישהו, לפחות באמונה שלי, שמפקח עליו, שיצר אותו.
למה? למרות שאני מגיעה במקור מהתחום המדעי (ואולי בגלל שאני מגיעה מהתחום) אני מבינה באמצעות הידע שרכשתי שלא יכול להיות שהכל נוצר יש מאין. האמונה הזו סותרת חלק מ"חוקי הטבע" שהעולם המדעי מאמין בו.
נכון שהתחלתי את שאלתי מדוגמא של אישה מבוגרת שחלתה אבל לא רק זקנים חולים. כנראה לא הבנת את שאלתי הראשונה.
כתבתי שאם אותו רב היה שואל אותי הייתי ישר חושבת בכיוון המדעי, אבל מכיוון שאי אפשר להפריד בין המדע/טבע לבין האמונה (לפחות אצלי) אז מה שאמר גרם לי לחשוב. זו שאלה פילוסופית לא פשוטה בכלל.
לטבע יש גם את היופי שלו והיקום לא זורח לנו מהתחת, אנחנו הורסים כל חלקה טובה שלו (אגואיסטים שכמונו). ברור שיש מוות ויהיה מוות כל הזמן. אבל האישה הזו ממילא היתה מתה מזקנה (כדרך הטבע, לא?) למה היתה צריכה למות ביסורים? אם הייתה מתה מוות טבעי, אותו רב לא היה מתעקב על העניין בכלל:"הייתה אישה טובה, אלוהים נתן, אלוהים לקח.. וכו'" וסוגר עניין.
 

ד ר ל י

New member
אמונה

לי קשה לתפוס את היופי של עולם הטבע, איך יכול להיות שלא היתה יד מכוונת בכל זה, אבל בכל מה שנוגע לבני האדם, קשה לי להאמין שיש התערבות אלוהית במה שקורה לנו. לכל דבר אפשר למצוא הסבר, גם מדעי וגם אלוהי. אולי הצדיקה שמתה בייסורים לא היתה באמת צדיקה, אולי היא היתה אמורה למות בגיל צעיר יותר ואלוהים נתן לה עוד כמה שנים להשלים את מלאכתה על כדור הארץ בתמורה למוות קשה, אלה חלק מההסברים האלוהיים שאפשר למצוא. הסברים מדעיים הם כמו שאמרת, חולשה של מערכת החיסון שגרמה לתאי הסרטן להתפשט.
אותו דבר ילדים קטנים- אפשר למצוא הסברים אלוהיים ומדעיים. לא בעיה. מה נכון? קטונתי לדעת.
איפה אלוהים היה בשואה? הוא היה, אבל הוא לא היה לטובתנו. אולי הוא לא חושב שאנחנו העם הנבחר, אולי הוא רצה שנפסיק לחשוב את זה.
אנחנו כל הזמן מאנישים את אלוהים. יש לו רגשות ומחשבות כמו של בני אדם. יש משפט שאומר- "האדם ברא את אלוהים בצלמו".
 
מה פירוש

המשפט שהבאת האדם ברא את אלוהים בצלמו?
זה אומר שהאדם המציא את המושג אלוהים?
כי במקורות כתוב הפוך שאלוהים ברא את האדם בצלמו.
אני אישית מאמים שמקור כל הדתות שטוענות על בלעדיות האל היא המצאה של אותם ימים קדומים
שלאנושות לא היה מקורות ידע אף אחד לא ידע מה יש מעבר להרים והבורות שלטה.
לכן הם פירשו כל תופעה שלא ידעו את ההסבר ככוח עליון ומשם התפתח כל עניין האמונה
 

ד ר ל י

New member
מסכימה עם מה שכתבת

וזה בדיוק מה שהתכוונתי, את המקורות כתבו בני אדם, כלומר הם אלה שהמציאו את אלוהים. הם חיפשו הסברים ולכן כתבו כך את ההיסטוריה.
 

1precious1

New member
אז

אני מבין את השקפת עולמך כאישה מאמינה.
אני מקווה שאת מכבדת את השקפת עולמי כאדם לא מאמין
 

דובי1401

New member
שאלה קשה מאוד.....

סבא שלי, שהוא דתי ומאמין גדול ..... שאל בהפתעה את השאלה למה? כשבן דוד שלי שהיה רק בן 20 עם אישה בהריון בבית נרצח בפיגוע.
אז שאלנו למה.... והתחבטנו עם עצמנו נורא, והסבל נוראי עד היום..... אבל .... תכלס אין תשובה שאי פעם תספק מישהו .
סבתא שלי גם נפטרה מהמחלה הנוראית, וכן זה קשה.... ועדיין שואלים תמיד למהההה לעזאזל??
שוב... אין תשובה.... אומרים ללכת תמים עם אלוהיך וכנראה שזה מה שאנחנו עושים ... (חלילה לא שטיפת מוח או משהו זה פשוט הדרך שלנו...) קשה להשלים עם הדברים הרעים שקורים בחיים ...אבל בשביל שאנחנו נישאר שפויים -צריך להמשיך הלאה ולראות את הדברים הטובים שקורים לנו בחיים. קשה אבל זה מה שנשאר לעשות.
בשורות טובות ,אמן.
 

סיגלית 2014

New member
מנהל
אמן.

מזכיר לי גם משהו מעברי שגרם לי לשבור את הראש:
בתקופת גיל ההתבגרות גם אני הייתי חולה (לא בסרטן, אבל ברוך השם לא חסרות מחלות בעולם).
זה היה סבל בעיקר נפשי עד שבגיל 17 וחצי בערך הרגשתי מעולה. אבל באותן השנים בכל פעם שהייתי צריכה לראות רופא,
(והייתי צריכה להיבדק ע"י רופאי ילדים), הייתי רואה מסביבי ילדים קטנטנים עם משחקים מפוזרים מסביב, שעוד לא יודעים להגיד את השם שלהם.
ואני מתוך בועת הדיכאון האגואיסיטית שלי, הייתי מביטה בהם ושואלת בלב ואחר כך בקול רם את אבא שלי שתמיד היה מלווה אותי:"אבא, תגיד, מה עשו הילדים הללו? למה העונש הזה? למה הם צריכים להיות חולים? "
וכל פעם מחדש, הייתי מביטה בהם ותוהה.
 

דובי1401

New member
בדיוק....הכי קל לשאול למה....

השאלה היא איך מתמודדים עם הדברים כדי להישאר שפויים .
&nbsp
בשורות טובות מותק.
 
למעלה