שאלה - פולריות

soungalo

New member
שאלה - פולריות

שלום יש לי שאלה מקורס בכימיה בנושא פולריות. אשמח אם תוכלו לתת הסבר בנוגע לדרך פתרון השאלה. בשאלה התבקשתי לסדר את הממסים הבאים לפי הפולריות C6H6 C2H5-O-C2H5 CH3OH CH3CN הכיצד ? תודה וערב נעים...

Double Oxygen

New member
תגובה

שלום, פולריות הכוונה לקוטביות המולקולה. בקלות ניתן לראות שהמולקולה C6H6 היא המולקולה הכי לא קוטבית מבין הרשימה. אחר כך המולקולה הפחות קוטבית היא C2H5-O-C2H5 היא אמנם קוטבית ונחשבת קוטבית אבל היא פחות קוטבית מהמולקולות הנותרות. למען האמת,אני חייבת לציין שזה פשוט מסודר מהמולקולה הפחות קוטבית אל המולקולה הקוטבית ביותר. אם תציירי את המוקולות תוכלי לראות בקלות מי מהן קוטבית יותר מהאחרת.

soungalo

New member
תודה אבל...

תודה על התגובה, אבל : א. התשובה הנכונה היא C6H6 , C2H5-O-C2H5 , CH3CN , CH3OH ב. אשמח להסבר לגבי הדרך שבה הגעת למסקנות שציינת. אני יודע שזה קשור לאלקטרושליליות, אבל לא הצלחתי להבין איך משתמשים בה כאן. ושוב תודה

Double Oxygen

New member
המשך

התבלבלתי בין השניים האחרונים.. האלקטרושליליות של חמצן גבוהה יותר מזו של החנקן. מן הסתם שכך המולקולה תהיה אלקטרושלילית יותר.

soungalo

New member
עדיין לא ברור

מצטער, אבל אני ממש לא מבין את דרך הפיתרון שלך. אולי את/מישהו אחר יכולים להסביר ביתר פירוט ?

פולריות

http://en.wikipedia.org/wiki/Chemical_polarity כדאי שתקרא בנושא, אני מבטיח שתבין לאחר מכן.

soungalo

New member
קראתי

((ולא בפעם הראשונה) ולא הייתי אומר שזה קידם אותי הרבה. עכשיו, בגלל שלא התנהגתם יפה, תיאלצו לשמוע את הגיגיי לגבי השאלה הזו. אולי תוכלו לתקן אותי וכך אבין איך השאלה הארורה הזו נפתרת. אז ככה : אני יודע שע"מ לקבוע פולריות, צריך לבדוק שני דברים : א. שהפרש האלקטרושליליות מספיק גדול ב. שהמולקולה לא סימטרית אז אני עובר על המולקולות הנ"ל: C2H5-O-C2H5 עד כמה שאני מין, המבנה הוא כמו H2O רק שהחמצן קשור לקבוצות C2H5 במקום ל H . כמו מולקולות מים, גם כאן הגאומטריה היא כפופה, כלומר לא סימטרית. לכן בדקתי את הפרש האלקטרושליליות בין O ל C (זה מה שהייתי אמור לבדוק?) וקיבלתי 0.89 CH3OH ציירתי, אבל אני מתקשה להחליט מי כאן האטום המרכזי, C או O. בכל מיקרה נראה לי שהמבנה הוא מן טטראהדר עם H קשור לאחד הקצוות. סימטרי ? לא סימטרי ? CH3CN - מצב די דומה למולקולה הקודמת, שוב לא לגמרי ברור לי מה לעשות עם המבנה והסימטריה שלה C6H6 כאן יש טבעת פחמנים עם רזוננס, מי כאן הא סימטריתאטום המרכזי בכלל ? אני משער שהגאומטריה, כך שהמולקולה לא פולרית, אבל זו השערה בלבד. בשלב הזה די נתקעתי. איך אני מחליט מכאן ? מקווה שלמישהו יהיה כוח לקרוא ולהסביר. תודה !

אלא אם כן זו איזשהיא ציניות שלא

קלטתי, הפסקתי לקרוא ברגע שכתבת שהם לא התנהגו יפה. קצת נימוס ביחס למי שמשקיע מזמנו ומסייע לך...גם אם אחד מהם טעה ולא ידע שכבר קראת את זה (הוא לא אמר לך את זה בהתקפיות).

soungalo

New member
אכן לא הבנת

כמובן שזה נאמר בהומור, וברור שאין לי שום כוונה לנזוף במי שמנסה לעזור לי.

וואו אני לא מאמין

כתבתי תגובה של כמעט עמוד - ולאחר השליחה, תפוז הנפיץ איזו שגיאה ומחק את ההודעה.
טוב, שוב בקצרה. קודם כל, אם זה מה שגורם לאנשים לכתוב את הגיגייהם ולשתף אותנו בתשובות - כנראה שאנו נמשיך "להתנהג לא יפה"
C6H6 - בהנחה ומדובר בבנזן, זו מולקולה מישורית טבעתית ובעלת מבנים רזוננטיביים. היא הכי פחות פולרית, עקב אטומים לא אלקטרושליילים (יחסית) , והמבנה הגאומטרי שלה הוא כזה שמומנטי הדיפול מתבטלים. (אגב, יש לה מומנט קוואדרופול. לא משהו שאתה צריך להכיר כרגע). צדקת. C2H5-O-C2H5 - היא דומה למים, אבל שים לב שהקבוצות הן זהות. ולכן המולקולה עצמה לא פולרית. (נכון בקירוב. למעשה היא בעלת מומנט דיפול עקב הימצאות האלקטרונים הלא קושרים על החמצן.) הבאים בתור דומים: CH3CN ו- CH3OH . ההבדל הוא רק בקבוצות שקשורות למתיל. היות והקבוצה OH בעלת הפרש אלקטרושליליות גדול יותר, המולקולה מתאנול (CH3OH) פולרית יותר. על כן הסדר הנכון הוא: most least polar C6H6 < C2H5-O-C2H5 < CH3CN < CH3OH most polar * לא ברור לי למה אתה מחפש כל פעם את האטום המרכזי. ב C6H6 למשל יש 6 כאלה - כל הפחמנים. * לגבי סימטריה - שים לב שזהו לא מושג דיכוטומי. כלומר, להגיד שמולקולה אחת היא "סימטרית" והשניה "לא סימטרית" זו טעות. קיימות דרגות שונות של סימטריה, מנמוכה ועד גבוהה, וכמובן שהכל יחסי. אם זה מעניין אותך, קרא עוד כאן. אתה תמיד מוזמן לשאול ולשתף אותנו בהגיגים וכו' ...

soungalo

New member
OK

קודם כל, תודה על התגובה המשובחת, ומשתתף בצערך על ההודעה האבודה... וכעת, כמה הבהרות בבקשה : מה ההבדל בין מים ל C2H5-O-C2H5 ? הרי גם במים הקבוצות, כלומר המימנים הם זהים. ובכל זאת, מולקולת המים נחשבת די פולרית. לגבי האטום המרכזי, אני מחפש אותו משתי סיבות (שהן אולי מוטעות). ראשית, לפי מודל VSEPR, הגאומטריה של המולקולה נקבעת לפי מספר זוגות האלקטרונים הקושרים והלא קושרים של האטום המרכזי. שנית, הפרש האלקטרושליליות שיש לבדוק הוא בין האטום המרכזי לאטומים שקשורים אליו. שבת שלום לכם...

תגובה

לגבי המים: כמובן שאתה צודק. משום מה היתה לי בראש מולקולה אחרת כשחשבתי על מים. גם מים היא מולקולה פולרית... ואבוי אם היא לא היתה. כך גם במקרה של C2H5-O-C2H5 . (יחסית פולרית, אך פחות ממים כיוון שההפרש באלקטרושליליות בין הפחמן לחמצן קטן יותר). לגבי VSEPR - אתה צודק בקביעת הגאומטריה. אך שים לב שאי אפשר לקבוע גאומטריה אוניברסלית למולקולה. לכל אטום יש את הגאומטריה שלו, האופן בו הוא מחובר לקשרים האחרים. למשל, למולקולה C5H6-O-C5H6 - החמצן בגאומטריית V , ואילו הפחמנים הם בטטראדר. אז מה צורת המולקולה ? V או טטראדר ? זאת לא שאלה תקינה. השאלה שצריך לשאול היא מה צורת החלק עליו מסתכלים במולקולה. ובכל אופן, כדי להעריך סימטריה של המולקולה די להביט במבנה כללי ולראות כי קיים ציר סימטריה אשר מבטל מומנטי דיפול.

למעלה