שאלה עקרונית

שאלה עקרונית

אני יודע שקיימות טענות במתמטיקה שהוכח לגביהם שלא ניתן להפריכם ולא להוכח אותם (כמו השערת הרצף). ולכן, אינני מבין איך ניתן לאמר שהוכחת טענה מסוימת על דרך השלילה היא אכן הוכחה?

MajorGad

New member
כי אתה מפריתך את האפשרויות האחרות

אתה מראה ששאר האפשרויות שיכולות להתקיים לא מתקיימות לכן התנאי הנ"ל חייב להתקיים למשל המצבים ההדדים של שני ישרים במרחב הם א. נחתכים ב. מתלכדים ג. מקבילים ד. מצטלבים ולמשל נתונה לך שאלה עם שני ישרים במרחב ועוד כמה נתונים ועל סמך הנתונים אתה מראה כי הישרים לא מקבילים, לא נחתכים ולא מתלכדים אז הם חייבים להצטלב

באותה מידה

השערת הרצף אומרת שלא קיימת עצמה אינסופית שגדולה מאלף אפס וקטנה מאלף (או c תלוי איך אתה מסמן את עצמת המספרים הממשיים). אם כן, הוכח שלא ניתן להפריכה, דהיינו לא ניתן למצא עצמה שמקיימת את הטענה, ולכן לפי מה שאמרת יוצא שהטענה נכונה. אבל הוכח גם שהטענה לא ניתנת להוכחה וזה מה שמפריע לי. כמובן יכול להיות שטעיתי בקשר למה שהוכח לגבי ההשערה, שכן אני במסגרת הקורס שלמדתי מכיר רק את ההשערה...

המממ....

אתה חייב לעשות הפרדה בין - לא הצליחו להפריך, ואז ייתכן כי עוד יהיה מתישהו בעתיד ניתן להפריך (מכיוון שלא ניתן לבדוק את כל המספרים עד אינסוף...) לבין הוכיחו שלא ניתן להפריך, כלומר הוכיחו...

swirrrly

New member
../images/Emo35.gif?../images/Emo35.gif?../images/Emo35.gif?../images/Emo35.gif?../images/Emo35.gif

מה זה אומר שישרים נצטלבים?

yontanbn

New member
אתה מתבלבל בין אמיתות ליכיחות

ואין בזה בושה, כי זה נושא מבלבל מצורה מדהימה :) אני אסביר בהינתן טענה מתמטית, ישנם שני מצבים (ושני מצבים בלבד!) לאמיתותה. או שהיא נכונה או שהיא אינה נכונה. זו אמת מתמטית יסודית. לגבי יכיחותה יש יותר מצבים, או שאפשר להוכיח אותה או שאפשר להפריך אותה או שאי אפשר להוכיח אותך וגם אי אפשר להפריך אותה. שלושה מצבים. מה שאנו יודעים הוא זה אם אפשר להוכיח משהו הוא נכון אם אפשר להפריך משהו הוא לא נכון אי אפשר גם להוכיח וגם להפריך משהו משהו לא יכול להיות גם נכון וגם לא נכון זהו בערך, אני חושב :) בכל אופן, מהי הוכחה בשלילה? הוכחה בשלילה היא להראות שאם הטענה אינה נכונה זה מביא אותנו לסתירה. ולכן, בהנחה שהמתמטיקה לא מכילה סתירות, הטענה חייבת להיות נכונה. עם השערת הרצף קרה משהו אחר לגמרי. הוכחתי שאי-אפשר להפריך אותה. סבבה. אבל לא הוכחתי שהיא נכונה! שים לב... אם הוכחתי שמשהו נכון, אז מכאן נובע שאי אפשר להפריך אותו. אבל מזה שאי-אפשר להפריך אותו לא נובע שהוא נכון! אני מקווה שהבנת, אם לא, שלח followup ונמשיך :)

yontanbn

New member
אני סקרן

לדעת אם אדון קרסיק קיבל את תשובתו :) אתה שם?

yontanbn

New member
:)

טוב תודה, איגור. אני מקווה שאהבת את התשובה, ואני אשמח לעוד דיון פורה בנושא על זה. אני מת על המשפט של גדל וכל מה שקשור אליו (יכיחות, הפרכות, וכו´...) אגב, אם אני כבר פה, אתה במקרה קרוב של מיכאל (מישה (מושון)) קרסיק, מירושלים?

למעלה